6+1 spórolós szuperzöldség, aminek a levele is ehető: jobb, mint a spenót, mégis a kukában végzi

HelloVidék   
  Megosztom
6+1 spórolós szuperzöldség, aminek a levele is ehető: jobb, mint a spenót, mégis a kukában végzi

Nyakunkon a vénasszonyok nyara, a kiskertekben javában érik a paradicsom és a paprika, de a gyökérzöldségekből is bőséggel szüretelhetünk. A céklával és retek kiszedésével még várhatunk, de addig is, kár lenne veszni hagyni a friss zöld leveleket! Tudtad, hogy ehetőek, akár a brokkoli vagy a cukkini levelei? Ilyen élelmiszerárak mellett vétek nem hasznosítani ezeket is!


 

Ha nincs saját kiskertünk, akkor 2023-ban bizony sanyarú ősz elé nézhetünk! A piacon vagy az áruházak zöldséges standjai, így a főszezonban, a 700-800 forint/kilós paradicsomárak láttán elmegy a háziasszonyok maradék kedve is a befőzéstől. Mintha tavalyhoz mindent kétszeres áron kínálnának, és tényleg… A Pénzcentrum számításai alapján elmondható, hogy 2019 júliusához képest 2023 júliusára

  • a vöröshagyma 60 százalékkal,
  • a paradicsom is 60 százalékkal,
  • a zöldpaprika pedig 48 százalékkal

lett drágább.

És akkor még nem szóltunk a többi, magyar konyhában használatos zöldségféléről. Mint ahogy a kormányzat által támogatott Árfigyelő rendszeréből is kitűnik, nagyon nem mindegy, hol - mennyiért vásárolunk, de az sem, hogyan is hasznosítjuk fel magukat a zöldségeket!

A legtöbb magyar konyhában számtalan zöldség hasznos része is a kukában végzi, egyszerűen azért, mert sokan nem is sejtik, hogy a termésen kívül például a zöldség levelei is ehetőek. Tudtad például, hogy ehető a cékla vagy a sárgarépa levele, vagy akár a brokkolié és a cukkinié is? Ilyen élelmiszerárak mellett pedig vétek nem hasznosítani ezeket a friss zöldeket is!

1. Mindjárt itt a brokkoli levele, ami nagyon egészséges

Vegyük például az egyik legegészségesebb zöldséget, a brokkolit, aminek a levelei tele vannak vitaminnal, ugyanolyan értékesek, mint a rózsa. Már 30 gramm brokkolilevél elfogyasztásával a szervezetünkbe juttathatjuk a napi szükséges A-vitamin 90%-át. A levelek C-vitaminban is bővelkednek, tehát természetes immunerősítőt dobunk a kukába, amit változatosan fel tudnánk használni.

A brokkoli esetében a szára is a kukában végzi, pedig rostban gazdag, egy probléma van csak vele: kicsit hosszabb ideig kell főzni, hogy megpuhuljon. Persze nem feltétlenül szükséges megfőzni, vékonyan szelve friss salátába is belekerülhet, édeskés íze miatt jólesik majd elfogyasztani.

A brokkoli levele és törzse mellett más zöldségek egyes részeit is értéktelennek tartjuk, pedig finomak, változatosan fel lehet őket használni, tápanyagban is jócskán bővelkednek - nézzünk is meg pár olyan zöldet, amiket ki szoktunk dobni, de talán a jövőben másképp fogunk rájuk tekinteni.

2. A cékla levele is óriási kincs

A céklát már a babilóniaiak és a föníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiben céklával áldoztak Apollónak, a rómaiak pedig lázcsillapításra használták a céklát. A népi gyógyászatban is kiemelt szerepet kapott, előszeretettel használták a megfázásos, illetve fiziológiai betegségek megelőzésére. De a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is javasolták.

A magyarországi élelmiszerboltokban általában zöldje nélkül kapható a cékla. Megvásároljuk a gumókat, hazavisszük, aztán pár nap után azt vesszük észre, hogy már 3-4 centire kihajtottak. Ezeket a leveleket le szoktuk vágni és kidobjuk, pedig óriási hiba, ugyanis a cékla levele rendkívül értékes „zöldség”.

A céklalevél íze egyébként igen hasonló a spenóthoz vagy a mángoldhoz, így sokféle módon felhasználható.

Íme néhány ötlet arra, mikét:

  1. Salátákban, aprítva
  2. Levesekbe: a céklalevelek jó hozzávalói lehetnek például minestrone vagy zöldségleveseknek.
  3. Pörkölt vagy egytálételekbe: enyhe íze és a gyors elkészítés miatt ideális lehet húsos ragukhoz vagy akár egy zöldséges currybe.
  4. Gőzölve vagy párolva: a céklaleveleket gőzöld vagy párold meg, majd fűszerezd ízlés szerint. Ez egyszerű módja annak, hogy megőrizd a zöldség természetes ízét és tápértékét.
  5. Fűszernövényként: a céklalevél hasonlóan használható, mint a friss fűszernövények, például a petrezselyem vagy a koriander. Aprítsd fel, aztán díszítsd vele az ételeket!
  6. Pesto készítéséhez: a céklalevéllel helyettesíthetjük akár a bazsalikomot is.
@greens_of_daisy Válasz @brigi9426 részére Ti milyen ételhez próbálnátok ki?? #cékla #levél #foodtiktok #receptek #zöldség #kert #kertészkedés #fy #főzzünk #tudtad ♬ pump it - ?

