Különleges tárlat nyílik Pécsen: ezt mindenkinek látnia kell

MTI   
  Megosztom
Különleges tárlat nyílik Pécsen: ezt mindenkinek látnia kell

Eltűnt vagy kihalóban lévő településekről mesélnek képek és tárgyak a pécsi Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Múzeumában csütörtökön megnyíló új kiállításon.

Az intézmény közleménye szerint az Atlantisz - Kis világok című nemzetközi kiállítássorozat pécsi tárlata annak köszönhetően jött létre, hogy magyarországi, romániai, szerbiai, horvátországi, szlovéniai és németországi kutatók keresték fel a kihalófélben lévő falvakat vagy felszámolt települések helyét, beszélgettek egykori lakóikkal, gyűjtöttek össze történeteket, tárgyakat, fényképeket.

A jelenkori képek 2024 tavaszán, egy több ezer kilométeres út során készültek, csakúgy, mint azok a hangfelvételek, amelyek alapján a kiállításokat kísérő hanginstallációk létrejöttek.

A magyarországi kiállítás alapját képező kutatásokat egy újvidéki történész, a Pécsi Tudományegyetem kutatói és a budapesti Néprajzi Múzeum munkatársa végezték. A kiállításon a magyar falvak közül a Tolna vármegyei Dolina, a baranyai Korpád és Gyűrűfű, az észak-magyarországi Derenk és a vajdasági Terján történetei láthatók.

Dolina hanyatlása 1946-ban, a németek egy részének kitelepítésével kezdődött. A falu helyét felszántották és csak 2022-ben, a kápolna harangjának megtalálásával került vissza a köztudatba. Korpád "nem fejlesztendő településként" lett halálra ítélve a hetvenes években. Helyét ma vadban gazdag erdő takarja, házai eltűntek, az emberi település utolsó tanúi az elvadult gyümölcsfák. A faluról egykori lakója mesél.

Gyűrűfű szintén a hetvenes évek településpolitikája következtében szűnt meg. Az "elsodort falu" története jól ismert, bejárta a korabeli sajtót. Gyűrűfű ökofaluként újratelepült, a kiállítás a régi és az új Gyűrűfű történetét meséli el.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

pécs

kiállítás

múzeum

baranya megye