Idén is megrendezik a Gyulai Végvári Napokat: kétszázötven hagyományőrző eleveníti fel a múltat

MTI   
  Megosztom
Idén is megrendezik a Gyulai Végvári Napokat: kétszázötven hagyományőrző eleveníti fel a múltat

Húsz hagyományőr csoport 250 hagyományőrzője idézi meg a gyulai vár ostromát július 26. és 28. között a XII. Gyulai Végvári Napokon. Idén újításként lovas és kutyás hagyományőrzők is részt vesznek a programban - közölték a szervezők hétfőn az épülő palánkvárnál tartott sajtótájékoztatón.

Repisky Dániel, a rendezvényt szervező Erkel Ferenc Nonprofit Kft. közművelődésért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, a rendezvény fő célja az, hogy hiteles, korhű képet adjon a vár 1566-os ostromáról, majd az 1695. évi visszafoglalásáról. A korábban Végvári Esték, 12 éve pedig Gyulai Végvári Napok néven megrendezett fesztivál a gyulai turisztikai főszezon leglátogatottabb rendezvénye, idén is mintegy 30 ezer résztvevőre számítanak - tette hozzá.

7 helyszín, 70 program

Kovács Ágnes főszervező kiemelte, 7 helyszínen 70 programmal várják az érdeklődőket, a helyszíneket a 16. században használt nevével látták el a fesztivál idejére. A hagyományőrző csoportok tüzérségi, fegyverzet- és viseletbemutatókat tartanak, megismertetik továbbá a tábori életet a látogatókkal. Idén újdonság, hogy az egyik legnépszerűbb programelemet, a hagyományőrzők felvonulását lovasok is kísérik, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület szombaton lovasbemutatót is tart A gömöri lányok elrablása címen.

Harci kutyák nyomában

Kutyákat Czeher György hoz a fesztiválra, aki több előadást is tart egyebek mellett a hódoltság kori kutyázási módokról, a keleti lovasságnak a magyar lovaskultúrára gyakorolt hatásáról, valamint a harci kutyákról és kémgalambokról - tette hozzá Kovács Ágnes. A vár 1566-os bevételét szombaton, 1695-ös visszafoglalását vasárnap "játsszák el", az eseményeket hagyományosan Chikán Tamás nyugalmazott hadtörténész professzor kommentálja majd.

Idén további újításként kiemelten szeretnének a gasztronómiára is összpontosítani, így a várban A középkor asztala címmel Lovász Emese Anna régész tart előadást, meg lehet majd tekinteni egy barokk látványkonyhát, és egy középkori menüsorkóstolóval is várják az érdeklődőket.

Vásári komédiák helyszíne

A gyulai várkert történelmi színjátékok és vásári komédiák helyszíne lesz, a legkisebbeket a Bábika játszóház agyagozással és nemezeléssel, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület régimódi játszótérrel és hungarikumkiállítással várja, utóbbin cifraszűrt, karikásostort és pásztoreszközöket is bemutatnak. A Hollóének Hungarica Régizene Együttes több alkalommal zenél, mellettük pénteken a Kenton és a Grund zenekarok, szombaton a Bagossy Brothers Company, vasárnap az Edda Művek adnak ingyenes koncertet - mondta a főszervező.

A 16. században a gyulai erődítmény Eger és Szigetvár mellett a három legjelentősebb végvár egyike volt. Kerecsényi László és mintegy 2-2,5 ezer várvédője hősi tettet hajtott végre azzal, hogy a nagyjából tizenötszörös túlerővel szemben a magyar hadtörténetben páratlanul hosszú ideig, 63 napon át tartotta a gyulai várat. (Dobónak és katonáinak 38 napig kellett kitartania Egerben, Zrínyi pedig 34 nap után tört ki embereivel Szigetvárról.)

A törökök azonban megtámadták a kivonuló sereget, az emberek többségét megölték vagy fogságba hurcolták. Kerecsényit láncra verték, előbb a szigetvári török táborba, majd Nándorfehérvárra vitték, ahol kegyetlenül megkínozták és néhány hónapnyi rabság és kiszabadításának eredménytelen kísérletei után végül kivégezték.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gyula

gyulai vár

szórakozás

rendezvény

történelem

programok