Ebben a kisvárosban nőtt fel Babindák István, az X-Faktor 9. évadából ismert Speranta együttes zseniális fúvósa

HelloVidék   
  Megosztom
Ebben a kisvárosban nőtt fel Babindák István, az X-Faktor 9. évadából ismert Speranta együttes zseniális fúvósa

A felvidéki Zselízről származó Babindák István is bejutott az X-Faktor 9. évadának élő showműsorába a Speranta együttes fúvósaként. Puskás Peti mentoráltja egy közel 7000 fős településről jutott el a világot jelentő deszkákig. A HelloVidék mutatja, honnan származik a fiatal tehetség.

Befejeződtek a válogatók a 9. X-Faktorban, szombaton 20 órakor kezdődik az élő show az RTL Klub csatornán. A legjobb zenészek közé bejutott Babindák István is, aki a Speranta nevű együttes fúvósaként érkezett a válogatókra. A zenekar profi előadásaival meggyőzte a mentorokat arról, hogy ott a helyük a legjobbak között. Lenyűgöző prodiukciójuk ellenére a mentorházban Puskás Peti mégsem vitte egyenes ágon magával az élő show-ba a zenekart, hanem a zsűritársaira bízta a döntést, akik bejuttatták a Sperantát a legjobbak közé.

Azt valószínűleg kevesen tudják, hogy a zenakar tagja, Babindák Istán egy Zselíz nevű felvidéki településről származik, mely a szlovákiai Nyitrai kerület Lévai járásában található. A Wikipédia Zselízről készült szócikke szerint a település Lévától 25 kilométerre délre, a Garam jobb partján fekszik.

Zselíz vélhetően már az őskorban lakott hely volt: újkőkorszaki, bronzkori és 2-3. századból származó germán leleteket is tártak fel. A falut templomával, malmával és kőhídjával 1274-ben említik először "Selyz" alakban. 1922-ig Bars vármegye Lévai járásához tartozott. 1923-ban, Csehszlovákia első közigazgatási átszervezésekor létrehozták a Zselizi járást, mely 1960-ban szűnt meg. 1938 és 1945 között Zseliz újra Magyarország része volt, ekkor a Zselizi járás átmenetileg megszűnt. A második világháború harcaiban 200 lakosa esett el és súlyos károk is érték a települést. Városi rangra 1960-ban emelték.

Habár a település mérete csupán 56,52 négyzetkilométer, itt is akad bőven látnivaló. A Szent Jakab tiszteletére szentelt római katolikus templom a 14. század második felében épült gótikus stílusban, de van a településen egy barokk stílusú, 18. századi kastély és egy református templom is. További nevezetessége, hogy itt található Szlovákia egyik legidősebb és legnagyobb, 200 éves és 24 méter magas, védett tiszafája. A település természetvédelmi területét 1941-ben a szürkegém fészektelepének megóvása érdekében hozták létre.

A településről számos híresség származik, mint például a híres Sacher cukrász-szállodatulajdonos család, Major Andrea fitness világbajnok, Gubík Ági színésznő, valamint itt született 1863. október 16-án Fischer-Colbrie Ágoston, kassai római katolikus püspök.

Címlapkép: rtl.hu

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szórakozás

x-faktor

speranta

zenekar

zenész