Különleges búcsút tartanak Somogyvámoson: sokan nem tudják, de Magyarországon is van ilyen

MTI   
  Megosztom
Különleges búcsút tartanak Somogyvámoson: sokan nem tudják, de Magyarországon is van ilyen

A népi mesterségek és a fenntarthatóság a fő témája a Krisna-völgyi búcsúnak, amelyet július 26. és 28. között rendeznek Somogyvámos határában. A Krisna-völgy vendégei bepillantást nyerhetnek a kovácsolás, a nemezelés, a kenderpapír-merítés, a vályogépítészet titkaiba, megismerhetik a Magyarországon egyedülálló Syama Handmade Textilműhely működését, ahol hagyományos eljárással ruhaneműket, textíliákat készítenek és díszítenek - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagukban.

Jelezték, bár még nem érték el teljesen, a völgyben törekednek az önfenntartásra, ennek elengedhetetlen része a régi magyar falusi gazdálkodási szokások, népi mesterségek megőrzése, amelyek "nagyszüleink idejében még hétköznapinak számítottak", ma már legfeljebb skanzenben találkozni velük.

Hangsúlyozták, hogy a búcsú családi élményprogramot kínál: a művészetekre és a helyszín kulturális értékeire építő egész napos színpadi műsorban megelevenednek az indiai táncstílusok, hangszerek, táncdrámák és koncertet ad Kövi Szabolcs fuvolaművész. A völgy vendégei számos körséta közül válogathatnak: lesz gyógynövény túra, életmód séta, szerencsehozó vagy karmatisztító zarándoklat, de mellett számos érdekességeket tartogatnak a biokertészeti körvezetések, az ökrösszekér túrák és a mandír, a szentély bejárása is - tették hozzá.

A botanikus kertet is bejárhatjuk

Kitértek rá, hogy bejárható lesz az Isodyana Botanikus Kert, amely ezer, fás szárú és 700 lágyszárú növényen kívül különleges himalájai, kelet-ázsiai fák és cserjék, ehető magvú fenyők, mérsékelt övi bambuszok otthona. A hölgyeket Szépség-sziget és hennafestés is várja, a gyermekeknek a helyi ökoiskola épületében készülnek játékos programokkal a szervezők, akik szerint a Tehénvédelmi Központba és a bocisimogatóba is megéri benézni - írták.

Ismét több pár időzíti esküvőjét a búcsú idejére, hogy a család mellett a vendégek áldásait is megkapja a rítus során - fűzték hozzá. Kiemelték, a gasztronómia iránt érdeklődők lakto-vegetáriánus és vegán, indiai, magyaros, továbbá mediterrán menükből válogathatnak, de betérhetnek a Limonádézóba is, ahol helyi gyógynövényekkel ízesített limonádékat kóstolhatnak.

A szervezők arról is tájékoztattak, hogy a tervek szerint részt vesz a búcsún a Krisna-hívők népszerű TikTokere, Vallabhi, aki vezetett meditációt tart és a védikus szentírásokra épülő bölcsességeket elevenít meg a hallgatóságnak. Hozzátették, a búcsú programjai pénteken és szombaton este Kirtan Fest-koncerttel zárulnak. A több mint három évtizede alapított 320 hektáros somogyvámosi Krisna-völgy Közép-Európa legnagyobb ökofalva és biofarmja, ahol 150, környezetében további 300 hívő él, a látogatóik száma évi 30 ezer - olvasható a szervezők tájékoztatójában.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

somogy

krisna-völgy

búcsú

szórakozás

programok