Jönnek az elektromos jetskik a Balatonra: komoly veszélyt okozhatnak

HelloVidék   
  Megosztom
Jönnek az elektromos jetskik a Balatonra: komoly veszélyt okozhatnak

A Balaton Fejlesztési Tanács után a Balatoni Szövetség is hátramenetbe kapcsolt a nagy sebességű, elektromos meghajtású jetskik balatoni használata ellen indult harcban a régió önkormányzatait tömörítő szervezet Fonyódon tartott szerdai ülésén - írja a balatontipp.hu.

A portál szerint tavaly augusztusban röppent fel a hír, hogy egy vállalkozás hatalmas, több mint 4 méter hosszú és 375 kg súlyú jetskiket szeretne a Balatonra telepíteni, melyek 55 km/h-s sebességű száguldozásra képesek. Veszélyes lehet, ha sebességkorlátozás hiányában egy ilyen jármű a parthoz közeli vízfelületeken száguldozik, mivel ezek úszásra és fürdésre alkalmas területek. A hivatalosan kijelölt strandokat bójákkal határolják le, ezeken a területeken tilos a kisgéphajóként vizsgáztatott eszközök használata.

A felvetett félelmek egyelőre semmiféle tapasztalattal, vagy gyakorlattal sem támaszthatóak alá. Ez ügyben tehát a célok kitűzése, pontosítása nélkül a jogszabályokhoz történő hozzányúlás be nem látható következményekkel járhat

- így foglalt állást februári ülésén a Balatoni Fejlesztési Tanács. A Nők a Balatonért Egyesület tiltakozó petíciójához csatlakozott a Balatoni Szövetség, melynek elnöke a novemberi ülésen azt jelentette be hogy kikéri a tagok álláspontját a kérdésről. Az elnök által felkért szakértő a teljes tiltást tartotta volna a megfelelőnek, azonban ha nem történik ez meg, akkor is jelentős korlátozásnak kell megvalósulnia.

A fonyódi ülésen résztvevő polgármesterek nagy része is az elektromos jetskik teljes tiltását szorgalmazták, de a keményen korlátozó álláspontok ellenére nem született ilyen határozat. A portál szerint úgy tűnik, hogy az idei szezontól egyre több elektromos jetski jelenhet meg a Balatonon, ami további lökést adhat más, hasonló eszközöknek is.

Fotó: MTI/Varga György

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

elektromos jetski

vízi jármű