Íme a 7 legfurcsább alapanyagból készült magyar étel: te már kóstoltad bármelyiket?
Sorozatunk nagyon népszerűnek számít az olvasók körében, éppen ezért most összegyűjtöttünk újabb bizarr és furcsa alapanyagokból készült, magyar ételeket. A nagyszülők történeteiből, a családi receptfüzetekből biztos, hogy ismerős lesznek a következő fogások. De reméljük sikerül egy-egy újdonsággal is előrukkolni. Hogy milyen furcsa, különleges alapanyagokat használtak a régi időkben? Melyek tűnnek most a legbizarrabb ételeknek? Ennek jártunk most utána.
Korábban több cikkben is foglalkoztunk azzal, milyen fura vagy épp különleges nevű receptek maradtak fent a magyar receptes füzetekben. Most viszont arra voltunk kíváncsiak, melyek voltak a régi korok közkedvelt alapanyagai, amire ma már azt mondjuk, hogy túl bizarr és fura.
Kutakodtunk a hagyományos, magyar receptek között és rá kellett jönnünk, a magyarok hihetetlen leleményességgel használták fel az állatok minden apró porcikáját és fűszerezték ezeket különlegesebbnél különlegesebb fűszernövényekkel. De talán, ami még ettől is lenyűgözőbb az az, hogy a most bemutatt ételek receptjei nem merültek feledésbe, sokan még most is előszeretettel készítik és fogyasztják őket.
A régi korokra igaz volt a mondás, hogy semmit nem pazaroltak el, minden egyes falatot feldolgoztak az adott alapanyagból, semmi nem veszett kárba. Ugyan ma már inkább a nemesebb részeit fogyasztjuk az állatoknak, régen erre egyáltalán nem ügyeltek. Minden részből készülhetett valamilyen fonomság, főleg a nehezebb, szűkebb időszakokban. Ha belegondolunk, sokunk nagyszülei mai napig készítenek velős pirítóst vagy savanyú nyelvlevest, amibe disznó- vagy marhanyelv került sőt, az állatok szívéből bármikor összedobnak a nagyik egy pörköltet, de akár egy hagymásvér sem jelent túl nagy erőfeszítést számukra.
Éppen ezért, hogy felelevenítsük a régi korok hagyományait, megnéztük, találunk-e recepteket a legkülönlegesebb alapanyagokhoz. Lássuk, mit hoznak össze a mai háziasszonyok a régi idők legkedveltett receptjeiből.
- Tüdőleves: A megmosott húst és a belsőségeket alaposan megtisztítjuk a nemkivánatos részektől. (Vastag erek, zsiradékok, inak és egyéb oda nem illő dolgok.) A tüdőt pár percig főzzük, hogy könnyebb legyen felszelni, de sok habképző anyag is távozik. Aztán kockákra vágunk minden húsfélét és hidegvízben (nagy fazékban) feltesszük főni. Amíg felforr, megtisztítjuk a zöldségeket. A répát és a petrezselymet hasábokra, a burgonyát kockára vágjuk. A paprikát és paradicsomot hosszában behasítjuk, a petrezselyem zöldjéből aprítunk valamennyit, és ezt félretesszük. Ha felforrt a levesalap, lehabozzuk, hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük a hozzávalókkal és lassan (csak gyöngyözzön, ne legyen zavaros) főzzük. Kihalásszuk a hagymát, a paradicsomot, a paprikát, a zellerzöldet és a babérlevelet. Utána a tejfölt elkeverjük pár kanálnyi forró levessel. Hozzáöntjük a többihez, beleszórjuk az aprított petrezselymet. és jól átforraljuk.
- Pájsli: Itt a disznóvágások ideje és nagyon sokan szeretik, el is készítik ezt a finom ételt. A belsőségeket és a húst megmossuk, feltesszük egészben (kivétel a lép, azt 1órányi főzés után tesszük bele) főzni a fűszerekkel együtt. Fedő alatt puhára főzzük, majd kivesszük a húsokat hűlni. Ha a húsok kihűltek, a tüdőből a hörgőket eltávolítjuk. A megtisztított húsokat vékonyra daraboljuk, és félretesszük. Lábosban a cukrot karamelizáljuk, aztán félrehúzzuk a tűzről. Beletesszük a zsírt, apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Ezután a lisztet is belekeverjük, és rántást készítünk belőle.
