Felejtsd el a kávét, válaszd ezt a teát: mutatjuk, miért!

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a kávét, válaszd ezt a teát: mutatjuk, miért!

A Yerba mate, más néven paraguayi tea, vagy csak Mate, a kávé egyik leghíresebb természetes alternatívája, a dél-amerikai kultúra egyik sarokköve. A bennszülött dél-amerikaiak számára ez az ital hagyományosan jóval több, mint pusztán koffeinfokozó, mivel a yerba mate egyben szimbolizálja az őslakos népek és erdei környezetük közötti mély kapcsolatot is. A tea, nemcsak, hogy óriási hagyományokkal rendelkezik, hanem számos pozitív hatása van a szervezetünkre.

Mi az a Yerba Mate?

A Yerba mate egy Dél-Amerikában honos örökzöld fa, ami természetesen megtalálható Brazíliában, Argentínában és Paraguayban. A helyi őslakosok már jó ideje fogyasztják, és már régóta használják, ami nem is csoda, hiszen hihetetlen energizáló hatása van, és még az éhségérzetet és a stresszt is csökkenti.

Éppen ezért nem csoda, hogy az őslakos dél-amerikaiak évezredek óta kortyolgatják, az ital még mindig az egyik legfontosabb kulturális jelképük, ahol a napszaktól függően melegen és hidegen egyaránt fogyasztják.

A mate mára már meghódította az egész világot, ami nem is csoda, hiszen a nyugati társadalom hamar felfigyelt azokra a jó tulajdonságokra, amivel ez az ital kitűnik a többitől. A tea manapság számos élelmiszerboltban megtalálható már Amerika-szerte, Európában, és Magyarországon is. Igaz nem olcsó, az általunk megnézett webshopba a legolcsóbb vágott tealevél jelenleg 1120 Ft, a legdrágább 4 ezer forint körül mozog.

Számos előnye van

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) statisztikái szerint egy csésze mate 4 százalék cinket, 11 százalék magnéziumot, 13 százalék C-vitamint tartalmaz. A levél ásványi anyagokban is gazdag, mint pl. a vas és a kalcium, amelyek nem igazán képezik le mindig az étrendünk részét. A növényi vegyületek még polifenolokat, szaponinokat és alkaloidokat tartalmaznak.

Ezek azok a tápanyagok, amelyek számos pozitív élettani hatással járulnak hozzá szervezetünk egészségéhez.

Immunrendszer

A matéban található C-vitamin, cink és növényi vegyületek nagymértékben elősegítheti az immunrendszer fokozott ellenálló képességét. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejteket, valamint antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, akárcsak a cink, amely szintén fontos szerepet játszik az immunsejtek termelésében és működésében.

A yerba mate-ben található gyulladáscsökkentő növényi vegyületek pedig védelmet nyújtanak a stressz ellen, és csökkentik a bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

Csontok

A teában lévő magnéziumnak és kalciumnak köszönhetően a csontok egészségére is jótékony hatással bír az ital kortyolgatása. Ez többnyire annak köszönhető, hogy ezek az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a csontsejtek növekedésében, helyreállításában. Egy 2012-es kutatás megállapította, hogy azoknak a nőknek, akik rendszeresen fogyasztották ezt az italt, nagyobb volt a nyak és a gerinc csontsűrűsége, mint azoknak, akik nem.

Szív

A gyulladásgátló vegyületek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és a magas vérnyomás esélyét. Ezt támasztják alá azok kutatás, ami a Journal of Functional Foods folyóiratban jelent meg 2016-os, vagy az Annals of Agricultural and Environmental Medicine című folyóiratban megjelent 2020-as tanulmány is.

Fizikai teljesítmény

A Yerba mate nagyban hozzájárul a jobb fizikai teljesítmény eléréséhez is. Egy 2014-es tanulmány azt találta, hogy a tea jócskán javítja a sportteljesítményt és az edzés hatékonyságát.

Így készítsd el

A yerbamate.hu tételesen leírja a tea elkészítésének módját, lássuk lépésről-lépésre!

  1. Töltsd a mate tököt körülbelül ½-ig - ¾-ig yerba matéval. Egyik kezeddel takard le és alaposan rázd össze. Tartsd úgy a mate tököt, hogy a yerba mate az egyik oldalára dőljön, így szabad helyet hagyva a másik oldalon.
  2. Önts a szabad helyre egy kis meleg vizet úgy, hogy az ne lepje el teljesen a yerba matét. Hagyd állni 1-2 percet, majd helyezd a mate tökbe a bombillát.
  3. Óvatosan önts hozzá forró vizet (max. 80-85°C) úgy, hogy a yerba mate továbbra is az egyik oldalon maradjon. Fogd be a bombilla végét, hogy megelőzd az eltömődését.
  4. A mate tea elkészítésének titka a víz hőmérséklete. Nem szabad forrásban lévő vízzel leönteni a yerba matét, mert 100°C-on már elveszíti pozitív tulajdonságainak jó részét és az ízében is nem kívánt jegyek jelennek meg. A matét többször feltöltheted forró vízzel, így egy adagból akár 1 liter kiváló mate tea is készíthető

Forrás: Realsimple.com

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gasztro

tea

elkészítés

egészség