Birsalma befőzés házilag: így készül fillérekből a tökéletes birslekvár és birsalmasajt!

Tóth Viktória   
  Megosztom
Birsalma befőzés házilag: így készül fillérekből a tökéletes birslekvár és birsalmasajt!

Régen vége van a nyárnak, ám még mindig kaphatók a piacon olyan kiváló befőzőgyümölcsök, amelyekből a legfinomabb magyar lekvárok készülnek. Októberben és novemberben dúskálunk a birsalmában, ami az egyik legkülönlegesebb, savanykás ízvilágú kompót- és lekváralapanyagunk – ráadásul egészséges is. Tudd meg, mi mindenre jó a birsalma, mennyibe kerül kilója és hogyan készülnek belőle a magyarok kedvenc klasszikusai, a birslekvár és a csodás birsalmasajt!

A birsalma a „nagymamák kertjének” tipikus gyümölcse, magával a fával igazán nincs sok dolgunk, a gyümölcsök pedig a nyári dömpingnél jóval később érnek be, mivel a birsszezon csak októberben indul. Mikor érdemes leszedni a birsalmát, mikor érettek a gyümölcsök? Hogyan tároljuk és dolgozzuk fel őket, mit érdemes tudni a belőlük készíthető édes finomságokról? Mi a különbség a lekvár és a birsalmasajt között, miben más a két élelmiszer készítési eljárása?

Itt a birsalma szezonja: mennyiért kínálják?

Szeptember végétől november közepéig tart a birsalmaszezon, ilyenkor úton-útfélen ezekbe a különleges gyümölcsökbe botlunk. Az árak – habár régen szinte ingyen vágták hozzá a gyümölcsöket az arra járókhoz – ma már meredeken emelkednek, azonban a birsalma/birskörte kilóját kis- és nagytételben is beszerezhetjük a termelőktől, jellemzően 200-300 Ft/kg-os áron, cefrének való birsalmát még ennél is olcsóbban.

Mindenképpen érdemes megkeresnünk a termelőt a filléres birsalmáért, ugyanis a piacokon az elharapódzó infláció közepette jóval magasabb áron kínálják a birsalmát – jellemzően 600-700 Ft-ot is elkérhetnek érte, mondhatni lassan luxusgyümölcs lesz a birsalmából is (a brutális, 2022-es inflációnak hála nem filléres alapanyag már a káposzta sem, de kedvenc őszi gombáink ára is jelentősen megemelkedett). Vidéken könnyebb a gyümölcsöt beszerezni, mint a drága városi vásárcsarnokokban, nagyobb piacokon, hiszen a szilvafához hasonlóan egy olyan hétköznapi gyümölcsfáról van szó, ami lépten-nyomon rengeteg gyümölcsöt terem.

Birsalma
Birsalma

Ezt biztosan nem tudtad a birsalmáról

Birsalma vagy birskörte (csak alakjában különböznek) – mindkét néven gyakran emlegetik ezt a se nem alma, se nem körte gyümölcsöt (a „birs kifejezés” jelentése: vastaghéjú, almaszerű gyümölcs). A birsalma a rózsafafélék családjába tartozik, eredendően a Kaukázus területéről származik, ám ma már a világ számos országában termesztik; csak Magyarországon 10-15 fajtája közismert, bárki kertjében fellelhető közönséges gyümölcsfaféle. A legkedveltebb típusok a Bereczki és a Konstantinápolyi birs, mint aromagazdag típusok, melyekben kevesebb a kősejt (az alma- és körtefélék magas keményítőtartalmú, vastagfalú sejtjei).

Magát a birsalmát, sőt a belőle készült birsalmasajtot is évszázadokon keresztül alkalmazták a népi gyógyászatban, mint a gyomor- és bélműködést serkentő, bélbántalmak, gyulladások ellen hatásos szert, ami megoldja a székrekedéses panaszokat is. A birsalmát régen a reuma ellenszerének tartották, de a birs magas P-vitamin tartalma miatt a vérzékenységet is orvosolták vele. A birs gazdag mindemellett A- B1-, B2-, C- és E-vitaminokban is, az ásványianyagok közül a vasban, kalciumban, káliumban és a foszforban dúskál, magas rosttartalmának feloldódása során pektin keletkezik.

