Íme a 3 legfinomabb sós sütemény karácsonyra: egyféle tészta kell csak hozzá, kész főnyeremény

HelloVidék   
  Megosztom
Íme a 3 legfinomabb sós sütemény karácsonyra: egyféle tészta kell csak hozzá, kész főnyeremény

A lényeg ugyanaz most is, mint régen: a vajastészta minél hidegebb marad sütés előtt, annál jobb. Mutatjuk a receptet, amiből kis variálással három különböző, ínycsiklandozó karácsonyi sós süteményt lehet készíteni egyszerre.

A karácsonyi készülődés néhány pontját ajánlatos leegyszerűsíteni (hiszen rengeteg van belőlük), ha ezt megtehetjük. A bejgli, halászlé, töltött káposzta, mákos guba, édes teasütemények éppen elég feladat nekünk, de ha egy téli estén leülünk a családdal, jól esik az aprósütemény mellé még egy kis sós is. A Gasztromesék legutóbbi részében egy egészségesebb verziót ajánlott erre Szarka Zsófi és Wurmbrandt András szerzőpárosa - mint látszik, pofonegyszerű, előre elkészíthető kis mennyiségben is, és bármeddig tárolható.

Manapság teavajnak hívjuk az „igazi vajat”, hideg vízzel készítjük, és késes robotgépben állítjuk össze. A lényeg azonban ugyanaz most is, mint régen: a vajastészta minél hidegebb marad sütés előtt, annál jobb. Íme a meglepően ízes, de nem zavaróan fűszeres ropogtatnivaló receptje, amiben érezhető a finom, igazi vaj!

3 tepsi sós sütemény

Hozzávalók

  • 500 g liszt (fehér búzaliszt-süteményliszt, vagy fehér tönkölyliszt)
  • 200 g vaj (82%)
  • 150 g margarin
  • fél dl jéghideg víz
  • 250 g túró (rögös)
  • 150 g reszelt sajt (eidam, gouda, cheddar, ementaler)
  • 1.5 kk só
  • fél kk őrölt bors
  • 2 db tojás
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • fél kk kurkuma (elhagyható)

Eszközök

  • késes robotgép

Elkészítés

A legfontosabb szabály: minden alapanyagot tartsunk hűtőben előtte való éjszaka! Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sóval, borssal és a kurkumával. A kurkuma csupán egy trükk, amitől gyönyörű sárga színt kap a sütemény, ízében viszont nem változtat. A késes robotgépbe helyezzük a lisztet, belekockázzuk a hideg vajat, margarint, és vajasmorzsává mixeljük. Visszaöntjük a nagy tálba, kis mélyedést vájunk a közepére, abba öntjük a már felvert tojás, a hideg vizet, a túrót és a reszelt sajtot. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem fér bele a liszt mennyisége a robotgépbe, akkor felezzük meg a lisztet és a vajat is, majd két részletben daráljuk össze. A tésztát egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Ha nem tudjuk másnap felhasználni, egy hétig is állhat felhasználásig a hűtőben.

Variáció 1

Hosszúkás rudat vágunk (kb. 20 cm), aminek a tetejét lekenjük tojással, majd lenmagot és datolyát aprítotunk, így tesszük a sütőbe. 190 fokon 25 percig sütjük.

Variáció 2

Kinyújtjuk, összehajtogatjuk, vastagabbra nyújtjuk újra, becsíkozzuk a tetejét egy késsel, apró pogácsaként kiszúrjuk, letojásozzuk és 190 fokon 25 percig sütjük.

Variáció 3

Kinyújtjuk a tésztát, kb. 20 cm-s szalagokat vágunk belőle és perecre hajtogatjuk. A két végét egyszerre, keresztben ráhajtjuk a csík középső részére. Lekenjük tojással, és mákkal vagy sajttal szórjuk. 190 fokon 25 percig sütjük.

Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék következő részében, szintén a karácsonyi készülődés jegyében, a tökéletes mákosguba nyomába eredünk. A mákos guba igazi klasszikus, a magyar konyhában méltán népszerű fogás, ami vendégváróként vagy desszertként is tökéletes. Most egy olyan receptváltozatot ismerhettek meg, ami alapján még dédanyáink készíthették ezt a finomságot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztromesék

magyar konyha

magyar gasztronómia

hagyományos ízek

karácsony

sós sütemény