Kiderült, miért tűnt el a víz a Harangodi-tóból

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, miért tűnt el a víz a Harangodi-tóból

Néhány napja eltűnt a víz a tározóból Nagykálló-Harangodon. A vízügyi szakemberek rendszeresen leeresztik a vizet, azonban most hosszabb ideig száraz lehet a tófenék. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) igazgatója arról árult el részleteket a szon.hu-nak, hogy mi történt a tóval, mikor vehetik ismét birtokba a halak és a kirándulók.

A Harangodi-tározó és az azt tápláló és többletvizeit elvezető Kállai-főfolyás a FETIVIZIG vagyonkezelésében van. Elsődlegesen belvíztározásra, a halászatra szolgál, emellett pedig természetvédelmi élőhely is.

Az igazgatóságnak kötelezettsége az állami tulajdonban lévő vízi létesítmények üzemeltetése, fenntartása, rekonstrukciója és fejlesztése. Ennek a feladatnak tesz eleget a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság azzal, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF), valamint más vízügyi igazgatóságokkal konzorciumban pályázatot adtak be felújítási munkák elvégzésére. A beadott pályázat megkapta a támogatást.

Az 1979-ben épült tározón üzembe helyezése óta ütemezetten nem történt nagyobb volumenű mederkotrás, rekonstrukció, ezért az évek alatt felhalmozódott és leülepedett iszap kedvezőtlen hatással volt a tározó vízminőségére. A felújítás előkészítése során több alkalommal egyeztettünk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, a tározó halászati hasznosítójával és a helyi önkormányzattal, hogy általuk is támogatott tervek szülessenek

– mondta el Bodnár Gáspár, a FETIVIZIG igazgatója.

A kivitelezés tavaszal indul, melynek első lépése az iszap kiszárítása. Jövő héten nyitják meg a száradást segítő víztelenítő csatornákat, év közepétől pedig nagyobb volumenű, látványosabb munkák kezdődnek. A mederkotrást év végére tervezik befejezni, a tározó feltöltése csak ezután indul majd.

A jövő évi mezőgazdasági, halászati és turisztikai idényt kedvező hidrológiai helyzet esetén már megfelelő vízkapacitással tudja kiszolgálni a tározó

– mondta Bodnár Gáspár.

A projektnek köszönhetően várhatóan javul a belvízelvezető rendszer üzembiztonsága, az aszályos időben felhasználható öntözővíz mennyisége nő és a minősége is jobb lesz.

Címlapképünk illusztráció.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nagykálló

harangod

víztározó

szárazság

fejlesztés