Fontos dátum közeleg: így módosul a vonatmenetrend decemberben

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos dátum közeleg: így módosul a vonatmenetrend decemberben

December 15-én vasárnap lép életbe a MÁV-START 2019/2020-as menetrendje. Az új vasúti menetrend számos olyan változást hoz az utasok számára, ami bővíti a választható vonatok számát és minőségét, figyelembe veszi az utazási szokásokat, javítja a szolgáltatási színvonalat.

A kialakított menetrendeknek, a jegyértékesítés korszerűsítésének, a pályafejlesztéseknek, a felújított kocsiknak és az új motorvonatoknak köszönhetően 2015-től négy év alatt 138,2 millióról 141,8 millióra nőtt a MÁV-START utasszáma, a növekedés leginkább a nagy elővárosi forgalmat lebonyolító szakaszokon kiugró. A tavalyihoz képest az első három negyedévben közel 1 százalékkal nőtt a MÁV-START vonatain utazók száma, idén szeptember végéig 105 millió utast szállított a vasúttársaság. A Budapest–Hatvan vasútvonalon zajló felújítással járó módosítások és a pótlóbuszozás jelentős csökkenést okozott az érintett vonalakon, ám a nagyobb forgalmat lebonyolító vonalak közül 20 százalék feletti mértékben nőtt az utasszám: a Budapest–Esztergom vonalon 710 ezerrel, a Budapest–Tatabánya szakaszon 640 ezerrel, a Budapest–Kunszentmiklós-Tass szakaszon 320 ezerrel többen választották a vasúti utazást.

A nemzetközi vasúti utasforgalom évek óta folyamatosan nő. 2019 első három negyedévében a vasúttársaságok közötti el- és leszámolás alapján a nemzetközi utasforgalom 2,48 millió főt tett ki, ami az egy évvel korábbi azonos időszakához képest több mint 6 százalékos növekedést jelent, a menetdíjbevétel pedig meghaladta a 8 milliárd forintot, ami 12 százalékos emelkedés. A legnépszerűbb célország Ausztria, ide az előző évhez képest 4 százalékkal többen, 965 ezren utaztak. A legnépszerűbb éjszakai úti cél pedig Zürich a MÁV-START kínálatából. A legdinamikusabban az Ukrajnába irányuló személyszállítás nőtt: a MÁV-START Kárpátaljára közlekedő vonatain 2019 első három negyedévében 194 ezren utaztak, 64 százalékkal többen, mint egy évvel korábban; a menetdíjbevétel pedig duplájára emelkedett. Szintén átlagon felül, 12-13 százalékkal bővült az Erdélybe és Németországba utazók száma is. 2019 első 9 hónapjában háló- és fekvőhelyes kocsiban közel 170 ezren utaztak.

A fejlődés az utazási kényelem, komfort terén a jövőben sem áll meg: 2020-tól az új járműbeszerzések révén az elővárosokban szinte teljes mértékben modern motorvonatok szállítják majd az utasokat. Először a legforgalmasabb Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon állnak forgalomba a KISS motorvonatok. Az összes emeletes jármű hadrendbe állításával 2022 őszére pedig Budapest elővárosában a Budapest–Lajosmizse vonal kivételével kizárólag modern FLIRT vagy KISS motorvonatok közlekednek majd – évente 60 millió ember utazását szolgálva.

A vonattal utazók körében egyre népszerűbb az online vásárlás, különösen az e-vonatjegy. 2019. október végéig már 11,6 millió jegyet vásároltak online (az internetes felületen és a MÁV alkalmazásban együtt), míg 2018-ban egész évben 9,4 millió, 2014-ben pedig még csak 3 millió volt ez a szám. Az internetes jegyvásárlási rendszerben 10-ből 9 esetben választják az e-vonatjegyet az utasok. A MÁV mobilalkalmazás már több mint 400 ezer okostelefonon érhető el, a jegyvásárlásra alkalmas verziót pedig 220 ezren töltötték le. Az új felhasználók több mint fele a nyári figyelemfelhívó kampány hatásának tudható be. Az eladott jegyek száma is jelentősen nőtt: jelenleg a jegyek 8,5 százalékát vásárolják meg az applikációban, míg az év elején ez az arány még csak 4,3 százalék volt. A közeljövőben bérletvásárlási funkcióval bővül az alkalmazás.

