7 elfeledett, filléres magyar étel: Te ismered mindet?

HelloVidék   
  Megosztom
7 elfeledett, filléres magyar étel: Te ismered mindet?

Sokszor érezhetjük úgy, hogy a hetente, unásig ismételt kedvenc ételeink elkészítése már nem okoz örömet és az egyre fogyó alapanyagokból nehéz feladat minden nap ízletes fogásokat tenni az asztalra. Nagyanyáink filléres hozzávalókból könnyedén varázsoltak ínycsiklandó falatokat a tányérra, vajon hogy csinálták? A HelloVidék összegyűjtött hét régi hagyományos receptet, amit olcsón, pillanatok alatt elkészíthetünk.

A hónap végéhez közeledve vagy éppen, amikor fogynak a különlegességek a konyhából gyakran érezzük azt az ismerős érzést, hogy egyszerűen nincs mit elkészíteni és elképzelésünk sincs, mi lehetne az ebéd vagy éppen a vacsora. Minden megszokott receptünk csődöt mond, a legtöbb fogás elkészítéséhez pedig kéne még valami kulcsofontosságú hozzávaló.

Nagyanyáink néhány egyszerű trükkel pillanatok alatt dobtak össze ínycsiklandó finomságokat a kamra polcain maradt alapanyagokból. Talán nem is varázslat és a modern konyhákba is becsempészhetjük ezeket a kevésbé ismert, mostanra talán feledésbe merülő hagyományos recepteket, amikkel mennyei fogásokat tehetünk az asztalra fillérekből. Íme hét olcsó, régi magyar ízletes étel, ahogy nagymamáink készítették.

1. Barátfüle

A krumplit héjában megfőzzük,majd ha kihűlt megpucoljuk, és áttörjük egy nagyobb tálba.Hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a búzadarát, a tojást és a sót, valamint egy kis cukrot. Rugalmas, puha tésztát gyúrunk, majd lisztezett asztalra rakjuk, és két gombócot formázunk belőle. A tésztákat kinyújtjuk, lehetőleg hasonló méretűekre, majd lekvárt kanalazunk az egyikre. Sodrófára tekerjük a másik tésztát, és betakarjuk vele az alsó, lekváros tésztát. Az ujjunkkal körbenyomkodjuk, majd derelyevágóval véglegesen elvágjuk a derelyéket. 4-5 derelyét teszünk egy nagy lábos forró, sós vízbe, majd 2-3 perc főzés után kivesszük őket, és a vajban aranybarnára pirított zsemlemorzsába megforgatjuk.

2. Agglegénytál

Megpucoljuk, felkarikázzuk a burgonyát és kevés olajon megsütjük. Egy másik lábosban megsütjük a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paradicsomot és a paprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor megsült hozzákeverjük a krumplihoz, és beletesszük felkarikázott kolbászt is.
A tojásokat felverjük, sózzuk, és a a krumplira öntjük, majd jól összesütjük.

3. Kukoricakása

A vöröshagymát kockákra vágjuk. A fokhagyma gerezdeket megtisztítjuk és apróra szeljük. Egy fazékba beleborítjuk a vizet, hozzáadjuk a fokhagymát, a sót, és felforraljuk. Apránként beleöntjük a kukoricadarát, és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva kevés őrölt paprikát keverünk bele. A szalonna szeletet kisütjük, a megfőtt darát tálba borítjuk, rálocsoljuk a hagymás zsírt, kanállal belenyomkodjuk, és a szalonnát a tetejére tesszük.

4. Petrezselymes lapcsánka

A krumplit megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd kinyomkodjuk a levét. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemlevelet, a lisztet és az áttört fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk és alaposan összekeverjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk és egy kanállal kis adagokat szedünk a masszából, majd lelapítjuk. Mindkét oldalát kb. 3-3 perc alatt megsütjük. Tejföllel, fokhagymás tejföllel tálalhatjuk.

5. Pásztortarhonya

Egy lábasba tesszük a felkockázott szalonnát, majd hozzáadjuk a tarhonyát, amit néhány percig pirítunk, majd hozzákeverjük a megtisztított, finomra vágott hagymát, és közepes lángon tovább pirítjuk. Ezt követően meghintjük pirospaprikával és egy kevés sóval. Azonnal felöntjük 8 dl vízzel, és lefedve főzzük további 5 percig. Ezután hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, a meghámozott, darabokra vágott burgonyát, valamint a felkarikázott kolbászt. Lefedve, kis lángon 30 perc alatt készre főzzük.

6. Betyárkrumpli

A burgonyát és a hagymát megpucoljuk, a burgonyát karikákra vágjuk, a hagymát ízlés szerint kockázzuk. A burgonyát külön edényben összekeverjük a sóval, borssal és fűszerpaprikávalés egy kevés olajjal. A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát felcsíkozzuk és bevagdossuk, hogy csillag alakúra süljön.
Kicsit beolajozott tepsibe borítjuk a burgonyát, a kolbászt és a szalonnát. Ha a burgonya kezd puhulni, hozzáadjuk a hagymát, összekeverjük, és még sütjük egy kis ideig.

7. Alföldi rakott tarhonya

A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, ízlés szerint sózzuk, felengedjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, és fedő alatt addig pároljuk, amíg az összes levét elfővi. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, és felkarikázzuk a kolbásszal együtt. Felszeljük a vöröshagymát, a paprikát és a paradicsomot, majd olajon megsütjük, meghintjük fűszerpaprikával, sóval és tejfölt keverünk bele. Olajjal kikent tepsibe a tarhonya felét elterítjük, ráöntjük a tejfölös lecsónkat a kolbászt és a tojáskarikákat, majd a maradék tarhonyát. A tetejét meglocsoljuk a tejfölös lével és előmelegített sütőben megsütjük.

Hamarosan indul a Gasztromesék!

Ha még több vidéki, különleges ízt szeretnél megismerni, amiket ma is könnyedén elkészíthetsz, akkor keresd augusztustól a HelloVidék új rovatát, a Gasztromeséket, ahol hagyományos régi receptek újragondolt változataival találkozhatsz.

Mindig arra gondolok a recepteknél, hogy ezt valaki el fogja készíteni. A cél, hogy olyan típusú receptek legyenek, amiket régen kivágtak a nagymamák az újságból és eltettek

- fogalmazott Szarka Zsófi, a rovat egyik szerzője a HelloVidéknek adott interjújában.

A különleges és étvágygerjesztő gyomorkalandokat ígérő rovat hetente megjelenő írásaiban mindenki számára elérhető és elkészíthető recepteket mutatunk majd be. De nemcsak az adott fogások elkészítési módját és a hozzá illő bort vagy egyéb italt terítjük a virtuális ebédlőasztalunkra, hanem az azokhoz fűződő sztorikba, történelmi érdekességekbe, izgalmas infókba is beavatjuk majd az olvasókat

- mondta el Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, az új rovat szerzőpárosa.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gasztro

gasztronómia

étel

konyha

hagyományos ízek