A birsalma azért kiváló lekváralapanyag, mert a héjában, a héj alatti húsban és a magház környékén rengeteg ilyen pektin található, ami egy természetes zselésítőanyag. Birsalmasajt és lekvár készítése esetén nem szerencsés megválni a héjtól, hiszen nélküle a lekvárunk nem fog majd akarni besűrűsödni, valamilyen bolti zselésítőt kell használni hozzá, teljesen feleslegesen. A pektinek nem csak a lekvárunknak tesznek jót, a szervezetünkben megkötik a káros anyagokat és segítik a kijutásukat is, mint természetes méregtelenítőszerek.

Mi mindenre jó a birsalma?

A birsalmát alapvetően tipikus befőzőgyümölcsként tartjuk számon, többnyire a birslekvárt és a közkedvelt birsalmasajtot készítjük belőle, ami olyan jól tartósítja önmagát, hogy akár az ünnepekre is félretehetünk belőle. A lekvár mellett a birsből remek kompót készül szirupban befőzve, emellett készíthetünk belőle gyümölcsszirupot/szörpöt is, sőt, akár ivólének is lepréselhetjük (mivel a birs elég savanyú, utóbbi esetben célszerű almával párosítani).

A birs közkedvelt pálinkaalapanyag, igen minőségi és drága szeszesital készíthető belőle. A tiszta birspálinka ritkább, gyakran párosítják ebben az esetben is sima almával, hogy nagyobb legyen a lefőzött szesz mennyisége, ugyanis az alma egy aránylag jellegtelen pálinkaalapanyag, míg a birs karaktere erőteljesen kiérződik. További párhuzam az almával, hogy remek, illatos, a kompót jegyeit magában hordozó birsalmabort is lehet belőle készíteni.

A kompótok, lekvárok és italok mellett a birs frissen is felhasználható – igaz, nyersen nem a kedvencünk, ám süteményekben, édes-tejszínes krémleves, gyümölcsleves (hasonlóan a meggykeszőcéhez) vagy birsalmaszósz formájában kiváló fogás válik belőle. Húsokkal is megéri párosítani: a birsalma illik a szárnyasokhoz (birsalmával sült csirke vagy kacsa). A fűszerek közül a birsalmához kiválóan passzolnak a karácsonyi fűszerek: a fahéj, a szegfűszeg, az ánizs vagy a kardamom, de húsos ételeknél nyugodtan adjunk hozzá olyan zöldfűszereket, mint a kakukkfű vagy a rozmaring.

A birsalma
A birsalma "szőrét" dörzsöljük le szivaccsal

Birsalmafád van a kertben? Mutatjuk, mire figyelj!

A birsféléket az északi és déli mérsékelt övi vidékeken egyaránt gyakran termesztik, mivel közkedvelt konzervalapanyag, jól zselésedő lekváralapanyag, ráadásul a fák gondozása is kevésbé költséges, mint az almáé vagy a körtéé. A fa fajtájától függően zöldes vagy aranysárga színben szedjük le a birseket. Mivel kőkemény húsú almatermésekről van szó, nehéz megállapítani, hogy mikor igazán érettek – ám a birsalma „szőre” árulkodik a gyümölcs állapotáról.

Az éretlen birsalma kifejezetten molyhos gyümölcs, héját az őszibarackhoz hasonló pihés anyag borítja, ám, ahogy a birs érni kezd, a molyhosság fokozatosan kezd lekopni róla. Azt is érdemes tudnunk a birsről, hogy habár kései gyümölcsről van szó, a termések nem állnak ellen a fagynak – november közepén mindenképpen véget ér a birsszezon, mert a birs -2°C-on megfagyhat. Rendszerint minél később szüreteljük le a gyümölcsöket, annál rövidebb ideig eltarthatók – a szüretet érdemes még októberben elkezdeni, hogy decemberig rendelkezésünkre álljon a friss gyümölcs.