A fontosabb változások a következők lesznek:

  • Zalaegerszegre InterCity vonattal lehet eljutni: Göcsej InterCity néven kétóránként, napi 7 pár vonat közlekedik gyorsvonati kocsikkal kiegészítve Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg között, ennek köszönhetően 17-34 perccel csökken a menetidő.
  • Budapest és Szombathely között – Veszprémen át – kétóránként közlekednek a Bakony IC-k.
  • Az új, ütemes menetrend eredményeként megvalósul Győr és térségének közvetlen balatoni vasúti összeköttetése: a Győr–Celldömölk–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban kétóránként napi 7 pár InterRégió vonat közlekedik.
  • Rövidebb lesz a pécsi InterCity-k menetideje, Budapest és Kaposvár között változik az IC-k közlekedése.
  • Budapest és Szeged között vasárnaponként Televonat közlekedik, változik az InterCity-vonatok közlekedése és megállási rendje.
  • Az esztergomi elővárosi vonalon, napközben nagyobb a vonatkínálat és egyenletesebb az eloszlásuk; Budapest és Piliscsaba között munkanapokon átlagosan 15 percenként fognak a vonatok közlekedni.
  • A váci zónázó vonatok közlekedését kiterjesztik a reggeli és az esti órákra, ennek eredményeként tovább nő a kínálat.
  • A Mezőzombor–Sátoraljaújhely vonalszakasz villamosításának eredményeként az eljutási idő Miskolc és Sátoraljaújhely között átlagosan 5 perccel csökken, míg a leggyorsabb eljutást biztosító Budapest–Sátoraljaújhely viszonylatú, pénteken illetve vasárnap közlekedő közvetlen IC vonatpár menetideje mintegy 35 perccel lesz rövidebb.
  • Szamos néven egy új vonatpár közvetlen vasúti összeköttetést teremt Szatmárnémeti és Budapest, illetve Bécs között.

Kiemelt belföldi menetrendi változások:

Budapest–Győr–Hegyeshalom vonal

  • Új, Iseum elnevezésű InterCity közlekedik 19:40-es indulással a Keleti pályaudvarról, Győrön át Szombathelyre, későbbi eljutást és jobb csatlakozásokat biztosítva. A változás miatt a 19:10-kor induló Sopron Bank InterCity nem fog továbbítani szombathelyi közvetlen kocsikat, illetve a 20:10-kor induló Arrabona InterCity a menetrendváltástól nem közlekedik.
  • Új, G10-es elővárosi gyorsított vonat közlekedik péntekenként, 13:53-kor a Keleti pályaudvarról Győrbe.
  • A hétvégén Győrből 16:26-kor induló, 1945-ös számú vonat a Déli helyett a Keleti pályaudvarra érkezik, Bicskén is megáll.
  • Új, elővárosi G10-es gyorsított vonat indul vasárnaponként 15:26-kor, Győrből a Keleti pályaudvarra.
  • A Győrből 4:45-kor Budapestre induló, 4919-es számú vonat Tatabánya és Kelenföld között gyorsvonati megállásokkal közlekedik: Alsógallán, Bicske alsón és Biatorbágyon is megáll – gyorsabb eljutást biztosítva a vonalon található több településről.

Budapest–Esztergom vonal

  • Az esztergomi vonalon decembertől új menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok. A vonal menti nagyobb települések kiszolgálása ezzel tovább javul, sűrűbb és gyorsabb eljutást biztosítunk Piliscsabáról, és Pilisvörösvárról csúcsidőn kívül is. A jelenlegi menetrendhez képest, hogy a vonatok csúcsidőn kívül is sűrűn, ütemesen 30 percenként közlekednek.
  • A gyorsított (G72) vonatok helyett az új menetrendben sűrűbben, S72-es és Z72-es vonatok fognak közlekedni, ezáltal a menetrend a korábbinál átláthatóbb lesz.

