Indul a magyar gesztenye szezonja: sütve, főzve is egészséges csemege
A magyar fogyasztók által kedvelt feldolgozott termékek idén is elérhetőek a boltokban, a klasszikus gesztenyepüré mellett számos más gesztenyés áru közül lehet választani.
A magyar fogyasztók által kedvelt feldolgozott termékek idén is elérhetőek a boltokban, a klasszikus gesztenyepüré mellett számos más gesztenyés áru közül lehet választani.
Novemberben már javában tart a gesztenyeszezon: mi mindent érdemes tudni erről a különleges termésről, hogyan készítsünk belőle villantós főételeket, desszerteket?
A sült gesztenye vagy a belőle készült massza az őszi-téli, illetve a karácsonyi időszak egyik legkedveltebb csemegéje. Utolsó pillanatokban járunk ahhoz, hogy még hazait vásároljunk belőle.
A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Míg régen a szegények fogyasztották, ma már lassan a gazdagok kiváltsága lesz a szelídgesztenye. Mutatjuk, mi a drasztikus áremelkedés oka.
Óriási a kereslet a magyar szelídgesztenyére, nemcsak nálunk, hanem egész Európában is. A szezon elején járunk, ezért is voltunk kíváncsiak arra, milyen piaci árakra számíthatunk idén?
Kedvelt őszi-téli csemege a szelídgesztenye, vásárokban sütve, otthon gesztenyemasszaként süteményekben használjuk egyre többször a hideg évszakokban. De terem-e belőle itthon elég, és mennyibe kerül ez a csemege a boltokban, piacokon?
Magyarországon képtelenség gazdaságosan termeszteni, de van, aki ennek ellenére is kísérletezik vele. Egyed Károly több mint 20 éve foglalkozik a szelídgesztenyével. A somogyi termelő azt is elárulta nekünk, mennyit drágult idén ez a csemege.
Bár az előző évekkel ellentétben idén bőséges és jó minőségű szelídgesztenye termett Magyarországon, az árak mégsem lettek olcsóbbak. Megnéztük, mennyiért lehet most kapni egy kiló gesztenyét az ország különböző pontjain: elképesztő különbségek vannak!