Több komoly sportfejlesztés jön a balatoni strandokon 2020-ban: itt a lista

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Több komoly sportfejlesztés jön a balatoni strandokon 2020-ban: itt a lista

A sport és a mozgás fontosságára hívják fel a figyelmet a Mozdulj Balaton! szabadidős sportprogram sorozat szervezői. Idén a magyar tenger harmincöt településének negyven strandján várják ingyenes sportprogramok az érdeklődőket, ahol bárki használhatja az ide telepített eszközöket. A Balaton Fejlesztési Tanács tavaly decemberi ülésén tárgyalta a programsorozat tavalyi előkészítésének, lebonyolításának tapasztalatait. Az idei évre vonatkozó elképzelésekről és tervekről a február 21-i ülésen döntöttek. A HelloVidék most megmutatja a programsorozat 2020. évi fő célkitűzéseit és eláruljuk azoknak a strandoknak a helyét és az időpontokat is, amelyeket már most érdemes beírni a naptárunkba.

A balatoni strandokon található sportlétesítmények fejlesztése, újabb sportolásra alkalmas helyek kialakítása, a pályák felszereltségének korszerűsítése és a sportprogramok kínálatának bővítése. Ezek és ennél még sokkal több a célja a Mozdulj Balaton! szabadidős sportprogram sorozatnak, amelyre idén is rengetegen várnak a magyar tenger mentén. A szervezők elsősorban olyan sportágak versenyeinek szervezését valósítják meg, amelyek népszerűek az üdülők és turisták körében, azok szabályai könnyedén elsajátíthatók, és nem utolsó sorban jól illeszthetők a Balaton-parti strandi környezetbe.

Tavaly összesen harminchárom település harmincnyolc strandján, 342 helyi programnapon 29 707 fő részvételét regisztrálták a helyi szervezők. Ez az előző évekhez képest 2 százalékos növekedés. Korosztályokat tekintve továbbra is a fiatal korosztály, a 6-25 év közöttiek a legaktívabbak, akik több, mint 73 százalékát teszik ki az összes résztvevőnek. A férfiak és nők aránya viszont nem változott az előző évekhez képest: előbbiek aránya körülbelül kétszer akkora, 65 és 35 százalékot tesz ki

– hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi, februári ülésén.

A sportágak népszerűségi listáján a vízi játékok megelőzték a strandfoci hatfős változatát. Közben továbbra is a strandröplabda a legnépszerűbb sportág, a résztvevők megközelítően 20 százaléka ebben a sportágban vett részt. Emellett igen népszerűek a vízi játékok, a hat- és a háromőfs strandfoci, az asztalitenisz, a vízilabda, a streetball, a lábtenisz, valamint a tollaslabda, a teqball, a strandkézilabda és a petanque.

Folytatni szeretnénk a már több, mint tíz éve vásárolt, elhasználódott szárazföldi és vízben elhelyezett sporteszközök cseréjét. Új sportágként húsz strandon bevezetjük az úgynevezett tchoukball sportágat és ellátjuk őket a játékhoz szükséges eszközökkel. További teqball asztalok és hozzá tartozó információs táblák, valamint kültéri asztalitenisz asztalok vásárlását is tervezzük. Előkészítjük az idén bekapcsolódó Kővágóörs-Pálköve Strand eszközökkel való ellátását, és befejezzük a gyenesdiási Lidó Strand eszközfejlesztését. Sportszervásárlás kapcsán a szokásos labdák mellett húsz strandra vásárolunk petanque készletet

– hangsúlyozta Bartsch János program menedzser a programsorozat 2020. évi célkitűzéseiről.

Ez már a 17. alkalom lesz, hogy a Balaton-parti strandok már télen elkezdik a felkészülést a nyári szezonra és a mozogni vágyók fogadására. Nem véletlenül: az elképzeléseket már tavaly egyeztették az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságával, májusban tájékoztatják a résztvevő strandok működtetőit a legfontosabb tudni- és tennivalókról, ezután egyeztetnek az érdekeltekkel, majd június 18-án Alsóőrsön, majd június 21-én Balatonfenyvesen készítik fel a három megye (Somogy, Zala, Veszprém) programszervezőit.

Az idei évben összesen harmincöt település negyven strandja vállalta a részvételt:

Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár kettő stranddal, Balatonszárszó kettő stranddal, Balatonőszöd, Balatonszemes kettő stranddal, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő, Balatonberény, Keszthely, Gyenesdiás kettő stranddal, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Balatonederics, Szigliget, Badacsonytomaj, Ábrahámhegy, Révfülöp, Kövágóörs-Pálköve, Balatonszepezd, Zánka, Balatonakali, Balatonudvari, Tihany, Balatonfüred kettő stranddal, Csopak, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonakarattya, Balatonvilágos, Siófok.

Valamennyi település strandján kilenc szervezett programnappal számolnak, ebből a hét szombati dátum a következő: július 4., 11., 18., 25., illetve augusztus 1., 8., 15. A szezont lezárása idén Vonyarcvashegyen, a Lídó strandon lesz 2020. augusztus 29-én (szombat), ahol a harmincöt település negyven strandja csapatainak részvételével szervezik meg a XVI. „Mozdulj, Balaton!” Sporttalálkozót.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

utazás

balaton

sport

magyar tenger

strand