Te hallottál már a lábatlan tyúkról? Pedig ezt eszi a fél ország minden vasárnap + recept

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Te hallottál már a lábatlan tyúkról? Pedig ezt eszi a fél ország minden vasárnap + recept

Nincs vasárnap húsleves nélkül. Egyes magyar vidékeken az utána következő fogás a lábatlan tyúk, ami nem más, mint a levesben főtt szárnyasba töltött zsemlés töltelék, már tyúk nélkül, azaz lábatlanul. Ha pedig ünnep volt, darált hússal vagy gombával, esetleg májjal gazdagították. Takarékosabb portákon félre tették, tartalékoltak belőle a hétköznapokra is. De mi köze a zsemlemártásnak a lábatlan tyúkhoz?

Ahány ház, vasárnap annyiféle húslevesre esküszünk. Édesanyám aranysárgán gyöngyöző, házi tyúkból sok zöldséggel főtt levesének nincs párja, erre én esküszöm. A minap fiam, aki a legfiatalabb rajongója a magyaros vasárnapi húslevesnek, iskolába menet, az asztalnál épp azon filozofált, nem lehetne-e, hogy legalább télen, a müzli helyett reggelente a mama húslevesével indítsuk a napot? Voltaképpen, nagyapám a kocsonyát is melegen szerette, a díszes tányérból a lábasba csúsztatta a rezgő lét, a sparhelten megmelegítette, bár ettől gyerekkoromban mindig fura érzésem támadt, de elfogadtam.

Zalában nincs se vasárnap, se ünnepi ebéd, se lagzi mártások nélkül sem. Második fogásként, húsleves után, a főtt hús és az egészben kihalászott répák társaságában ezt tálalják. Nagyanyám mindig tett a zöldségek közé krumplit is, mert mi gyerekek a paradicsommártáshoz ezt szerettük. A húslevesben főtt krumpli azért a zsemlemártáshoz volt a legistenibb. Tényleg, ettetek már zsemlemártást? Göcsejben ugyanis a felkockázott, szikkadt zsemlét zsíron megpirítják, fokhagymával és friss petrezselyemzöldjével ízesítik, majd húsleves levével öntik fel. Vasárnaponként ezt is gyakorta fogyasztják, rögtön a húsleves után.

Valami hasonló, de mégis nagyon más a lábatlan tyúk

Annyiban biztosan hasonló, hogy zsemléből készül, húsleves kell hozzá, és második fogás az ünnepi étlapon. Borsodban a szikkadt kenyeret és zsemlét hasonlóképp újrahasznosítják a vasárnapi ebédben – csak nem mártást készítenek belőle, mint Zalában, hanem az ünnepi leveshúsba töltelékként főzik, vagy sütik.

Az egész tyúkot a zsemlés töltelékkel megtöltik, és úgy főzik meg a levesben. Ilyenkor a második fogás a főtt tyúkhús, és a szeletekre vágott töltelék. Főzik azonban húslevesbe is, ilyenkor zacskóba teszik, úgy lógatják a lébe, majd mikor már megtartja az alakját, kiveszik a zacskóból, és vagy a húslevesben főzik tovább, vagy sütőben fejezik be – akár a levesből kivett tyúkkal együtt „rásütnek”. Gyakran sóskamártás vagy salátafőzelék jár vele párban.

A lábatlan tyúk tehát egy zsemlés töltelék, és ha még egy hasonlattal akarok élni, akkor olyan, mint a töltött csirkecomb, csak nincs hozzá „nyeles husi”. A lábatlan tyúk töltelékébe sem kell nagyon más: harmadnapos zsemle, nyers tojás, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, gyakran egy kevés máj is kerül bele dúsításként.

A lábatlan tyúk hozzávalói:

  • 3 teljes szelet (karéj) száraz kenyér, vagy szikkadt zsemle
  • 1 közepes zöldhagymaszár vagy fél vöröshagyma (kicsi) reszelve
  • 2-3 evőkanálnyi olaj,
  • 3 tojás
  • vágott friss petrezselyem
  • borsikafű, (van aki a majorannára vagy a kakukkfűre esküszik)
  • ízlés szerint só és bors
  • kevés olaj

Elkészítése

A száraz kenyereket vagy zsemléket vízbe (vagy húsleveslébe) áztatva és alaposan kicsavarva betesszük egy tálba, aztán ráütjük a tojásokat. Egy lábasba kevés olajat öntünk, majd megpirítjuk a hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Miután kicsit hűl, beletesszük a tálba, a zsemlével összekeverjük. Sózzuk-borsozzuk, majd kézzel összekeverjük. Ha túl könnyű dagasztani, akkor híg, akkor tegyünk hozzá kenyeret vagy zsemlemorzsát. Ha elértük a megfelelő állagot, a töltelék bevetésre kész.

Lábatlanul: így lesz belőle töltike

Hagyományos borsodi szokás szerint a töltikénket (merthogy így hívják), még a húsleves főzése előtt a nyers csirke belsejébe beletöltjük, majd a csirkét fehér cérnával elkötözzük, hogy ne tudjon a töltelék kiázni. Ha megfőtt a csirke, kivesszük a tölteléket, kerek lábosban kicsi olajon megpirítjuk

A lábatlan tyúk töltelékével gombafejeket is süthetünk, úgy is isteni.

Lábasan: töltött csirkével a sütőben

A tölteléket a csirkecombokon a bőr alá és a hús közötti kis résbe ügyeskedjük. Sütés előtt szeretem szárnyas-fűszerkeverékkel és olajjal átdörzsölni a húst. Ezután tepsiben, olajon és kevés húsleves-lével meglocsolva - sütőbe téve - 50-70 perc alatt megsül.

stuffed chicken with vegetables

Ha ünnepibb fogásra vágyunk: akkor tálalhatjuk gödöllői módra

Az alaprecepthez képest zsenge zöldborsó és apróra vágott csirkemáj kerül bele. Opcióként főtt tojással is megbolondíthatjuk. A combokon a bőrt megemeljük (alá kell nyúlnunk az ujjunkkal és felfeszíteni) és gondosan megtöltjük. A tepsibe kevés zsiradékot teszünk, belefektetjük a csirkecombokat, tetejüket olvasztott vajjal megkenjük, és 150 fokon pirosra sütjük. Sütés közben többször megkenjük vajjal a combokat, mert a bőr könnyen megreped, ha meg van töltve.

Hagyományos köretek helyett ízes póréhagymás, paprikás bulgurral tálaljuk

Kevés olajon aranysárgára pirítjuk a bulgurt, apróra vágott póréhagymát, paprikát, fűszerként babérlevelet és fokhagymát teszünk bele, majd kétszeres mennyiségű, forró vízzel felöntjük. Sózzuk, majd fedő alatt kb. 15-20 perc alatt puhára pároljuk.

Arabic traditional cuisine - Couscous with tomato and basil from the top

Mivel csúszik a legjobban egy csirkés, húslevessel megbolondított töltikés vasárnapi ebéd?

Ahogy az enyhén fűszeres csirkékhez, a lábatlan sült töltikékhez is valami jóféle fehéret, olaszrizlinget, vagy rajnai rizlinget, de legfőkébb furmintot ajánlunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztromesék

húsleves

töltött csirke recept

lábatlan tyúk