A leszűrt hús főzőlevével felöntjük, ízesítjük mustárral, a citrom levével, sóval (ha szükséges). Kb. 15 percig főzzük. Végül beletesszük a húsokat és a tejfölt, és összefőzzük. - Sült dagadó: Minden hozzávalót feldarabolunk. Kacsasütőbe tesszük a zöldségeket, megvegetázzuk, összekeverjük, rátesszük a dagadódarabokat, ezt sózzuk és borsozzuk, majd rátesszük a gombát, meglocsoljuk olajjal és öntünk rá 2-3 dl vizet és készre sütjük.
- Körömpörkölt: A sertéslábakat a hentessel keresztben és hosszában is elvágatjuk. Otthon aztán jól megmossuk, a kisebb szőröket leégetjük róla vagy kivágjuk.
Az olajon a kockára vágott vöröshagymát kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott fokhagymát. Őrölt pirospaprikával, csipet borssal, sóval fűszerezzük.
Beletesszük a sertéslábakat és jól átkeverjük az egészet. Mindezt többször ismételjük, addig, amíg újra el nem kezd melegedni a lábos tartalma. Ekkor ráöntjük az 1,2 liter vizet és lassú tüzön főzzük, épp hogy rottyanjon, körülbelül 4 órát. Amikor már ragadós, cuppogós, beleöntjük az 1 dl vörösbort, beletesszük az 1 kg krumplit. Ha a krumpli megpuhult, tálalhatjuk. - Rántotta velőből: Az agyvelőt megmossuk és szűrőben hagyjuk lecsepegni. Közben a vöröshagymát szálasra vágjuk, megdinszteljük kevés olajon. Amikor már szép üveges, hozzáadjuk az agyvelődarabokat, 5 perc alatt, gyakori kevergetés mellett készre sütjük, sózzuk, borsozzuk. Felverünk pici sóval 4 tojást (ez az agyvelőmennyiség elbír 4 tojást), majd ráöntjük a hagymás velőre, és kocsonyásodásig sütjük. Petrezselyemzölddel bőven meghintjük, rátekerünk még egy kis borsot, kovászos uborkával vagy bármilyen lezser salátával tálaljuk.
- Velős lecsó: A velőt megtisztítjuk, lehúzzuk róla a hártyát. A paprikát 1 cm karikákra, a paradicsomot pedig kockára vágjuk. A hagymát apró kockára vágjuk, és a zsíron megdinszteljük majd levesszük a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát és pici vízzel felöntjük. A paradicsomot és a paprikát hozzáadjuk sózuk, borsozzuk, belevágjuk a szárazpaprikát. Visszatessszük a tűzre és puhára főzzük a paprikát kb. 10 -15 perc alatt. Arra ügyeljünk, hogy víz ne maradjon rajta! Ekkor beletesszük a velőt és kb. 10 perc alatt sűrű kevergetés közben készre főzzük.
- Ludaskása: A libaaprólékot megtisztítjuk. Ha nagyon zsíros lenne az aprólék, akkor a felesleges zsírt eltávolítjuk a húsról. A zöldségeket, a répát és a fehérrépát megtisztítjuk, majd közepes vastagságú karikákra vágjuk. A libahúst feltesszük főzni 2 liter hideg vízbe. Hozzáadjuk a fűszereket, a babérlevelet, a sót, a borsot, fokhagymát és az 1 fej vöröshagymát. Amikor a libahúsunk félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldséget és a sárgarépát, majd tovább főzzük, amíg a zöldségek is félig megpuhulnak. Amíg a zöldségek és a hús tovább fő, a gombákat felszeleteljük és grillserpenyőben mindkét oldalát meggrillezzük. Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd a rizst jól átforgatjuk rajta. Amikor a zöldségek is félig megpuhultak, hozzáadjuk a libaaprólékhoz a zöldborsót, gombát és a hagymás rizst. Figyelni kell arra, hogy a rizs mennyisége ki legyen mérve a folyadékhoz, így biztosan nem lesz ragacsos az elkészült ludaskásában. Közép meleg sütőben (170 C) az edényt letakarva kb. 20-30 percig sütjük, amíg a rizs a folyadékot nem szívja magába. Ha elkészült a ludaskásák, fűszerezzük kevés frissen reszelt szerecsendióval.
Ha nem akarsz lemaradni arról, hogy készül az igazi, autentikus puliszka, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is, hiszen Szarka Zsófi és Wurmbrandt András most ennek jár utána. Kövesd a pénteken megjelenő új részeket és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit! Gasztronómiai kalandozásunk következő finomsága a puliszka lesz
Címlapkép: Getty Images
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)