Titkos szigetközi receptre bukkantunk: hihetetlen, így is el elehet készíteni a magyar halat

Tóth Viktória   
  Megosztom
Titkos szigetközi receptre bukkantunk: hihetetlen, így is el elehet készíteni a magyar halat

Észak-Nyugat Magyarországon található a Szigetköz névre keresztelt magyar kistájunk, amelyet a hazai vízivilág rajongói és a vízi túrázás szerelmesei között már sokan jól ismernek. Na de milyen történelmi események formálták a vidék életét, milyen hagyományokat őriznek a helyiek és milyen ételeket fogyasztanak? Melyek azok a kihagyhatatlan szigetközi látnivalók, amelyeket egy turistának sem szabad elszalasztania?

Megosztó magyar ételeink közé tartozik a halfasírt, azonban aki már kóstolta, a legfinomabb olajban sült fogásaink közé sorolja – ezt a különlegességet fogjuk most elkészíteni egy eredeti szigetközi recept alapján, egy kis ízletes, ecetes burgonyasaláta kíséretében. Járjunk utána, milyen különleges helyi alapanyagokkal találkozhatunk a Szigetközben, mit főztek itt őseink és milyen ételkülönlegességek szerepelnek a mai napig a családi asztalokon!

Hol található a Szigetköz és mit érdemes tudnunk róla?

Szigetköz egyike a magyarországi kistájaknak, egyben az ország legnagyobb szigete, ami a Győri-medencében található. A tájegységet a Duna és a Mosoni-Duna ölelik körül, résztájegységei a Felső és az Alsó Szigetköz, legnagyobb települése Győr, emellett számos más kisebb és nagyobb várost, falvat találhatunk a sűrűn lakott térségben. Természeti kincseit tekintve országszerte híresek a szigetközi láperdők, ligeterdők és mocsárrétek, évente túrázók ezrei keresik fel a vidéket annak csodaszép flórájáért és faunájáért.

A Szigetköz autentikus kárpát-medencei régiónak minősül, a hazai halfajok 80%-át megtalálhatjuk a helyi vizekben, és a medence növényvilágának csaknem a fele képviselteti magát itt. A mintegy 375 négyzetkilométer kiterjedésű Szigetközt a Duna hordaléka építette fel, a terület a folyamszabályozások után nyerte el a mai értelemben vett végső formáját, azonban a Bős-Nagymaros vízlépcső megépítése veszélybe sodorta a helyi élővilág fennmaradását – éppen ezért, a régió szépségének megőrzésére 1987-ben létrehozták a Szigetközi Tájvédelmi Körzetet, ami 9157 hektáron fekszik, ebből pedig 1325 hektár fokozottan védett besorolást kapott.

Látnivalók a Szigetközben: hová kiránduljunk el a családdal?

A szigetközi látnivalók hosszas sorát mindenképpen érdemes a helyi élővilággal kezdenünk: sajnos már csak egytelen helyen maradt meg eredeti formájában a botanikai szempontból egyedülálló értéket képviselő mocsárrét a Felső Szigetközben, azonban az alsó területeken több helyen is megtalálhatjuk – igaz, nem védett terület formájában. A láperdők mindhárom fajtáját fellelhetjük a térségben: ezek a dárdás nádtípusos fűzláp, a mocsári páfrányos égerláp, illetve a mocsári sásos égerláp. A ligeterdők három típusával, azaz a bokorfüzessel, a puhafaligettel és a keményfaligettel is találkozhatunk.

A szigetközben számos különleges őshonos állatfaj él: a vizek otthont adnak az olyan védett halfajoknak, mint a lápi póc, a botos kölönte vagy a réti csík, de rengeteg rovarfajjal és puhatestűvel (pl. különféle csigák, kagylók) is találkozhatunk. A térség fontos lakói a védett madarak (gémek és kócsagok, gólyák, hamvas rétihéja, halászsas, rétisas) és lepkék (pl. mocsári pillangók). Az emlősök között ismét megtelepedett a rég eltűnt hód, de rengeteg vidra, nyuszt és apró rágcsálók is élnek a területen – ezeket a természeti csodákat mind láthatjuk a gyalogos, biciklis vagy evező túrákon.

A Szigetköz főbb látnivalói közé tartozik továbbá a Morotva-tavi tanösvény a madármegfigyelő tornyával, a hédervári Boldogasszony-kápolna és a kastélypark, a Máriakálnoki Sarlós Boldogasszony-kápolna és Rozárium vagy a mosonmagyaróvári vár. A családok nagy örömére itt található a Lipóti Termál- és Élményfürdő, az izgalmas Denkpál-hallépcső és a Tündérsziget-Ökopark is. A városnézés szerelmeseinek ajánljuk mindemellett Győr történelmi belvárosát is.