Maga a birsalmafa vagy birskörtefa aránylag kevés gondozást igényel: a csemetét érdemes napfényes, szélvédett helyre ültetni, a tápanyagban gazdag, de nem túl kötött talajt kedveli. A koronaalakítás során az almafa metszéséhez és a körtefa metszéséhez hasonlóan ügyeljünk arra, hogy a korona belsejét is elegendő fény érje. Könnyű szaporítani (oltás, dugványozás), érdemes kártevők és betegségek ellen lemosó permetezéssel védekezni. A kártevők között a molylepkék hernyói károsítják, illetve a gyümölcskukacok okozhatnak gondot; a betegségek esetében a levélfoltosság, a tűzelhalás és a lisztharmat jeleire érdemes figyelnünk.

A birs tárolása, feldolgozása

A birsalma bármelyik alma- és körtefajtához hasonlóan hajlamos a férgesedésre – vásárláskor érdemes a gyümölcsöket átnézni, hogy vannak-e kukacokra utaló jelek, ütődések a héján. A gyümölcsök a valóságban nem mindig olyan esztétikusak, mint a képeken – azonban nem kell aggódnunk rajta, a göcsörtösebb, torzabb formájú darabok is ugyanolyan finomak, mint a szebbek.

Habár a birsalma elállós gyümölcs, célszerű azt a lehető legjobb állapotában, 80-90%-os érettségi szinten feldolgozni (a birs héja legyen szép élénk sárga, ha zöld, várjunk vele 1-2 hetet). Amennyiben a gyümölcs meg van barnulva, kemény helyett puha, nyomásérzékeny a héja, megvágva kásás, úgy sajnos ki kell dobni. Habár a birs ládában hetekig is eláll fonnyadásmentesen, célszerű minél hamarabb feldolgozni, mert a gyümölcshús taplóssá válhat, késői szüret esetén megbarnulhat.

Feldolgozáskor a birsalmát szükség szerint hámozzuk meg (lekvárhoz, sajthoz nem kell meghámozni!), vagy csak súroljuk le a héjáról alaposan a molyhosságot, majd szeleteljük fel, távolítsuk el a magházat, illetve a szárrészeket is. Ha kompótnak szánjuk, érdemes a héjat eltávolítani késsel, hámozóval – van, aki kompótnál utólag hámozza meg a birsszeleteket, a puhára főzés után (mint a héjában főtt krumpli esetében). Vigyázat: a birsalma a legkeményebb gyümölcseink közé tartozik, óvatosan bánjunk a késsel!

Birsalmasajt dióval
Birsalmasajt dióval

Recept: Birsalmasajt

A birsalmasajtot nem is a lekvárok, jóval inkább a desszertek közé soroljuk – gyakorlatilag egy tömény, vágható állagú, szupersűrű lekvárt készítünk, amit dióval ízesítünk. A birsalmasajt eredeti receptje évszázadokra nyúlik vissza: még Méliusz Juhász Péter írta le 1578-ban, mint gyógyhatású készítményt. A birsalmasajt a lekvárhoz hasonlóan készül, azonban először elő kell főzni a gyümölcsöt, majd püré formájában főzni, végül a cukorral is igazán sűrűre főzzük. A birsalmasajt szárításának köszönhetően a vágható lekvár hónapokig eláll, hűtőbe sem kell rakni. Ha eddig még nem próbáltuk, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt, mert jóval egyszerűbb, mint azt a legtöbben gondolnák!

Hozzávalók

  • 2 kg birsalma (megtisztítva, kicsumázva, feldarabolva)
  • kb. 1,5 kg kristálycukor
  • 2 db kezeletlen héjú citrom
  • dió ízlés szerint
Héjastól főzzük a birsalmát
Héjastól főzzük a birsalmát

A birsalmasajt készítése

Az előkészületek során mossuk meg alaposan a birsalmákat és dörzsöljük le a hamvasságot („szőrt”) a héjáról. Ne hámozzuk meg, hiszen a rengeteg pektin a gyümölcs héjában található, amitől a későbbiekben igazán szilárd lesz a sajt. Csumázzuk ki a birsalmákat, a rossz részeket vágjuk ki, majd héjastól kockázzuk fel és tegyük egy nagy fazékba annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk hozzá az egyik citrom levét is. Főzzük a birskockákat puhára kb. 30 perc alatt – ha kompót-állapú, puha, akkor öntsük le a főzőlevét (ne dobjuk el, tegyük félre későbbre!), majd tegyük a főtt gyümölcsöt egy minél nagyobb átmérőjű lábasba.

