Különleges szarvasbébik születtek a Szegedi Vadasparkban: egyedül itt láthatunk ilyet az országban

MTI   
  Megosztom
Különleges szarvasbébik születtek a Szegedi Vadasparkban: egyedül itt láthatunk ilyet az országban

Mezopotámiai dámszarvasok (Dama mesopotamica) születettek a Szegedi Vadasparkban, a négy borjút már megfigyelhetik a látogatók a veszélyeztetett faj erdei kifutójában - közölte közösségi oldalán az állatkert. Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók ezzel a ritka fajjal, amelynek jelentős, Európában a második legnagyobb állománya él az erdei kifutóban. Ennél több egyedet csak a németországi Opel Zooban gondoznak, amely állatkert arról híres, hogy ott mentették meg a fajt a kipusztulástól a múlt század második felében.

A mezopotámiai dámszarvast a múlt század közepére már kipusztultnak vélték. Ekkor fedezték fel egy kisebb populációját Iránban, amelyből a németországi Hesse államban található Königstein im Taunus állatkertjébe került pár egyed, amelyek később alapjául szolgáltak a faj megmentésének és visszatelepítésének.

A Közel-Keleten őshonos mezopotámiai dámszarvas többször is előfordul az ószövetségi történetekben, de említik úgy is, mint olyan vadon élő állat, ami nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható. A faj vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta.

A mezopotámiai dámvad hasonló a Kárpát-medencében is élő európai dámvadhoz, régebben annak egyik alfajának tartották ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál - tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsuk kevésbé "lapátos". Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli - a Szegeden kialakított kifutó is ezt idézi -, ahol elbújhat ragadozói elől.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szeged

szegedi vadaspark

szórakozás

szarvas

állatok

cukiság