Így készül a legfinomabb szüreti ebéd, a székelykáposzta: itt a tökéletes recept

HelloVidék   
  Megosztom
Így készül a legfinomabb szüreti ebéd, a székelykáposzta: itt a tökéletes recept

Vannak olyan egytálételek, amiket, ha megemlítünk, összefut a nyál a szánkban. Ilyen az egyik legismertebb szüreti ételünk, a székelykáposzta is, aminek gazdag ízét csak egy nagy adag fokhagymás tejföllel, illetve egy szép borral lehet fokozni Szarka Zsófi és Wurmbrandt András szerint, akik ezúttal a tökéletes székelykáposzta receptjét mutatták be. Természetesen péntekre új meglepetéssel készülnek: a fasírt különlegességek izgalmas világába kalauzolja el az olvasókat a Gasztromesék szerzőpárosa.

Manapság is erős hatással vannak a régi népi ételek a magyar gasztronómia legkiválóbb ízeire is. Egy-egy tájegység jellegzetes ízvilága, néhány kedvelt recept, bevált fogás őseink konyhájából kissé átalakítva, korszerűsítve ma is felfdezhető a legnépszerűbb éttermek, csúcsbisztrók étlapjain.

A nagymama gyűjteményét forgatva, az örökölt fortélyok használatával, a múlt receptjeit újragondolva zseniális ízek születhetnek, amik hétköznapjaink részévé válhatnak. Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető ételeket, a HelloVidék új rovata, a Gasztromesék igazi kincsesbánya lehet, hiszen hagyományos ízekre építő, de mindezeket modern formában bemutató recepteket ajánl.

A rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához, és főként a különböző magyar tájegységek hagyományos ételeit gondolják újra, mindezt úgy, hogy szó esik a receptekhez kötődő hagyományokról, személyesebb hangvételű történetekről is.

A HelloVidék hetente jelentkező rovatában, a Gasztromesék sorozat legutóbbi részében alaposan megismerhettek olvasóink, hogy hogyan is készül a tökéletes székelykáposzta, amely az egyik legismertebb szüreti ételünknek számít.

Székelykáposzta fokhagymás tejföllel, kenyérrel (8 főre):

Leveshez:

  • 1/2 kg oldalas
  • 60 dkg lapocka
  • 20 dk császárszalonna (3 a bőre külön)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 4 db babérlevél
  • 1 mk őrölt feketebors
  • 1 db paradicsom
  • 1 db édes paprika
  • 2 ek sertészsír
  • 1 ek majoranna
  • 500 g savanyú káposzta
  • 1 marék szárított gomba
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 ek cukor
  • 3 szem aprított szegfűszeg

Rántáshoz:

  • 2 ek olaj
  • 1 kk finomliszt
  • 1 ek pirospaprika
  • Tejföl
  • 350 ml 20%-os tejföl
  • 100ml 30% tejszín
  • csipet só
  • 3-4 szál friss petrezselyem
  • 1 nagy gerezd fokhagyma reszelve

A tökéletes székelykáposzta készítése:

Szarka Zsófi receptje alapján a pörkölt alap mindig a hús pörkölésével indul. A húst felkockázza és egy nagy fazék aljában olvasztott zsíron, magas lángon körbepirítja, majd hozzáadja a kockázott vöröshagymát, szalonnát végül jöhet hozzá a kockázott paradicsom, paprika és az összes fűszer(majoranna, pirospaprika, bors, babérlevél, fokhagyma,cukor). Ezt követően felengedi annyi vízzel, hogy ellepje, majd megsózva, lefedve és 1 órán át főzi. Zsófi különleges fortélyokat is elárult, amivel igazán tökéletes lehet a székelykáposzta: például a káposzta felét külön apróra vágja és a fazékba sárgarépa és gomba is kerül. A rántás után készre főzi, majd tálalásnál pedig fokhagymás tejföllel bolondítja meg a különleges szüreti ebédet.

Ezen a héten új recepttel folytatódik a gasztrokaland!

A fasírttal sokaknak nagyjából olyan a viszonya, mint Gombóc Artúrnak a csokoládéval. Lehet gömbölyű, lapított, formában sütött, töltött vagy éppen falatnyi mindegyiket szereti.

Találkoztam focilabdányi méretekkel, ehetetlenül fűszeresekkel, ízetlenekkel és azzal az 5 recepttel is, amitől jobb fasírt szerintem nem született még. Ezen receptek és történeteit következnek az eheti rovatunkban

- fogalmazott Szarka Zsófi.

De vajon hogyan készülnek a legjobb fasírt különlegességek? A pénteki Gasztromeséből ez is kiderül és a szerzőpáros természetesen ezúttal is ajánl egy kellemes nedűt a finom fogás mellé az izgalmas történetekkel pedig egészen biztosan rengeteg meglepetésre számíthatunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gasztro

gasztronómia

étel

gasztromesék

konyha

magyar konyha