Kiderült az igazság: emiatt drágulhat a henteseknél a magyarok egyik kedvenc húsfajtája

Agrárszektor   
  Megosztom
Kiderült az igazság: emiatt drágulhat a henteseknél a magyarok egyik kedvenc húsfajtája

Adminisztratív terhet jelent az értékesítőknek, a fuvarozóknak, illetve számos húskészítmény-gyártónak az import sertéshúsra vonatkozó bejelentési kötelezettség, és mindez a költségekben is megjelenhet - mondta az Agrárszektornak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

Óriási károkat okozott Ukrajna sertéstartásában az afrikai sertéspestis (ASP) kirobbanása, a járványt nem tudták megfékezni az országban, és hatalmas telepek estek áldozatául - tudta meg az Agrárszektor Fitos Gábortól, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatójától. Hozzátette, Ukrajna behozatalra szorul sertéshúsból, nem önellátók, a kivitel tekintetében a sertéspestis miatt pedig tiltólistán vannak.

Nem tudunk arról, hogy érdemi mennyiségű sertéshús érkezne hazánkba Ukrajnából. Az ASP miatt pedig amúgy sem exportálhatnak szinte sehova - mondta lapunknak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Kiemelte, Ukrajnában körülbelül 5 milliós a sertésállomány és 8 millió körüli az éves vágás, a magyar pedig 4,5-4,7 millió környékén van évek óta. A szakember hangsúlyozta, Magyarországra jön be egyébként sertéshús külföldről, döntően az Európai Unióból, azon belül Németországból, Spanyolországból, Lengyelországból, illetve Szlovákiából érkezik a legtöbb.

20-30 000 tonnás plusz vagy mínusz jellemzi az éves sertéshús külkereskedelmi mérlegünket. A mi szállításunk is döntően az EU-ba történik.

A cikk folytatása az Agrárszekton olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sertéshús

import

sertéspestis

agrárszektor