Egyre rosszabbul alszunk mi magyarok is: ebből még nagy baj lehet

MTI   
  Megosztom
Egyre rosszabbul alszunk mi magyarok is: ebből még nagy baj lehet

Hogyan alszanak a világon 2022-ben? És Magyarországon? Az elmúlt évek globális történései következtében az alvatlansági mutatók jelentősen romlottak.

Egy norvég egészségügyi csoport érdekes statisztikai módszerrel vizsgálta az országok alvási mutatóit. Kulcsszó kereső segítségével rákerestek a "nem tudok aludni" kifejezésre, hogy meghatározzák a keresési arányt. Az emberek Japánban kerestek a legtöbbet a kifejezésre; Norvégiában volt a legmagasabb a "melatonin" keresési arány; Japánban, Tajvanon és Svédországban küzdenek legnagyobb nehézségekkel az alvatlansággal. Magyarországon is rosszabbodott az emberek alváshelyzete.

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis egészségkutató közös országos felmérése - amelynek eredményeit nemzetközi alvás konferencián hoztak nyilvánosságra a Magyar Tudományos Akadémián - is ezt támasztotta alá, nevezetesen: a 2021. évhez viszonyítva kiemelkedő a nők és az idősek alvás állapotának a romlása; a kívánatos 8 óra helyett 7-7,5 órára csökkent a napi átlag alvásidő; valamint nagyobb figyelmet kell fordítanunk a fiatal felnőttek, a 13-18 évesek megfelelő alvására is.

Az alvásnak az új globális hatások és a megváltozó életmód miatt jóval fontosabb szerepe van az egészségünk megőrzésében és erősítésében, mint korábban bármikor

- hangsúlyozta a G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, - ennek érdekében széles körű társadalmi, egészségügyi összefogást és együttműködést szorgalmaz a szövetség, összehangolva a nemzetközi szakmai szervezetekkel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

életmód

alvás

alvási szokás