Botmixerrel pépesítsük a birsalmát, míg az egész homogén masszává nem válik. Még mindig nem adjuk hozzá a cukrot, helyette kis lángon főzni kezdjük a birspépet, míg egészen pudingszerű nem lesz az állaga (olyan sűrűnek kell lennie, hogy kevergetés közben látszódjon a fazék alja). Ha elértük a kívánt sűrűséget, adjuk hozzá a gyümölcspüréhez a kristálycukrot, ízléstől függően 800g-1kg-ot a pép minden kilójára számolva (a klasszikus birsalmasajtnál nem szabad spórolni a cukorral, hiszen nélküle nem fog majd megszilárdulni a formában!).

Egyre sötétebb, sűrűbb lesz a birsalmapép
Egyre sötétebb, sűrűbb lesz a birsalmapép

Főzzük a cukorral és a másik citrom levével a birsalmasajt alapját folyamatos kevergetés mellett addig, míg megítélésünk szerint igazán sűrű nem lesz, színe sötétebbé válik. Ekkor vegyünk ki a masszából egy keveset és teszteljük le hideg tányéron, hogy bőrösödik-e: ha hamar megszilárdul, akkor készen vagyunk, ha nem, főzzük tovább kevergetve. Szintén a megfelelő állagra utal az, ha a lángot elzárva hamar alakját tartóvá válik a massza, odaköt az edény falára, fakanálra.

Amikor késznek ítéljük a folyamatot, minél hamarabb öntsük a választott formába a masszát, mert pillanatokon belül összeállhat, bebőrösödhet – ilyenkor, a kitöltésnél adjuk hozzá a ropogós diót (ne friss diót használjunk, hanem szárazat, célszerű serpenyőben szárazon le is pirítani). Van, aki dió helyett – mivel a diót szó szerint aranyáron mérik a boltokban - pörkölt mandulával, mogyoróval, pisztáciával készíti, de tehetünk bele mazsolát, aszalványt is, ha hamar elfogyasztjuk (utóbbi esetben idejekorán megpenészedhet).

Birsalmasajt - töltsük ki bármilyen formába
Birsalmasajt - töltsük ki bármilyen formába

A birsalmasajt kiöntéséhez bármilyen formát használhatunk (pl. ételes doboz, őzgerinc, kuglófforma, muffin forma vagy egyéb kreatív kiöntősablon). Ha aggódunk azon, hogy nem fog kijönni, béleljük ki a formát folpakkal vagy sütőpapírral. A birsalmasajtot helyezzük a hőtőbe, ahol egy éjszaka alatt megdermed, ezután az étel fogyasztásra kész. A birsalmasajt kifordításakor, amennyiben ragaszkodik a formához, merítsük az edényt óvatosan meleg vízbe (akár hajszárítóval is megmelegíthetjük, hogy a sajtunk kicsusszanjon.). Ha ragacsosnak, lágynak találjuk a belsejét, tartsuk a formában további 1-2 napig.

A birsalmasajt szárítása

Opcionálisan lehet a birsalmasajtot szárítani is (habár a legtöbb családnál ennél jóval hamarabb elfogy): helyezzük a formából kiborított birsalmasajtot egy tálra, sütőpapírra, majd tegyük jól szellőző kamrába, vagy akár a szekrény tetejére; naponta legalább egyszer forgassuk, hogy minden irányból egyformán érje a levegő (egyben is kiszáríthatjuk, vagy szeletelve). A birsalmasajt eleinte izzad, levet ereszt, majd lassan kiszárad, megszilárdul a külső felülete – ha semmilyen cukros lé nem szivárog belőle, készen vagyunk.

Az így kapott birsalmasajtot tároljuk jól szellőző dobozban, hónapokig problémamentesen eltartható (idővel keményebb, szárazabb lesz), de le is fagyaszthatjuk. Hogy a birsalmasajt szárítása meddig tart, az nagyban múlik azon, hogy mennyire keményedett meg az anyagunk, illetve, hogy milyen formában, méretben szeretnénk megszilárdítani – a szárítási idő ennek függvényében kb. 1-3 hét között ingadozik. Megéri nem azonnal mindet megenni, inkább kiszárítani, hiszen kiváló gasztroajándékként köszönhet vissza a karácsonyfa alatt.

