Horror áron kapható a szezon gyümölcse: pedig védi a szívet és az érrendszert is

Szarka Zsófi, Wurmbrandt András   
  Megosztom
Horror áron kapható a szezon gyümölcse: pedig védi a szívet és az érrendszert is

Kevesen tudják, hogy az egyik kedvenc piros gyümölcsünk, a földieper az egyik legnagyobb vitaminforrásunk is egyben. Nagyon sok betegséget megelőz, ha nyersen fogyasztjuk a szezonjában, ami épp most indult!

Először azt gondolták, mérgező

Annak ellenére, hogy igazán divatos gyümölcsnek számít a mai napig a földieper, vagy ahogyan csak egyszerűen hívjuk, az eper, egyáltalán nem a kor teremtette, sőt! Múlt századi receptkönyvek alapvető kelléke volt már, de bizony meglepetést okozott először, mikor olvastam, hogy már az ősember is csipegette a szamócát. Bizonyára nagy izgalmakkal telt az első kóstolás, hiszen a természet alapvető szabályaként: élénk, kiabáló színű terméseket tilos megkóstolni, mivel a legtöbbször mérgezőek. Tehát, köszönjük az első bátor embernek, aki szamócát evett, mert már akkor a vadonban termett, és gyorsan kiderült, hogy inkább méregtelenít, mint mérgez.

A római kori írásos anyagok is jeleznek a fogyasztásáról, mivel díszítésként, később gyógyító jelképként rajzolták a hármas levélalakját. Még később, a Szentháromság jelképe lett, amiből gyakran „áldoztak” 3 darabot a nyilvánosság előtt. Fiatalító gyümölcsként tartják számon, valamint vértisztító és sóoldó hatása miatt ajánlják minden korosztálynak. A konklúzió és a közmegegyezés azonban egy maradt a rómaiak és mai korunk között, hogy akármennyit is eszünk belőle, soha nem lakhatunk jól vele.

A földieper gyógyít

Kifejezetten nagy gyulladáscsökkentő hatása van, csökkenti a vérnyomást, már akkor, ha egy nagy maréknyi epret elmajszolunk. Rengeteg C-vitamint tartalmaz és még több antioxidánst, ami a kognitív hanyatlást segíti, azaz a memóriát frissíti. Előfordul, hogy akkor szokták ajánlani, mikor hirtelen és nagy stressz ér valakit, vagy folyamatosan stressz alatt van. A keringési rendszert és a vércukorszintet is kordában tartja, ezért mind a dietetikus, mind az orvos gyakran ajánlja a rendszeres fogyasztását.

Eperkúra

Az ajánlott epermennyiség elfogyasztása napi 15-25 dkg friss epret jelent. Természetesen nem porcukorba vagy kristálycukorba tunkolva - bár isteni a kombináció – de erről később írok. Amennyiben 2.5-3 hónapig tartjuk a napi eperfogyasztást, megszünteti szervezetünk gyulladásait és visszérkezdeményeit is. Azt gondolom, az ídőzítés éppen ideális, az eperszezon elindult, és július végéig még találunk epret a zöldségesnél, így folyamatosan fogyaszthatjuk.

Mindenki szereti

Pirosan világít először a piaci standokon, aztán a szabad földön, fóliákban, balkonládákban, lógó cserepekben. Az eper jelenti a nyár kezdetét, a gyereknap közeledtét, és egy kicsit a vidámságot is. A gyümölcsök és a napsütés együtt jár, ami a vitaminjaival, különösen a D-vitaminnal boldogsághormont termel. Éppen ezért ez a kiáltó, élénk piros gyümölcs az, amit a gyerekek, felnőttek, idősek egyaránt nem tudnak visszautasítani. Használjuk ki! Említett vitaminadagját tekintve igyekezzünk belecsempészni az epret mindenbe, és mindenki étrendjébe. Jobbára frissen fogyasszuk, hiszen úgy őrzi meg jótékony hatását.

Hogyan tároljuk az epret?

Az igazi, földi eper az, ami nem kezd el penészedni 1-2 nap alatt. Ezt leginkább a szezonálisan kitelepült árusoknál, piacokon szerezhetjük be. A szupermarketben pedig figyeljük meg a származási helyét. Ettől függetlenül az eper gyorsan romlik. Igyekezzünk azonnal felhasználni, fogyasztani, vagy rögtön hűtőbe tenni. Ne érjen szalvéta vagy rongy hozzá, és jobb, ha kicsit szétterítjük a gyümölcsöt, hogy ne fülledjen be. 5-7 fokon a hűtőben egy hétig, tányéron szépen eláll.

Földieper kristálycukorral

Tudom, hogy manapság akár meg is kövezhetnének az életmódváltók akkor, mikor azt látják, ahogy egy óriási édes epret, egy óriási cukros tálba mártok, és leharapom. De, csak a felét! Ugyanis a megmaradt felét is belemártom, és újra leharapom.

