Rengeteg nyavalyára gyógyír a brüsszeli bimbó: mégis, miért száműzték a magyarok a konyhából?

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg nyavalyára gyógyír a brüsszeli bimbó: mégis, miért száműzték a magyarok a konyhából?

A rendszeres zöldségfogyasztás hatására sokkal jobb lesz az emésztésünk, a bélrendszerünk is megfelelően tud működni, ezek pedig mind hozzájárulnak az immunrendszerünk védelméhez is. Nem csoda, hiszen a megfelelő táplálkozással sokat tehetünk egészségünkért. Persze nem mindegy, hogy miből és mennyit fogyasztunk. Vannak olyan zöldségek, melyekből időszakosan érdemes, de vannak olyanok, melyeket rendszeresen ajánlott beépítenünk az étrendünkbe. Ilyen péládul a méltatlanul keveset emlegetett kelbimbó is. Hogy miért van helye a konyhánkban és az ételeinkben? Ennek jártunk most utána.

Az EatingWell magazin számolt be arról, hogy Will Bulsiewicz, gasztroenterológus nemrégiben közzétett Instagram-bejegyzése szerint, egyes zöldségek, ide értve a kelbimbót is, jótékony hatással vannak a bélrendszerre, illetve segíthetnek megelőzni komoly betegségeket is.

A szakember a bejegyzésében kifejti, hogy a kelbimbó rosttartalma rendkívül jótékony hatást fejt ki a bélrendszerre. Hozzáteszi, kutatások kimutatták, hogy a rostok javítják a bélrendszer egészségét azáltal, hogy elősegítik a hasznos baktériumok növekedését és aktivitását, támogatják a rendszeres bélmozgást és fenntartják az egészséges bélflórát.

Továbbá kitért azokra a kutatásokra is, amelyek azt igazolták, hogy a kelbimbóban található antioxidánsoknak más jelentős egészségügyi előnyei is vannak: segítenek a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében. Egyes tanulmányok szerint a keresztesvirágú zöldségeknek, például a kelbimbónak, magas antioxidáns tartalma van, így csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát.

Mit lehet még tudni a kelbimbóról?

A bimbós kel vagy kelbimbó a vadkáposzta (egy termesztett változata. A 19. században Belgiumban nemesítették ki,

A káposztafélék családjába tartozó kétéves növény, közvetlen rokona a fejes káposztának. Első évben hozza a főszáron a fogyasztásra alkalmas hajtásokat (bimbókat), második évben a becőtermést.

Fontos házikerti díszzöldség: nemcsak a magas, oszlopszerű szárán növő kis káposztafejek, a kelbimbók érdekesek, de ősszel különböző színt öltő levelei, másodéves, sárga virágú tövei és becőtermései is mutatósak. Főgyökere erőteljes, dús oldalgyökerekkel mélyre (80–100 cm-re) hatol, ezért szárazságtűrő. Szára közepesen fásul, olykor 130 cm magas, tengelyszerű. Hosszú nyélen lelógó, tojás alakú, szürkészöld levelei köntösként védik a tenyészidő végére hónaljukban képződő, kicsiny, tömör fejes káposztaszerű bimbókat. Virágzati szára elérheti a 150 cm-t. Nektártartalmú vegyes beporzású virágai májusban nyílnak.

Termesztését tekintve nem igényes növény, azonban leginkább a középkötött, kissé meszes talajokban termeszthető. Több káliumot és kevesebb nitrogént igényel. Fény- és vízigényes, bár a káposztafélék közül a leginkább szárazságtűrő.

Magyarországon leginkább házikertekben ültetik. Az 5-6 hetes palántákat június elején kell kiültetni. Tápanyagigényes. A kisebb fagyokat jól bírja. A bimbós kel másodterménynek számít, mert viszonylag későn kerül a veteményeskertbe. Jó előnövényei a hüvelyesek és a jól trágyázott kapáskultúrák. Utána paprikát és más zöldségféléket vethetünk.

Miért érdemes fogyasztani még?

Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint (90 mg/100 g), karotint, 5,4% szénhidrátot, 4,3-5,3% fehérjét, 13-16% szárazanyagot (ennél több csak a leveles kelé), 1,3% rostot, ásványi sókat (Ca, P, Fe), íz- és zamatanyagokat. 193–203 J az energiaértéke. Bimbói sokféleképp elkészíthetők. C-vitamin tartalmát mélyhűtve és főzve is jórészt (50 mg/100 g) megőrzi. Az első fagyos napok után szedett kelbimbó édesebb, és káposztaíze sem annyira erős.

Nézzünk is néhány receptet!

Rakott kelbimbó

@orsihusz Ha még nincs vacsi ötleted... ??#amainapon #kelbimbo #rakottkel #rakottkelbimbo #mutimitfőzöl #recept #receptvideo #rakottétel #magyarrecept ♬ eredeti hang - Dr. Husz Orsolya

Tejfölös, sajtos kelbimbó

@happy_diet_eletmod #recept #kelbimbo #köret #vacsoratipp #életmódváltás #egészségeséletmód #happy_diet_eletmod #mutimiteszel_fitt #fittkaja #fittközösség #diétaokosan #lowcarb #lowcalorie #alacsonyszenhidrat ♬ Flowers - Miley Cyrus

Kelbimbó krémleves

@timea529 Kelbimbó krémleves ? #CapCut #fozes #fozes? #kelbimbo #kremleves #fy #fyp #fypシ #foryoupage #foryou #foryoupageofficiall #nekedbe #nekedbelegyen #nekedbeszeretnémlátni #imadok #fozni #hobbi #fozes #fürdich #fürdichpage #fürdichseiteシ #jo #etvagyat #mindenkinek ♬ Kawaii Aesthetic - LoES

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kelbimbó

kelbimbó recept

antioxidáns

gyulladáscsökkentő

egészséges táplálkozás

egészséges életmód

zöldségfogyasztás

zöldség

kutatás

tudomány

bimbóskel