Munkanapok:

  • Félóránként Z72-es vonatok közlekednek Budapest-Nyugati és Esztergom között. A megállási rend a jelenlegihez képest változik: a vonatok Piliscsaba és Pilisvörösvár között nem állnak meg Klotildligetnél és Szabadságligetnél. Piliscséven és Magdolnavölgyön, valamint Angyalföldön és Rákosrendezőn csak minden második Z72-es vonat áll meg felváltva, 60 percenként.
  • Félóránként S72-es vonatok közlekednek Piliscsaba és Angyalföld között. A reggeli időszakban egyes vonatok Budapest-Nyugatiig meghosszabbítva közlekednek (Piliscsabáról 5:43-kor, 6:37-kor és 7:37-kor induló vonatok), egyéb időszakokban Újpesttől az M3-as metróval érhető el a Nyugati pályaudvar és a belváros. Ürömön és Óbudán csak minden második S72-es vonat áll meg felváltva, 60 percenként.

Menetrend szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint:

  • A Nyugati pályaudvar és Esztergom között munkaszüneti napokon egész nap, óránként zónázó vonatok, valamint szintén egész nap óránként, Piliscsév megálló kivételével mindenhol megálló személyvonatok is közlekednek. A zónázó vonatok a Nyugati pályaudvarról 6:21 és 21:21 között, Esztergomból pedig 5:34 és 20:34 között indulnak. A személyvonatok a Nyugati pályaudvarról 6:51 és 20:51 között, Esztergomból 5:55 és 20:55 között indulnak. A fenti időszakon kívül (peremidőben) a személyvonatok megállnak Piliscsév megállóhelyen is.
  • Új éjszakai vonat indul munkaszüneti napokon (szombat és vasárnap hajnalban), a Nyugati pályaudvarról 2:25-kor Esztergomba, mindenhol megáll.

Győr–Celldömölk vonal

  • A vonalon új, ütemes menetrend lép életbe, melynek eredményeként megvalósul Győr és térségének közvetlen balatoni vasúti összeköttetése. Győr–Celldömölk–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban, kétóránkénti ütemben, napi 7 pár InterRégió vonat közlekedik. Korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált Desiro motorvonatok szállítják az utasokat. A vonatok Győrből a Budapest felől érkező railjet vonatokhoz csatlakozva indulnak. Ezek csak Győr-Gyárváros, Győrszabadhegy, Gyömöre-Tét, Szerecseny, Vaszar, Pápa, Celldömölk, Jánosháza, Sümeg, Tapolca, Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás és Keszthely állomásokon állnak meg. Balatonszentgyörgyön mindkét irányban átszállási lehetőség nyílik a Budapest–Nagykanizsa gyorsvonatokra. Az InterRégió vonatokkal a jelenlegihez képest csaknem 30 perccel csökken az eljutási idő Győr és Balatonszentgyörgy között, a nyugat-dunántúli városok és a Balaton közötti kapcsolat számottevően javul.
  • Győrből páratlan órákon 12. percben indulnak és páros óra 47 perckor érkeznek, Balatonszentgyörgyről páros órakor indulnak és páratlan óra 59 perckor érkeznek. Az első vonat Győrből Balatonszentgyörgyre 7:12-kor indul, az utolsó 20:47-kor érkezik. Balatonszentgyörgyről az első vonat 6 órakor indul, az utolsó 21:59-kor érkezik meg.
  • Az InterRégió vonatok indításával változik a Győr–Celldömölk vonat menetrendje is. A kétóránként közlekedő InterRégió vonatok mellett kétóránként személyvonatok fognak közlekedni, melyek több helyen állnak meg. A vonatok indulási és érkezési ideje a jelenlegihez képest fél órával eltolódik, emiatt Győrben változnak az indulási és érkezési időpontok, illetve a csatlakozások. Ménfőcsanak, Győrszemere, Halipuszta és Gyömöre állomásokon nem állnak meg a vonatok, az alacsony utasforgalom és a párhuzamos buszos eljutási lehetőségek miatt.

Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely vonal

Szombathelyi vonatok

  • A vonalon kétóránként, 7 pár vonat közlekedik Budapest–Székesfehérvár–Szombathely között, Székesfehérvár, Várpalota, Pétfürdő, Öskü, Hajmáskér, Veszprém, Ajka, Devecser, Boba, Celldömölk és Sárvár állomáson állnak meg. Újdonság, hogy a vonatokban InterCity kocsik is lesznek, egységesen Bakony InterCity vonatként állnak az utasok rendelkezésére. A Déli pályaudvarról az első vonat 6 órakor indul, az utolsó 21:59-kor érkezik, Szombathelyről 6:27-kor indul és 21:27-kor érkezik.
  • Az InterCity vonatokkal az utazás a korábbinál kényelmesebb lesz, a kocsik magasabb komfortszintet nyújtanak. A Bakony InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész, és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót-és helyjegy váltása kötelező, így ebben a kocsiban garantált ülőhelyet biztosítunk a forgalmasabb napokon is. A kocsik WiFi-vel és légjavító berendezéssel felszerelt, csendes utazást biztosító kocsik lesznek, a gyorsvonati kocsiknál kényelmesebb, nagyobb lábtérrel.
  • Egyes csúcsidőn kívüli vonatokra 20%-os online kedvezményt biztosít a vasúttársaság, ezeket a vonatokat a menetrendi keresőben @ jellel jelölik.
  • Az IC909-es és az IC908-as számú vonatok (Szombathelyről 6:27-kor, illetve a Déliből 18 órakor induló) – a regionális utazási igényeket kielégítve – továbbra is megállnak mindenhol Szombathely és Celldömölk között. Karakószörcsök, Somlóvásárhely elérése megmarad, de Herenden nem állnak meg.

Veszprémi vonatok

  • A Budapest–Veszprém közötti elővárosi járatok a reggeli és a délutáni csúcsidőben továbbra is önálló vonatként közlekednek. A Déli pályaudvarról a sűrítő veszprémi vonatok munkanapokon 15:30, 16:30, 17:30 és 18:30-kor indulnak, míg ellenirányban 5:30 és 6:54-kor indulnak Veszprémből, így a Bakony és Göcsej IC vonatokkal közösen egyes időszakokban félórás követés valósul meg a főváros és Veszprém között.
  • Új vonatpár közlekedik naponta Budapest–Veszprém között, a Déli pályaudvarról 22 órakor indul, Veszprémből pedig 6:32-kor.
  • Veszprém–Ajka–Celldömölk–Szombathely viszonylatban a regionális és az ajkai három műszakos munkarend kiszolgálása érdekében továbbra is közlekednek a mindenhol megálló személyvonatok.
  • Celldömölk és Szombathely között a GYSEV-vel történt megállapodás eredményeként a váltott órás gyors- és személyvonati eljutási gyakoriság továbbra is meglesz, melyet csúcsidőben ún. hivatásforgalmi vonatok egészítenek ki a diákok és a munkába vagy haza utazók számára. Reggeli csúcsidőben a személyvonatok 30-60 percenként indulnak Szombathely felé, délutáni csúcsidőben pedig 45-75 percenként indul személyvonat Szombathely és Celldömölk között mindkét irányban.
  • A vasárnapi rend szerint közlekedő 19203-as számú vonat Szombathelyről 15:05-kor indul Budapestre, Pápa–Győr útirányon át gyorsvonatként; Ostffyasszonyfán, Nagysimonyiban és Kemenesmihályfán nem áll meg.

Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg vonal

  • Menetrendváltástól versenyképes eljutást biztosítunk Zalaegerszeg és Budapest között. 17-34 perccel, 3 óra körülre csökken a menetidő. Az új, ütemes menetrend szerint Göcsej InterCity néven kétóránként, napi 7 pár vonat közlekedik gyorsvonati kocsikkal kiegészítve Budapest–Székesfehérvár–Zalaegerszeg között. Székesfehérvár, Várpalota, Pétfürdő, Veszprém, Ajka, Jánosháza, Ukk, Zalabér-Batyk és Zalaszentiván állomáson állnak meg. A Déli pályaudvarról az első vonat 7 órakor indul, az utolsó 20:59-kor érkezik, Zalaegerszegről az első vonat 5:49-kor indul az utolsó 22:08-kor érkezik.
  • Vasárnaponként (iskolai időszakban) este plusz vonatot közlekedtetünk, így 2 órával később, 19:49-kor indul az utolsó Göcsej InterCity Zalaegerszegről Budapestre.
  • Az InterCity kocsik a korábbinál kényelmesebbek, magasabb komfortúak lesznek. Göcsej InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész, és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót-és helyjegy váltása kötelező, így ebben a kocsiban garantált ülőhelyet biztosítunk a forgalmasabb napokon is. A WiFi-vel és légjavító berendezéssel felszerelt, nagyobb lábtérrel rendelkező kocsik a gyorsvonati kocsiknál csendesebb, kényelmesebb utazást biztosítanak. A vonatok többi kocsija gyorsvonati kocsi, melyek gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe. A vonat utolsó vagy első kocsijának peronján (előterében) limitált számban lehetséges a kerékpárok szállítása.
  • Egyes csúcsidőn kívüli vonatokra 20%-os online kedvezményt biztosít a vasúttársaság, ezeket a vonatokat a menetrendi keresőben @ jellel jelölik.
  • A Celldömölk–Zalaegerszeg viszonylatban közlekedő személyvonatok délelőtt négy óránként (Celldömölkről 6:04 és 14:04 között, Zalaegerszegről 6:40 és 14:40 között), az új távolsági menetrendi struktúrába illeszkedően indulnak. A déli órákban egy vonatpár csak munkanapokon közlekedik (Celldömölkről 12:04-kor indul, illetve Zalaegerszegről 12:40-kor indul), 14 órától megmarad a kétórás ütem.
  • Naponta egy vonatpár Citadella nemzetközi gyorsvonatként Zalaegerszegtől meghosszabbítva, Őriszentpéteren át Ljubljanába közlekedik, a Göcsej InterCity vonatok menetrendjébe illesztve, hasonló menetidővel és megállási helyekkel.
  • A 19801-es számú vonat iskolai időszakban, vasárnaponként Zalaegerszegről 19:43-kor indul Győrbe, Zalaszentiván–Szombathely–Csorna útirányon át.

Ukk–Tapolca–Balatonszentgyörgy

  • Az InterRégió vonatok indításával változik az Ukk–Balatonszentgyörgy vonal menetrendje is. Az InterRégió vonatok csak a nagyobb településeket érintik, az átutazók gyorsabb menetidejének érdekében.
  • A MÁV-START az InterRégió vonatok által nem kiszolgált települések elérésére tesztjelleggel autóbuszokat indít Ukk és Sümeg között. A buszok Sümeg vasútállomástól az InterRégió vonatokhoz csatlakozva indulnak, Zalagyömrő (autóbusz-váróterem mh.) és Gógánfa (Vasút utca) érintésével közlekednek Ukk vasútállomásig. Itt átszállási lehetőség van Zalaegerszeg felé, és Zalaegerszeg felől a Göcsej InterCity vonatokra. A buszon a vasúti bérletek és menetjegyek érvényesek. Amennyiben az utas a busszal kiszolgált megállóhelyen kezdi meg az utazást, a vonatra történő átszálláskor Sümegen, az állomáson, illetve Ukktól a vonaton pótdíj nélkül válthatja meg menetjegyét.
  • Fenékpuszta megállóhelyen a rendkívül alacsony utasforgalomra való tekintettel menetrendváltástól nem állnak meg a vonatok, az eljutás a Volánbusz járataival lehetséges.

Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonal

  • A Zalaegerszeg és Szombathely felé módosuló menetrend miatt kismértékben változik a menetrend a vonalon.
  • A Budapest és Tapolca között közlekedő gyors- és sebesvonatok indulási és érkezési ideje fél órával eltolódik (a menetidő változatlan marad).
  • Székesfehérváron változnak a személyvonati csatlakozások, ami érinti a Tapolca és Balatonfüred között közlekedő személyvonatokat.

Budapest–Székesfehérvár–Siófok–Balatonszentgyörgy–Gyékényes vonal

Székesfehérvári vonatok

A Zalaegerszeg és Szombathely felé módosuló menetrend miatt változik a Budapest–Székesfehérvár vonal menetrendje is.

A személyvonatok közlekedése változatlan marad, azonban egyes gyorsvonatok indulása eltolódik, így a korábbinál egyenletesebb gyorsvonati közlekedés alakul ki Székesfehérvár és a főváros között. A hétköznapi csúcsidőszakban továbbra is félóránként fognak gyorsvonatok közlekedni, változatlan (38 perces) menetidővel.

