Letesztelték a magyar görögdinnyét: kiderült, hol, milyen minőségre számíthatunk

HelloVidék   
  Megosztom
Letesztelték a magyar görögdinnyét: kiderült, hol, milyen minőségre számíthatunk

A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során 268 forgalmazót és 311 görögdinnyetételt ellenőriztek július második felében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a vármegyei kormányhivatalok zöldség-gyümölcs minőségellenőrei. A dinnyék minőségi szempontból jól szerepeltek a hatósági vizsgálatokon, azonban többször akadt jelölés hiba a forgalmazók részéről. A felügyelők összesen 16 esetben szabtak ki bírságot, több mint 1,5 millió forint értékben, valamint 5,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Július 15-31. között országszerte a görögdinnye értékesítésre fókuszáltak a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen. A vizsgálatok közvetlenül a termelőknél, a kis- és nagykereskedelemben, a piacokon, az útmenti árusítóhelyeken, valamint a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal (NAV) közösen mélységi ellenőrzés során történtek.

A hatósági felügyelők 268 görögdinnye-forgalmazót kerestek fel, és 311 terméktételt (298 hazai, 13 külföldi) vizsgáltak. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján a forgalmazók döntő többsége hazai görögdinnyét kínált, melyek nagy része megfelelt a vonatkozó minőségi szabványoknak, valamint nyomonkövethetőek voltak.

Összesen 16 esetben szabtak ki élelmiszer-ellenőrzési és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot, 1 576 366 Ft összértékben. Emellett a felügyelők 12 tételt, összesen 5 540 kg terméket is kivontak a forgalomból.

A Nébih kiemelten vizsgálta a Békés vármegyei termelési helyszínt

A hivatal koordinációja mellett került sor olyan helyi őstermelők ellenőrzésére, akik a gyanú szerint csak kereskedtek a dinnyével, de ők maguk valójában nem termesztették. A gyanú több esetben is beigazolódott, és a helyszíni szemlét követően hatósági eljárás indult az őstermelői státusz visszavonása érdekében. A Békés Vármegyei Kormányhivatal és a NAV a határbelépési pontokon vizsgálta a román dinnye behozatalát. Az ún. mélységi ellenőrzések alkalmával nem tapasztaltak szabálysértést. A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat még nem ért véget. A görögdinnyék vizsgálata jelenleg is zajlik, amit a következő időszakban a grillsajtok és a növényvédő szerek ellenőrzése egészít még ki.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nébih

gasztro

görögdinnye

magyar dinnye

gyümölcs