Fűszeres birsalmaital a főzőléből
Fűszeres birsalmaital a főzőléből

Recept: Fűszeres, forró birsalmaital

Ha még emlékszünk rá, a birsalmasajt készítése során félretettük a gyümölcs főzőlevét – ezt az aromatikus, édeskés-savanykás alapanyagot semmi esetre sem szabad kiöntenünk, hiszen kiváló lélekmelengető, bögrés italt készíthetünk belőle a kedvenc fűszereinkkel!

Hozzávalók

  • A birsalma főzőleve (kb. 2 l)
  • 2 db fahéjrúd
  • 1 ek szegfűszeg (egész)
  • cukor ízlés szerint

A birsalmaital elkészítése

Öntsük a birsalma illatos főzőlevét egy nagy lábasba, adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget, majd édesítsük ízlésünknek megfelelően kristálycukorral vagy mézzel (célszerű az édesség beállítása előtt megkóstolnunk, hiszen a birsalmának eleve van egy kis cukortartalma, ami kioldódik a vízben). Főzzük a cukros, fűszeres levet 10 percen keresztül alacsony lángon, éppen csak gyöngyözve, majd adagoljuk tiszta csatos üvegekbe és zárjuk le. Fogyasszuk azonnal forrón, vagy hűtsük ki száraz dunsztba téve, hogy tartósítószermentesen elálljon a kamra polcain!

Birssalmalekvár
Birssalmalekvár

Recept: Birsalmalekvár

A birsalmalekvár egy klasszikus Nagyi-féle házi lekvár, ami bármikor is bontsuk ki, a közép-késő ősz és a karácsony ízeit idézi – ebben az esetben tényleg érdemes hinni a Nagyinak, hiszen ilyet „tényleg nem kapunk a boltban”. Ennek a lekvárnak kanalazható/kenhető állaga lesz (mindez attól is függ, hogy mennyire főzzük keményre), ellenben a birsalmasajttal, ami felveszi a tárolóedénye alakját, és a valódi sajthoz hasonlóan szeletelni kell. Nézzük, hogyan készül a klasszikus birsalmalekvár!

Hozzávalók

  • 2 kg birsalma (megtisztítva, kicsumázva, feldarabolva)
  • 500 g kristálycukor
  • 1 db kezeletlen héjú citrom leve és héja
  • 0,5 l víz
  • ízlés szerint szegfűszeg, fahéj, kardamom

A birslekvár elkészítése

A birsalmából készült lekvár gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a házi szilvalekvár, az őszibarack lekvár, az eperlekvár vagy éppen a különleges dinnyelekvár: kockázzuk fel héjastól az alaposan megtisztított gyümölcsöt, a szőrét előzőleg célszerű lesúrolni. Tegyük a gyümölcsöt egy nagy fazékba, adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy könnyebben puhuljon (kb. fél literre van szükség), majd főzzük addig, míg az összes birskocka meg nem puhult. Adjuk hozzá a citromlevet, citromhéjat, illetve ízlés szerint „karácsonyi” fűszereket (célszerű őrölt formában használni őket).

Pépesítsük botmixerrel a főtt birsalmát, majd adjuk hozzá a cukrot és főzzük folyamatos kevergetés mellett addig, amíg jó sűrű nem lesz. Mivel a gyümölcshéjnak (és egyébként a magháznak is, ám azt most nem használtuk) igen magas a pektintartalma, így, ha elég ideig főzzük, egyáltalán nincs szükségünk semmilyen zselésítő anyagra. Ha a birsalmalekvár megállja a helyét a kanálpróbán, adagoljuk csírátlanított üvegekbe, fordítsuk fejjel lefelé majd hűtsük ki száraz dunsztba téve!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

birsalma

birsalmasajt

birspálinka

lekvár

befőzés

desszert

édesség

recept

receptek

gasztromesék

gaszto

egészség