Ennek a fele se tréfa: eltűnhetnek a magyar boltokból a kedvenc söreink is?
A HelloVidéknek Magyar Zoltán, az UGAR Brewery ügyvezetője és Szilágyi Tamás, a Mad Scientist alapító/vezérigazgatója mesélt a hazai sörfőzdék helyzetéről.
A HelloVidéknek Magyar Zoltán, az UGAR Brewery ügyvezetője és Szilágyi Tamás, a Mad Scientist alapító/vezérigazgatója mesélt a hazai sörfőzdék helyzetéről.
Hogy ne csak a borokról és a borozásról szóljon a nyár a Balatonon, hanem megmutathassák magukat a hasonló minőséget képviselő kisüzemi sörfőzdék is, megrendezik az 1. Balaton Beer Weekendet, Zamárdiban.
Nem volt egyszerű év 2021 a hazai kisüzemi sörfőzdéknek sem. Az élet azonban szabadabb volt idén, mint 2020-ban, tartottak fesztiválokat is, a vendéglátóhelyeken is többen szórakoztak, ez pedig a számokat is fölfelé húzta. Az igazi feketeleves azonban még csak most jöhet az ágazatban.
A 2010-es évek kifejezetten a magyar söripar forradalmi évtizede volt azonban a 2020-as évek beköszöntével gyülekezni kezdtek a felhők a kisipari sörfőzdék felett.
20-25 kisüzemi sörfőzde is bezárhatott, vagy szüneteltetheti a tevékenységét az energiaválság és az inflációs válság gyilkos kombinációja miatt. A sör sehol sem drágult annyira az Európai Unióban, mint nálunk, és az áremelkedésnek még nincs vége.
Neves kisüzemi sörfőzdéket kérdeztünk arról, hogyan vészelték át az elmúlt egy évet, a világjárvány miatti korlátozásokat. Hogyan alakultak az árak, mennyire fogta vissza a vásárlási kedvet és a sörkínálatot a Covid, és hogyan készülnek a nyárra?