Letesztelték a magyar görögdinnyét: kiderült, hol, milyen minőségre számíthatunk
Július 15-31. között országszerte a görögdinnye értékesítésre fókuszáltak a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen.
Július 15-31. között országszerte a görögdinnye értékesítésre fókuszáltak a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen.
Kis mennyiségben ugyan, de már elérhető a piacokon és a zöldségeseknél a magyar dinnye, július elsejére pedig minden hazai üzletláncban kapható lesz a mézédes hazai görögdinnye.
Nincs is annál kiábrándítóbb, mintha egy tetszetős, ámde éretlen vagy épp kásás görögdinnyét sikerül kiválasztanunk a piacon. De hogyan ismerhetjük fel, melyik a jó dinnye, pláne, hogy mostanság már lékelni sem lehet? Erre hozunk most tippeket!
Az ALDI Magyarország a mai naptól országosan minden áruházában egységesen 139 forint/kilogramm áron kínálja a görögdinnyét. Az árcsökkentésre az áruházlánc görögdinnye beszállítója tett javaslatot.
A fogyasztói szokásokat tekintve elmondható, hogy ma már inkább az 5-8 kilogrammos görögdinnyéket preferálják a magyar családok, de egyre népszerűbbek a kisebb, 4-5 kilogrammos, a magszegény, valamint a 2-4 kilogrammos darabok is.
Vajon milyen lesz az idei dinnye szezon? Miben változnak a fogyasztói szokások? Mire számíthatnak a magyar vásárlók? Ezeket most mind-mind megtudhatjuk!
A fogyasztói szokások terén folytatódik az elmúlt években jellemző tendencia, a legkeresettebbek a 4-8 kg közötti görögdinnyék, de igény van a nagyobbakra is, amiket a piacokon és üzletekben esetenként szeletelve, akár hűtve is kínálnak.
A hazai görögdinnye-termesztőket is rosszul érintik a kedvezőtlen időjárási körülmények. A kistermelőket elbátortalanítja a kialakult helyzet, a koronavírus-válság már csak hab a tortán.
A görögdinnye árának alakulásáról, a magyar termények különlegességéről, az új termesztési technológiák előretöréséről, illetve az exportdinnyék hazai mennyiségéről kérdezték a szakembereket.
Egyelőre drága, kevés is van a dinnyéből, ám az íze nagyon finom! Idén a dinnyék nem olyan nagyok, mint az előző években.
Egyetlen dologban nem foglalnak állást a szakértők, hogy milyen „iskola” szerint válasszunk dinnyét, kopogtatással, alakra, színre és még sorolhatnánk.
Bár a külföldről származó dinnyével márciustól már találkozhattunk az üzletek polcain, sokan várják az ízletes és kiváló minőségű hazai dinnyéket.
Nemcsak fagylalt, sütemény vagy gyümölcssaláta készülhet, hanem izgalmas frissítő előétel és finom hideg leves is.
Így egy falat sem megy kárba a szezon slágergyümölcséből: tudd meg, hogyan készülhet lekvár görögdinnyéből és sárgadinnyéből, illetve hogyan használjuk fel a görögdinnye ehető héját!
Az idei év nagy területkiesést hozott a görögdinnye-termesztésben, aminek akár pozitív hozadéka is lehet: nem rothad ott a földeken a magyar dinnye, mert nem éri meg betakarítani a termesztőknek, miközben a piacokon horror áron értékesítik a kereskedők a zöldséget.
A termést illetően kiváló minőségre és bőséges hozamra számítanak a termelők, ha pedig az időjárás kedvez nekik, akkor egészen szeptember elejéig slágergyümölcs lehet a görögdinnye.
Kalória dinnye, kalória görögdinnye: a dinnye hány kalória, mennyi egy szelet dinnye kalória tartalma? Mennyi 1 kg dinnye kalória tartalma, a sárgadinnye és a gália dinnye kalória?
Ha minden nap tennénk valamit azért, hogy a megfelelő mennyiségű kálium jusson a szervezetünkbe, érdemes a következő ételeket beépíteni a hétköznapi táplálkozásunkba.
Egyre kritikusabb a helyzete a magyar dinnyetermesztőknek, így nagy kérdés mi lesz így a mézédes hazaival? A viszontagságos 2020-es szezonról a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke, Göcző Mátyás beszélt a HelloVidéknek.
Az időjárás idén több szempontból sem volt megfelelő, a gazdák az áprilisi alacsony hőmérsékletek miatt nem tudtak korán ültetni. Jelenleg is az éjszakai hideg időjárás okozhat problémákat.