Így éltek régen a szigetközi emberek

A szigetközi emberek életétét mindig is meghatározta a helyi vízivilág természetes ritmusa: a gyakori áradások és folyómeder-változások gyökeresen átformálták a helyiek szokásrendszerét, beleértve az építkezést, a hagyományvilágot vagy a mesterségek kialakulását is. A folyó változásai állandó veszedelmet jelentettek a partvidék lakóinak, az árvizek pusztítása ellen sokszor még a partvédő vesszőfonások, kőhányások, töltések sem jelentettek biztos védelmet – egészen a 19. század végi nagy folyamszabályzásokig, melyek után a térségben is biztosabb mederbe terelték a vizet, ezzel biztosítva a helyiek otthonait, mezőgazdasági kultúráját és a hajózást.

A helyiek élete rendszerint a Duna szeszélyeitől függött, és mint minden folyóvidéken, természetesen a Szigetközben is a halászat tartozott a legjelentősebb foglalkozások (pl. teknővájó, hajóvontató, molnár, aranymosó) közé. A halfogás a helyiek hétköznapi élelemszerző munkája volt, hiszen lábaik előtt hevert a víz, és a hal adta a legfontosabb konyhai alapanyagaik egyikét. Nagyszüleink, dédszüleink idejében a halászatot még varsával, táplival végezték, ezeket azonban fokozatosan felváltották a modern halfogó hálók, illetve a horgászat.

A pásztorok életét is befolyásolta a folyó: régen bevett szokás volt az ártéri állattartás és az úszva legeltetés is, a paraszti földművelésben pedig nagy szerepe volt a szántóföldi kertészetnek. A falvak lakói a Szigetközben a természet kincseit használták az építkezéshez: a vízpartokon szinte korlátlan mennyiségű nádhoz és fűzfavesszőhöz jutottak hozzá, amelyeket felhasználtak házépítéshez, bútorkészítéshez, ladikokhoz, kompokhoz és szerszámokhoz is.

A Szigetköz gasztronómiája

A Szigetköz leghíresebb étele nem más, mint a szigetközi ecetes hal, ami gyakorlatilag egy olyan rántott halszelet, amelyet ecetes lében tesznek el – kiváló maradékmentő lehetőség ez a felesleg tartósítására, egyben izgalmas tájjellegű kuriózumról van szó – ennek receptjét a Gasztromesék korábbi cikkében írtuk le olvasóink számára. Az ecetes hal azonban csak egy a sok helyi halból készült finomság között, hiszen a vizek kincseit számtalan módon feldolgozhatjuk.

Tipikus helyi halétel a szigetközi halászlé (gondoltad volna, hányféle halászlé van Magyarországon?), amelybe a hagyományos pontyhús mellett sokan különféle dunai apróhalakat is belefőznek az igazán gazdag ízekért. A szigetközi vendéglőkben jóformán az összes magyaros halételünkkel találkozhatunk: ilyenek a halászlevek, hallevesek mellett a halpaprikások, az olajban sült rántott halak vagy a roston sült halfilék, illetve a különleges halfasírtok is – utóbbi ételkategóriára hamarosan bővebben is kitérünk. Régebben egészen különleges halas egytálakat is készítettek, például különféle rakott halakat, káposztás halakat, halas ragukat, amelyek ma már sajnos kivesztek a köztudatból.

A Szigetköz gasztronómiája a halas fogások bőséges kínálatótól eltekintve megegyezik a tipikus magyaros ízléssel: természetesen találhatunk itt a halételek mellett magyaros leveseket, pörkölteket és különféle sülteket is, az egyszerű népies eledelektől kezdve egészen a modern magyar vagy nemzetközi konyha bravúros fogásaiig. Na de térjünk ki egy kissé bővebben a fentiekben már említett halfasírtra, ami a magyar konyha egy kevésbé közismert ételkülönlegessége – azonban, ha egyszer sikerül megkóstolnunk, garantáltan visszatérő vendég lesz a családi étkezőasztalon.

Halból fasírt? Megéri kipróbálni!

A halfasírt – egész egyszerűen, ahogy az étel neve is elárulja – gyakorlatilag egy olyan fasírtféleség, amelybe sertés- vagy marhahús helyett halat teszünk. Rengeteg különféle recepttel találkozhatunk az ország vizes vidékein, azonban érdemes ezekhez olyan halfajtát választani, aminek nem kell sokat bajlódni a szálkázásával (korábban többféle magyar halételt is elkészítettünk: ilyen például a rácponty, az egészben sült süllő, az eredeti magyar halászlé, a sült kárász és a házi olajoshal keszegből.

A halfasírthoz használhatunk halpépet (érdemes ezt házilag elkészítenünk a halfilé apróra vágásával, darálásával vagy kutterrel), és sült vagy főtt maradék halat is, mintegy maradékmentő megoldás gyanánt, hiszen bárikor előfordulhat, hogy a szükségesnél nagyobb adag halat készítettünk. Az alapanyagokat tekintve legyünk nyugodtan rugalmasak, de általánosságban a fasírt hagyományos hozzávalóit használjuk hozzá (zsemle, tojás, hagyma, zsemlemorzsa, magyaros fűszerek). A halfasírtot elkészíthetjük olajban sütve, vagy – ha egy egészségesebb verziót szeretnénk a tányéron látni – sütőben. A halfasírt közeli „rokona” a halgombóc, amivel igazán egyedi levesbetéttel rukkolhatunk elő.