Dél-balatoni vonatok

  • Egyes sebesvonatok indulási ideje fél órával eltolódik, illetve a székesfehérvári személyvonati csatlakozások is változnak.
  • A Déli pályaudvarról Fonyódra 10:05-kor és a Fonyódról 17:39-kor a Déli pályaudvarra induló vonatok hétvégén közlekednek elő- és utószezonban is (május 1. és június 19. között, valamint és augusztus 31. és szeptember 20. között).

Budapest–Pusztaszabolcs–Sárbogárd–Dombóvár–Pécs vonal

  • Az S40-es, Budapest–Százhalombatta viszonylatú vonatok munkanapokon 5:25-től 17:25-ig óránként közlekednek.

Pécsi IC-k

  • A Budapest és Pécs között közlekedő InterCity vonatok menetideje a menetrendváltástól 8-13 perccel rövidül a jelenlegi megállási rend módosításával. A Keleti pályaudvari indulás és érkezés nem változik, de Pécsről később, páratlan óra 27 perckor indulnak és korábban, páros óra 32 perckor érkeznek.
  • A Budapest és Pécs között közlekedő alapütemű InterCity vonatok Budapest és Pécs között csak Sárbogárdon, Dombóváron, és Szentlőrincen állnak meg, Pincehely és Sásd állomásokon nem. A megállási rend módosítása az InterCity vonatok értékesítési és utasforgalmi adatainak elemzésével történt, a kihagyott megállók alacsonyabb le- és felszálló utasforgalma miatt.
  • A kétóránkénti ütemes vonatokon felül reggel Budapest felé, illetve délután Pécs felé további egy vonatpár közlekedik (Tubes IC), Budapest és Dombóvár között a Somogy InterCity-vel egyesítve. Ez a vonatpár megáll Pincehelyen és Sásdon is, első osztályú kocsit nem továbbít.
  • Sásdot menetrendváltástól a kétóránként közlekedő személyvonatok szolgálják ki, illetve kora reggel Budapest felé, késő este pedig Pécs felé közlekedő ütemes InterCity, valamint a Tubes InterCity vonat is megáll az állomáson.
  • Pincehelyre az S40-es személyvonatokkal, illetve napi 3 pár kaposvári InterCity vonattal lehetséges az eljutás.

Kaposvári IC-k

  • A Budapest és Kaposvár között közlekedő InterCity vonatok a menetrendváltástól a pécsi vonatoktól különválasztva közlekednek, a Somogy/Tubes InterCity vonaton felül napi 2 pár önálló vonatként. A pécsi és kaposvári InterCity vonatok így Budapest és Dombóvár között egyes időszakokban közösen óránkénti követést biztosítanak.
  • A kaposvári InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót- és helyjegy váltása kötelező, a gyorsvonati kocsikban gyorsvonati pótjegy váltása kötelező.
  • A kaposvári InterCity vonatok Budapest és Kaposvár között csak Simontornyán, Pincehelyen és Dombóváron állnak meg, Sárbogárdon viszont nem.

Budapest–Vác–Szob vonal

  • A Budapest–Vác–Szob vonalon az alap menetrend változatlan marad, a kora reggeli és késő esti órákban a korábbinál jobb kínálatú eljutást fogunk biztosítani Budapestről Vác felé.
  • A Budapest-Nyugatiból Szob felé induló Z70-es vonatok üzemideje bővül, az első vonat a jelenleginél 1 órával korábban, 6:07-kor fog indulni, valamint késő este 1 órával tovább, 22:07-ig közlekedik.
  • Szobról Budapest felé este szintén 1 órával tovább, 19:55-ig indulnak a Z70-es vonatok. A változással együtt az kora reggeli és késő esti S70-es vonatok menetrendje is némileg módosul.

