Különös, zöld bogár bukkant fel a magyar kertekben: jobb lesz vele vigyázni, durva kártevő

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Különös, zöld bogár bukkant fel a magyar kertekben: jobb lesz vele vigyázni, durva kártevő

Itt a nyár a nyakunkon, ezzel együtt színesedik kertünk élővilága is. Nem csoda, ha felbukkannak a legkülönböző fajta bogarak, rovarok is. Olvasónk küldte el a HelloVidéknek a következő néhány fotót, hogy megtudja, milyen "betolakodóval" van dolga. Hogy megfejtsük, mi ez a zöld látogató, megkértük Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét, hogy segítsen a megfejtésben. 

Mint kiderült, a fotókon látható zöld látogató egy selymes lombormányos (Polydrusus formosus), akinek egészen összetett családfája van: a rovarok osztályának a bogarak rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak alrendjébe és az ormányosbogár-félék családjába tartozó faj. Amről felismerhetjük, az az, hogy fekete testét smaragd zöld pikkelyek borítják, emiatt fénylő zöldnek néz ki a bogár. A kifejlett rovar pedig csupán 5-6 milliméter hosszú.

Forrás: olvasói fotó
Forrás: olvasói fotó

Az imágó a gazdanövény kérge alá vagy levelére rakja le a petéit. Kikelés után a lárva a talajba bújik, ahol a növények gyökérzetével táplálkozik. A lárva 7 milliméteresre is megnőhet. A telet a földben tölti, tavasszal pedig bebábozódik. Az imágó áprilistól augusztusig vehető észre.

Forrás: olvasói fotó
Forrás: olvasói fotó

Mit lehet tudni az apró, de kártékony bogárról?

A selymes lombormányos bogár elterjedt Európa legnagyobb részén, késő tavasztól kezdve egész nyár folyamán hazánkban is gyakran a szemünk elé kerül. Nem veszélyeztetett faj

- kezdi Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője.

Nem válogatós: eredetileg az erdei fák lombjával és bimbóival táplálkozott, de az emberi tevékenység elterjedésével hamar rákapott a gyümölcsültetvényekre is. A kertekben és a professzionális gyümölcstermesztésben egyaránt kártevőnek számít. Míg erdei környezetben leginkább a tölgyeket kedveli, ültetvényben elsősorban az almatermésűek (alma és körte), valamint egyes csonthéjasok, főleg a cseresznye jelent számára táplálékot

- tette hozzá a szakember.

Fontos, hogy a lárva és a kifejlett bogár egyaránt kártevőnek számít, míg a kifejlett egyedek a lombokat és hajtásokat rágják, a lárvák a fák gyökereiben okoznak kárt

- emelte ki Braunmüller Lajos.

Kártevőírtás környezetbarát módon?

Ha nem szeretnénk erős vegyszerekhez nyúlni, de megszabadulnánk a kártevőktől a kertben, érdemes néhány, otthon is elkészíthető permetet elkészíteni és ezt alkalmazni.

1. Szappanos rovarűző

Keverjünk össze egy rész kenőszappant (káliszappan) vagy folyékony szappant 100 adag vízzel. Tegyük az oldatot egy permetezőpalackba, és fújjuk növényeinkre. Kulcsfontosságú lehet a levéltetvek és egyéb kerti kártevők elpusztításában. A kilövellő permet nyomása lesepri a kártevőket a növény leveleiről, a szappanos lé pedig megakadályozza őket abban, hogy lélegezzenek és táplálkozzanak. A leveleken megtapadt szappanmaradék elriasztja a növényeket megtámadó egyéb kártevőket is. Még a meztelen csiga se fogja megkóstolni a szappan ízű leveleket. Súlyosabb helyzetben, amikor kertünkben nagyon elszaporodtak a kártevő rovarok, még hatékonyabbá tehetjük a szappanos oldatunkat egy fokhagyma- vagy chilli levél belehelyezésével.

2. Fokhagymás és csilis/erős paprikás rovarűző

Tegyünk néhány zúzott fokhagymagerezdet és egy chili paprikát vagy erős hegyes paprikát friss vagy szárított por alakban a saját készítésű szappanos rovarirtónkba. Áztassuk egy napig, majd szűrjük át, hogy ne tömíthesse el a szórófejet. A fokhagyma kellemetlen szaga és a csili csípős íze elriasztja a kártevő rovarokat. Ha rendszeresen permetezzük növényeinket ezzel a szerrel, akkor hosszú távon is megőrizhetjük a növényeink egészségét.

Ugyanakkor az erőspaprika hőt is fejleszt, ami károsíthatja a levélzetet, ezért a csilivel dúsított rovarriasztót csak akkor használjuk, ha feltétlenül szükséges, legyen egy csak fokhagymásunk és egy kevert változatunk otthon. A fokhagymásat viszont hetente használhatjuk permetezésre, főleg a növekedési időszakban, mert megakadályozza a levéltetvek és más rovarok elszaporodását. A hangyák sem kedvelik a csilis és a fokhagymás oldatot, a levéltetvek pedig nem fogják ellepni a növényeinket, ha rendszeresen lefújjuk ezzel őket.

A paprikát tartalmazó spray ráadásul megakadályozza, hogy a kutyánk megrágja azokat a tárgyakat, amelyeket bepermeteztünk vele. Ha pedig a kertünket őzek, nyulak vagy más emlősök is látogatják, ezzel a módszerrel elejét vehetjük a növényzet megdézsmálásának. Igaz, hogy erre a célra nagyobb mennyiségű növényvédő szerre lesz szükségünk, és nedves idő esetén meg kell ismételni a bepermetezést.

+1 Mulcs

Azt ki kell emelnünk és érdemes tudni,

Éppen ezért vegyük számításba a mulcsozást is! A talajtakarás alkalmazása természetes "rovarirtóként" működhet, ha jól csináljuk: elriasztja a kártékony rovarokat, és vonzza a hasznosakat. A pókok például szívesen bújnak meg a széna- vagy szalmaréteg alatt, és számos kártékony rovart elpusztítanak. Nem minden bogár kártékony azonban, jónéhány fajta például kifejezetten hasznos a kertben. Ezek a hasznos élőlények segítik a növényi anyagok lebontását, beporozzák a növényeket, és felfalják a kártékony rovarokat. Ezért érdemes a kertünkbe csalogatni őket. Ennek legjobb módja az általuk kedvelt virágok ültetése. Ezek közé tartozik a menta, a margaréta, a vad répa, a pillangóvirág, a kapor, a varádics, a körömvirág és a lóhere.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

selymes lombormányos bogár

kártevő

kerti kártevők

kerti kártevő

gyümölcsültetvény

gyümölcstermesztés

tölgyek

tölgy

alma

körte

csonthéjas

cseresznye