3. Karalábé

Igen, a karalábé levele is ehető, általában enyhe ízű és állagra nagyon hasonlít a spenóthoz vagy a kelkáposztához. Ahogy a céklalevelet, úgy használhatod fel salátákba, levesekhez, apróra vágva pörkölt vagy egytálételekbe. Remek lehet, akár a kelkáposzta, töltött ételekhez is.

4. A sárgarépa fűszeres leveleiről se feledkezzünk meg

A magyar konyhában nagy hagyománya van a sárgarépának, felhasználása rendkívül sokoldalú. Levelét azonban méltatlanul elhanyagoljuk, pedig magasabb a tápanyag tartalma, mint a gyökérrészének, ráadásul több, izgalmas felhasználási módja is van. Íze azonban más, mint a gyökerének, a levelek általában kissé keserűek és fűszeresek lehetnek. Fogyasztásával igazi vitaminbombát juttathatunk a szervezetünkbe. A sötétzöld levél tele van klorofillal, ennek köszönhetően vértisztító hatású, méregteleníti a májat, fokozza a vörösvértestek képződését, sőt, javítja a vérzékeny betegek állapotát. C- és K- vitaminban valamint káliumban és rostban gazdag. Antioxidáns (segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását), gyorsítja a véralvadást és a sebgyógyulást, emellett megőrzi a szív és érrendszer egészségét, továbbá könnyíti az emésztési folyamatokat.

Ha szeretnénk elnyomni a kesernyés ízét, akkor azt főzéssel megtehetjük. Levesbe, főzelékbe, omlettbe egyaránt felhasználható. Készíthetünk belőle pesztót, a zöld szószt tésztára, salátára vagy akár pirítósra is tehetjük.

5. Retek

Már sokan a boltban megszabadulnak a piros hónapos retek és a fehér sörretek dús levélzetétől, a piacon az árus automatikusan töri le a „felesleges” zöldet, pedig nagy kár érte! Miért ne használhatnánk fel? Igen, a retek levelei is fogyaszthatók, és számos módon felhasználhatók a konyhában. Jellemzően enyhe, kissé fűszeres ízűek, állagra hasonló a spenóthoz vagy a rukkolához. Turmixba, pestóba, de levesbe is isteni lehet.

6. Tök (és a cukkini)

A töknek nem csak a virága, de levelei is ehetőek, de a fogyasztásuk előtt néhány fontos dolgot érdemes megjegyezni. Először is, nem minden tökfajta levele fogyasztható, és nem mindegyik ugyanolyan ízű.

A fogyasztás előtt az ehető tök leveleket is alaposan mossuk meg, és távolítsuk el a kemény szárat vagy a rossz állapotú részeket.

A tök levelét levesekhez vagy egytálételekhez is felhasználhatjuk, Gőzölhetjük vagy párolhatjuk, tölthetünk bele, akár a káposzta vagy kelbimbó levelébe. De a tök leveleiből házi készítményeket is készíthetünk, például töklevélteát vagy töklevélpürét.

6+1 Itt a kakukktojás: az édesburgonya

Mielőtt rátérnék az édesburgonyára, érdemes tisztázni: a hagyományos krumpli levelét tilos, még megkóstolni is! Létezik olyan történet, mely szerint, amikor a burgonya Európába került, rengetegen meghaltak – ez azért volt, mert ugyanúgy szerették volna fogyasztani a burgonyát, mint a többi zöldséget, vagyis a növényen található termést ették meg. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy nemcsak a burgonya termése, hanem a növény összes föld felett található része (levelei, hajtásai) erősen mérgező.

A hagyományos burgonyával ellentétben az édesburgonya levele is általában ehetőek. Az ok: az édesburgonya vagy batáta csak nevében rokona a krumplinak, rendszertanilag semmi közük egymáshoz. A batátának is csak bizonyos fajtáinak levelei fogyaszthatóak, és a fajtától függően változhat az ízük is. Jellemzően enyhe ízűek, állagra igen hasonlóak a spenót leveleihez. Elkészíthetjük párolva vagy gőzölve, beleapríthatjuk zöldséglevesekhez vagy minestrone-hoz. Használhatjuk fűszernövényként, vagy salátába aprítva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ősz

cékla

levél

szuperzöldség

gasztronómia

karalábé

édesburgonya

árfigyelő