A legfinomabb őszi lélekmelegítő: íme a tökéletes csülkös bableves és krumplis pogácsa receptje

HelloVidék   
  Megosztom
A legfinomabb őszi lélekmelegítő: íme a tökéletes csülkös bableves és krumplis pogácsa receptje

A csülkös bablevesnek rengeteg verziója van, úgy mint a jókai bableves vagy a füstöletlen csülkös leves, a paprika nélküli, no meg a körmökkel „dúsított”, behabart verzió. Mellé pedig békebeli krumplis pogácsa dukál.

A szezonális alapanyagokon túl hogyan változtatja meg az étkezésünket egy évszak? Az ősz egy kicsit már szomorkás, hideg, többnyire behúzódunk a szobába. Nem biztos, hogy megfigyeltük, de érkeznek azok az ételek, amelyek nem csak a szezonalitásnak, de a hangulatunknak is megfelelőek. Egyszerűen mást kívánunk, mint a melegben, elővesszük a kicsit nehezebb, melengető színű és ízű fogásokat, és elérkezik a bent dagasztott, gyúrt pogácsás időszak is. Nem izzadunk a sütőnél, hanem épp ellenkezőleg, jól esik, ha melegebb van a konyhában.

Nem véletlen, hogy Gasztromesék rovatunk legutóbbi részében a csülkös bableves és a krumplis pogácsa volt terítéken, Szarka Zsófi és Wurmbrandt András ezek elkészítési módjába avatott be minket, illetve ajánlott hozzájuk illő bort.

Csülkös bableves recept

Hozzávalók (6-8 fő)

  • 1 szál enyhén csípős füstölt kolbász (300 g)
  • 300 g bab (beáztatva)
  • 1 db füstölt csülök (2 kg) (beáztatva)
  • 2 szelet császárszalonna
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • fél paprika
  • 4 db babérlevél
  • 15 szem egész bors
  • 2 kk cukor
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db karalábé
  • kisebb darab zellergumó
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • kis csokor friss petrezselyem

Csipetke: 100 g liszt+víz+só (helyettesíteni: durva szemű tarhonyával lehet)

Rántás: 2 ek olaj+ 1 ek liszt+ 2 ek őrölt pirospaprika

Tálalásnál: frissen reszelt fokhagyma

Elkészítés

Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot külön-külön egy tálba. A bableveshez mindent hideg vízbe (a csülök teljesen elbukjon) teszünk fel főni. Először a csülköt a kockázott hagymával, babérlevéllel, borssal, paprikával, paradicsommal. Másfél órán keresztül enyhén forrásban lévő vízben, fedő alatt főzzük, ezután hozzáadjuk a babot és újabb egy órát főzzük.

A zöldségeket felcsíkozzuk. Hozzáadjuk a leveshez a zöldségek mellett a karikázott kolbászt, fokhagymát, és lassú, gyöngyöző lében főzzük még jó fél órát. Ezután egy serpenyőben megpirítjuk az apró kockákra vágott császárszalonnát 2 ek olajon, ehhez hozzáadjuk a lisztet, majd pirospaprikát, kettőt keverünk rajta és rögtön felöntjük 1 dl hideg vízzel. A csipetkét ezután szaggatjuk bele.

Amennyiben szeretjük a jókai bablevest, jöhet egy habarás hozzá! Egy nagy bögrében 1 ek lisztet csomómentesre keverünk 1.5 dl tejjel, hozzáadunk 1 merőkanál forró levest és óvatosan hozzáöntjük. Ekkor jön bele a frissen aprított petrezselyem, cukor és esetleg só, ha szükséges.

Régi - békebeli krumplis pogácsa

Hozzávalók (4 fő)

  • 70 dkg burgonya
  • 25 dkg liszt BL55
  • 1 kk só
  • fél kk őrölt bors
  • 1 db egész tojás
  • 1 kk sütőpor (elhagyható)
  • 5 dkg liszt a nyújtáshoz
  • 1 ek zsír a sütéshez

Elkészítés

A krumplit héjában megfőzzük. Miután megfőtt, kicsit hűtjük, meghámozzuk, és még melegen lereszeljük a nagyobb lyukú reszelő oldalán. A krumplit teljesen kihűtjük, ezután sózzuk, borsozzuk, felverjük a tojást és kikeverjük vele. Hozzáadjuk a kimért lisztet és gombóccá gyúrjuk, pihentetjük 30 percig.

Lisztezett felületen kétujjnyira kinyújtjuk a tetejét becsíkozzuk és kiszúrjuk őket közepes méretű pogácsaszaggatóval, vagy egy vizes pohárral. Kb 2 tepsi lesz ebből az adagból, közepes nagyságú pogácsákkal. Kisüthető serpenyőben is. 1 ek sertészsírral kenjük meg a sütőpapírt és erre tegyük rá a pogácsákat. Előmelegített sütőben 200 fokon készítsük el őket. 15 perc után fordítsuk meg őket és újabb 15 percig süssük.

A zseniális hagymaleves receptje

Gasztronómiai kalandozásunk következő fogása a hagymaleves lesz, amiből minden évszázadban minden vidék elkészítette a saját változatát. Az olcsó zöldségből csodát varázsoltak, és az egyszerű emberek asztaláról a király elé került az étel, aminek receptje máig fennmaradt. A legjobbak ma is konyakkal, pezsgővel vagy borral készülnek.

Íme egy kis kedvcsináló fotó:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztromesék

magyar konyha

magyar gasztronómia

csülkös bableves

krumplis pogácsa

hagymaleves