Harcsagolyó ecetes majonézes krumplisalátával
Harcsagolyó ecetes majonézes krumplisalátával

Recept: Szigetközi harcsagolyó ecetes burgonyasalátával

A szigetközi harcsagolyó egy tipikus halfasírt-típus, amellyel gyakran találkozhatunk a helyi vendégbőkben, de akár boltokban is megvásárolhatjuk azt eleve elkészítve. Egy tipikus „ahány ház, annyi szokás” receptről van szó, de vehetjük a halgolyók elkészítési módját univerzálisnak is: ha másféle halhoz jutunk, nyugodtan készíthetjük bármilyen szálkamentes, vagy jól kiszálkázott halfélével. Lássunk neki!

A harcsagolyó hozzávalói

  • 500 g harcsafilé bőre nélkül
  • 2 db szikkadt zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 kis csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 tk majoránna
  • só, bors ízlés szerint
  • egy kevés zsemlemorzsa szükség szerint
  • napraforgóolaj a sütéshez

Az ecetes krumplisaláta hozzávalói

  • 1 kg salátaburgonya
  • 2 fej lilahagyma
  • 8 db savanyú csemegeuborka
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 4 ek tejföl
  • 8 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • 2 ek ecet
  • só, bors ízlés szerint

A harcsagolyók elkészítése

Vegyük elő a harcsafiléket, ha bőrös, akkor a bőrét távolítsuk el a tiszta halhúsról és ellenőrizzük, hogy biztosan ne legyen benne egy darab szálka sem (a harcsa a szálkamentes halfélék közé tartozik, de nem árt némi óvatosság). Kockázzuk fel a halhúst, majd egy kutterben aprítsuk halpéppé – ennek a levét facsarjuk ki minél alaposabban egy konyharuhával.

Harcsagolyók
Harcsagolyók

Áztassuk be a szikkadt zsemléket egy kis vízbe vagy tejbe, majd próbáljuk minél jobban pépesíteni azt is – ehhez már használhatjuk a saját kezünket. Dolgozzuk össze a halpépet a zsemlével, a tojásokkal, adjuk hozzá a finomra aprított, olajon megdinsztelt vöröshagymát, a felaprított petrezselyemzöldet és az áttört fokhagymagerezdeket is. Fűszerezzük sóval, borssal, egy kis piros paprikával és majoránnával. Amennyiben a halfasírt állaga megkívánja, dolgozzunk el benne még egy kevés zsemlemorzsát is.

Formázzunk a halfasírt masszájából golflabda méretű golyókat, hempergessük meg őket egy kis zsemlemorzsában (akár be is panírozhatjuk), majd sorakoztassuk fel őket egy tálcán. Mialatt készülnek a fasírtok, egy lábasban kezdjük el hevíteni az olajat, majd, ha átforrósodott, süssük benne aranybarnára a harcsagolyókat. A kész halfasírtokat csepegtessük le papírtörlőn, majd tálaljuk az ecetes, majonézes burgonyasalátával.

A krumplisaláta elkészítése

Tisztítsuk meg a burgonyákat és főzzük meg őket héjában, majd öntsük le a vizet és még melegen pucoljuk meg. Kockázzuk fel a krumplit, karikázzuk vékonyra a csemegeuborkát és aprítsuk finomra a lilahagymát, majd tegyük ezeket egy tálba. Keverjük ki a majonézt a mustárral és a tejföllel, majd ízesítsük egy kis ecettel, illetve sóval és borssal ízlés szerint, ehhez keverjük hozzá a finomra aprított petrezselyemzöldet is. Forgassuk össze az egészet, és kész is a krumplisalátánk.

Jásdi Terasz Cuvée, 2023
Jásdi Terasz Cuvée, 2023

Borajánló: Jásdi Terasz Cuvée, 2023

Halételek mellé az esetek többségében érdemes valamilyen száraz fehérbort kínálnunk, hiszen színeiben és ízeiben ezek az italok illeszkednek leginkább a fehérhúsok mellé. Harcsagolyóink és burgonyasalátánk mellé egy cuvée-t választottunk, mégpedig a Balatonfüred-Csopak borvidékről, a Jásdi Pince kínálatából. A 2023-as évjáratú Terasz Cuvée egy chardonnay, cserszegi fűszeres és szürkebarát házasításából létrehozott cuvée, mely a pohárba kitöltve friss, virágos illattal kecsegteti kóstolóját. A ropogós kortyokat könnyed, gyümölcsös ízek követik, éppen ezért kiváló választás bármilyen fehér hús (pl. szárnyas- és halételek) mellé, de ajánljuk tésztaételek, akár sütemények kísérőitalaként is, önmagában fogyasztva vagy fröccsként hígítva.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gasztromesék

gasztro

hal

halételek

fasírt

bor

győr

szigetköz

harcsa

krumplisaláta