Budapest–Hatvan–Miskolc–Sátoraljaújhely vonal

  • A Mezőzombor–Sátoraljaújhely vonalszakasz villamosításának eredményeként az eljutási idő Miskolc és Sátoraljaújhely között átlagosan 5 perccel csökken, míg a leggyorsabb eljutást biztosító Budapest–Sátoraljaújhely viszonylatú, pénteken illetve vasárnap közlekedő közvetlen IC vonatpár menetideje mintegy 35 perccel lesz rövidebb.
  • Péntekenként a Keleti pályaudvarról 16:30-kor induló Sajó InterCity Sátoraljaújhelyig meghosszabbítva közlekedik. Vasárnaponként Sátoraljaújhelyről Budapestre 16:22-kor indul a közvetlen eljutást biztosító Zemplén InterCity, mely Miskolctól a Szinva InterCity-vel egyesítve közlekedik. A két IC Szerencs és Sátoraljaújhely között csak Bodrogkeresztúron, Olaszliszka-Tolcsván és Sárospatakon áll meg.

Debrecen–Nyírábrány vonal

Egy új vonatpár közvetlen vasúti összeköttetést teremt Szatmárnémeti és Budapest, illetve Bécs között. Bécs–Budapest–Püspökladány viszonylatban a Transilvania vonattal egyesítve, Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány–Szatmárnémeti között pedig EC686 és EC687 számú, Szamos IC-ként. Az EC686-os vonat Szatmárnémeti felé 16:50-kor indul Debrecenből, az EC687-es vonat pedig 10:26-kor indul Nyírábrányból az ellenkező irányba. A vonatok belföldi forgalomban is igénybe vehetők, és megállnak Vámospércsen.

Budapest–Cegléd–Kecskemét–Kiskunfélegyháza–Szeged vonal

  • A vonalon változik az ütemesen közlekedő InterCity-vonatok menetrendje és megállási rendje: naponta 2 vonatpár Szeged és Budapest-Nyugati között nem áll meg, menetideje 18 perccel rövidül. A reggeli és délutáni csúcsidőszakban így színvonalas közvetlen összeköttetés áll majd az üzleti céllal utazók és az egyetemisták rendelkezésére, számukra megfelelő időpontokban. A fővárosból alig több mint két óra alatt elérhetővé válik az egyik legfontosabb megyeszékhely. A többi vonat menetrendje a változáshoz igazodva módosul.
  • A gyorsított vonatok megállásainak pótlása érdekében új vonatok közlekednek Kőbánya-Kispest és Kecskemét között.
  • Az IC738-as és IC1733-es számú, Szent Gellért InterCity helyett Televonatok közlekednek – iskolai tanítási rend szerint – vasárnapokon. A Televonat a Nyugati pályaudvarról 11:28-kor indul, felszállás céljából megáll Zuglón és Kőbánya-Kispesten, továbbá le- és felszállás céljából Kecskeméten. A Televonat Szegedről 14:12-kor indul, megáll Kecskeméten, leszállás céljából pedig Kőbánya-Kispesten és Zuglón.
  • A Televonat a többi InterCity vonatnál gyorsabb menetidővel közlekedik, Kőbánya-Kispest és Szeged között csak Kecskeméten áll meg.
  • A Televonat modern, légkondicionálással, Wifi-vel, és konnektorokkal felszerelt Flirt motorvonattal közlekedik. Csak televonat-jeggyel vehető igénybe, mely egy kedvezményes, a hagyományos 50%-os jegynél is olcsóbb jegytípus. Így a diákoknak, fiataloknak, és a teljesárú felnőtt utasoknak is megéri ezt a vonatot választani. A Televonatra más (pl. diák-, csoportos, 26 év alatti stb.) kedvezmény, utazásra jogosító okmány (pl.: viszonylati IC kártya, START Klub kártyacsalád tagjai stb.) nem érvényes.

Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonal

  • Az S25-ös jelzésű személyvonatok a menetrendváltástól ismét Kőbánya-Kispest fordulóállomással közlekednek. Tartanak az egyeztetések annak érdekében, hogy a Budapest–Hatvan vasútvonal további vágányzárai esetében a kunszentmiklósi térség utasai igényeinek minél jobban megfeleljen a szolgáltatás, és a vonatok vágányzári menetrend keretében továbbra is a Keleti pályaudvart használhassák.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

menetrend

menetrend változás

vasút

vasúti közlekedés

vasúti közlekedés

utazás

módosítás