Ezért a magyar sajtért őrülnek meg külföldön: hamarosan itthon is kapható lesz

Tóth Krisztina   
  Megosztom
Ezért a magyar sajtért őrülnek meg külföldön: hamarosan itthon is kapható lesz

A hétvégén egy újabb magyar település került fel a világ nagy sajttérképére. A Fejér megyei Etyeken ugyanis kecsketejből olyan minőségű lágysajtot tudnak készítenek, amely a világ legrangosabb sajtversenyén, az olaszországi Bergamo-ban október 18-án megrendezett World Cheese Award-on is nemcsak hogy megállta a helyét, de a legkiválóbbak között végzett - értesült a HelloVidék.

Élete első nemzetközi sajtversenyén azzal a céllal indult el a nemrég alapított Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, hogy sajtjukat nemzetközi porondon is megméressék, és a legnívósabb szakmai grémiummal minősíttessék. A debütálás igen jól sikerült, hiszen az Etyeki Hófehér néven forgalmazott, kecsketejből készített, fehér nemespenésszel érő lágysajtjuk kategória győzteseként Super Gold díjat kapott, és

Az már csak hab volt a tortán, hogy emellett megkapták a „Világbajnokság legjobb közép-kelet-európai sajtja”-nak járó különdíjat is. A sajtszakma legnívósabb nemzetközi seregszemléjére a világ 6 kontinensének 42 országából 3804 mintát regisztráltak.

A győztes sajtot a manufaktúra egyik tulajdonosa, az egyébként jogász diplomával rendelkező Vidáné Kondor Oktávia készítette. Az Olaszországban kiérdemelt elismerés mögött közel egy évtizedes fejlesztő munka áll, hiszen Oktávia a hazai sajtkészítők mellett svájci, osztrák mesterektől leste el a szakma csínját-bínját az elmúlt években.

A kézműves sajtkészítés nem csupán a munkánk, hanem a szenvedélyünk. Egy évtizednyi kísérletezéssel és tökéletesítéssel a hátunk mögött azt valljuk, hogy sajtjaink esszenciája a részletekben rejlik

- vallja a győztes sajt előállítója, aki férjével, Vida Jánossal működteti a manufaktúrát.

A gazdaságban jelenleg 100 szánentáli fajtájú kecskét tartanak, az állatok saját, bio minősített szénán nevelkednek, és a gondoskodást kiváló minőségű tejjel hálálják meg. Hetente 300 liter tejet dolgoznak fel. Vidáné Kondor Oktávia szerint ez a teljes értékű kecsketej elengedhetetlen összetevője a tradicionális módon tartósítószerek és ízfokozók nélkül, folyamatosan magas minőségben előállított termékeiknek.

Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra kínálatában a világbajnok camembert-típusú sajt mellett friss, félkemény érlelt és grillsajtok is megtalálhatóak. Eddig fővárosi éttermeket és szállodákat láttak el sajtokkal, de hamarosan a nagyközönség is hozzájuthat az immár aranyérmes portékához: az eddig kistermelőként működő vállalkozás bővül, és januárra elkészül az az EU-vizsgás üzem, amelyben a jelenleginél nagyobb volumenben állítják majd elő a sajtokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sajt

kecske

kecskesajt

őstermelő

kézműves sajt

kézműves

gasztronómia

gasztro