Szupergyümölcs, mégsem fogyasztod: ez a kajszibarack 6 jótékony hatása

HelloVidék   
  Megosztom
Szupergyümölcs, mégsem fogyasztod: ez a kajszibarack 6 jótékony hatása

Az ősz folyamán különösen fontos, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, mivel rengeteg vitamint juttathatunk így a szervezetünkbe. Szerencsére rengeteg hazai terményünk rendelkezik valamilyen jótékony hatással, de mi most a kajszibarackot vettük górcső alá. Meg is lepődtünk, hiszen az őszi időszakban fogyasztott gyümölcs, nagy mértékben képes támogatni az immunrendszerünk megfelelő működését.

A kajszibarack ( Prunus armeniaca ) csonthéjasok csoportjába tartozik. Külsőleg kerek és sárga, úgy néz ki, mint egy őszibarack kisebb változata. Rendkívül tápláló és rengeteg jótékony hatása van a szervezetre. Hogy melyek ezek? Lássuk!

1. Tápláló, alacsony kalóriatartalom

A kajszibarack alapvetően vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Két 2 friss sárgabarackban (70 gramm):

  • Kalória: 34
  • Szénhidrát: 8 gramm
  • Fehérje: 1 gramm
  • Zsír: 0,27 gramm
  • Rost: 1,5 gramm található.

De fontos kiemelni az értékes vitaminokat is, mivel abban is bővelkedik:

  • A-vitamint
  • C-vitamint
  • E-vitamint
  • és Káliumot is tartalmaz.

Itt kell még megemlíteni azt is, hogy a kajszi nagy mennyiségű béta-karotint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezek mind erőteljes antioxidánsok, amelyek segítenek a testben levő szabad gyökök elleni küzdelemben. Fontos az is, hogy megmosva, de héjával együtt fogyasszuk, mivel ez a része is rostban gazdag és tápanyagokban dús.

2. Magas antioxidáns tartalom

A kajszibarack nagyon jó antioxidáns forrása, magas a béta-karotint és az A, C és E vitamint szintje is. Sőt, magas mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és polifenol-antioxidánsokat is. Kutatások igazolták, hogy ezek a vegyületek meg óvják a szervezetet a szívbetegségektől, elhízástól, magas vérnyomástól vagy a különböző daganatos betegségektől is. Bekerülve a szervezetünkbe neutralizálják a szabad gyököket és biztosítják a vitaminok és ásványi anyagok utánpótlását.

Ha nem fogyasztunk kellő mennyiségben magas antioxidáns tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, akkor a káros vegyületek, amelyek roncsolják a sejteket és oxidatív stresszt okoznak, többségben lesznek a szervezetünkben. Az így kialakult oxidatív stressz pedig elhízáshoz és más egyéb krónikus betegséghez, például a szívbetegséghez is vezethet.

3. Védelem a szemnek

A kajszibarack több olyan vegyülettel büszkélkedhet, amelyek nélkülözhetetlenek a szem egészségéhez, többek közt ilyen például az A- és E-vitamin. De magas a béta-karotin-, lutein-, zeaxanthin-, valamint C-vitamin tartalma is. Ez azért fontos, mert ezek a tápanyagok megvédik a szemet a károsodásoktól.

4. Védelem a bőrnek

A ráncok kialakulásának és a bőr károsodásának fő okai a környezeti tényezők, mint például a napsütés, a szennyezett levegő és a cigarettafüst. Ha rendszeresen fogyasztunk egészséges, antioxidánsokat tartalmazó ételeket, azzal sokat tehetünk bőrünk védelme érdekében.

A gyümölcsben megtalálható mind a C, mind az E-vitamin támogatja a bőrt a regenerálódásban. Különösen a C-vitamin, ami a szabad gyökök semlegesítésével véd az UV-sugárzástól. Ezenkívül az A-vitamin elősegíti a kollagéntermelődését, amely erőt és rugalmasságot ad a bőrnek.

5. Emésztésjavító

A kajszibarack különösen magas oldható rosttartalommal rendelkezik , ami fontos az egészséges vércukor- és koleszterin szint fenntartásában. Ezenkívül a barackban található rostok táplálják a jótékony bélbaktériumokat, javítják az emésztést, és csökkentik az elhízás kockázatát is.

6. Jól hidratál

A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan a sárgabarack is magas víztartalmú, ami segíthet szabályozni a vérnyomást, a testhőmérsékletet, az ízületek egészségét és a pulzusszámot is. Mivel a legtöbb ember nem iszik elegendő vizet, a friss gyümölcs fogyasztása segíthet elérni napi átlagos mennyiséget. Ez azért fontos, mert dehidrált állapotban a vérmennyisége csökken, és ez arra készteti a szívedet, hogy hevesebben pumpálja a vért. Ez nem tesz jót a szervezetnek.

(via: healthline.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kajszi

kajszibarack

jótékony hatás

előnye

étkezés

életmód