Így mutatták nekem kiskoromban, hogy az epret nem magában, nem tejszínhabbal, és nem desszertekbe tesszük, hanem kristálycukorral, frissen megesszük. Amit nem győztünk, azt főztük be lekvárnak. Viszont, nagymamámnál mindig volt eper, és mindig szedünk is egy nagy adaggal. Különös szokása volt, margarinos dobozokba tette el a fagyasztóba a már lecsumázott, tisztított epret, és rátette a tetőt. Semmi más nem történt a gyümölccsel.

Mikor decemberben, januárban átmentünk, mi unokák, akkor azt kérdezte: „Van jó eper, kértek?” Nem nagyon kellett válaszolni. Kiborította egy kistányérra, megvártuk, míg felolvad – többé, kevésbé – meghintette vastagon kristálycukorral, amitől egy lekvárszerű máz képződött rajta, és kiskanállal megettük, majd kinyaltuk a tálikót is. Szóval, ez az egy eset cáfolt rá arra, hogy kizárólag frissen ettük, de a kristálycukor itt is megmaradt.

Itt az idő, indul az eperszezON!

Nem maradt más hátra, minthogy összegyűjtsük a legjobb receptötleteket az eperszezonra, mert jön és végigsöpör. Pár hónapunk van rá, abból is a június az, amikor nagy mennyiségben, jó áron és finom epret szerezhetünk magunknak. Érdemes eltenni lekvárnak – akár cukormentesen is -, kipróbálni sütikben, sütiket, de ha tehetjük nyersen, és frissen.

Dán csokitorta eperrel

Hozzávalók:

  • 250 g vaj
  • 250 g nádcukor (bármilyen cukorral helyettesíthető)
  • fél kk só
  • 200 g finom búzaliszt
  • 50 g Holland kakaópor
  • 3 db tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 250ml kefír vagy író

Ragacsos csokimáz

  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g vaj
  • 30 g cukor
  • 100ml presszókávé
  • nagy csipet só
  • 50 g kókuszreszelék

Eperragu

  • 150 g friss eper
  • fél citrom leve
  • 1 kk zselatinpor

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat kimérem, és egy tálban alaposan összekeverem. Egy másik tálban a felkockázott, hideg vajat egy kézi mixer segítségével kikeverem a cukorral. Ehhez a vajas krémhez egyesével adom hozzá a tojásokat, így keverem habosra. miután minden tojást kikevertem, hozzáadom a száraz hozzávalókat, és összekeverem egy spatulával.

A sütőt előmelegítem 190 fokra. Egy kapcsos, közepes (28 cm átmérőjű) tortaformának az aljára sütőpapírt vágok, de az oldalait hagyom, mert vajas a tészta, szépen kijön majd a formából. Beleöntöm a masszát, és 55-60 percig sütöm - tűpróba. Sütés közben a hőfokot 30 perc után 170 fokra csökkentem.

Közben elkészítem a ragacsos csokimázt a tetejére. Egy fazékba teszem az összes hozzávalóját, addig kevergetem, míg meg nem olvad, miután a torta kihűlt, és levágtam a tetejét, rásimítom, és másnapig hagyom, hogy összeérjenek a piskótával. 8 órával később az eperragut halmozom rá. Az eperraguhoz az epreket nagyobb kockákra vágom, összekeverem a kis cukorral, citromlével, zselatinporral és forráspontig hevítem.

Epres- spárgasaláta sült sajttal

Hozzávalók (2 főre):

  • 200 g spárga
  • 200 g eper
  • 200 g grill sajt
  • 1 citrom leve
  • 1 ek méz
  • fél kk só
  • friss bors
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

Spárgatisztítás: A spárgákat a felénél megfogom két kézzel, hajlítom, ahol eltörik, a virágos fele használható, az alsó része krémlevesnek, vagy húslevesbe kiváló. A spárgát, miután megmostam 2 ek olíva olajon, fél kiskanál sóval, fél citrom levével 6-7 percig párolom, fedő alatt, közepes lángon. Ezután addig pirítom, amig meg nem puhul a legvastagabb része is (max.3-4 perc).

A sajtot közepes kockákra vágom és egy ek mézen, 2-3 tekerés friss borssal megpirítom akár ugyan abban a serpenyőben, mint a spárgát. A spárgát felszeletelem, az epret szintén egy tálba, hozzáadom a sajtot és elkészítem az öntetet. A citromot, kevés sót, mézet alaposan elkeverem és ráöntöm. Tálalható is egy könnyű vacsoraként borral, de egy szép szelet, sült csirkemellel is.

Expressz epertorta

Hozzávalók (20cm-es tortafomához):

Piskóta alap

  • 2 db tojás
  • 2 ek nádcukor
  • 2 ek liszt

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 2 ek nádcukor
  • 250 g rögös túró

Eperzselé

  • 300 g friss eper
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag piros eperzselé

Elkészítés:

A piskóta, ha ilyen aprócska méretű, azaz két tojásból készül, csupán egy habverőt használok és egy mélytányért. A fehérjét ebben a tálban felverem, amikor kezd kifehéredni akkor 2 részletben hozzáadom a cukrot. Kemény, fényes habbá verem. Ezután egyesével adom hozzá a tojások sárgáját. Váltok egy spatulára és hozzáadom a lisztet. Sütőpapíros formába töltöm és előmelegített, 120 fokos sütőben 20 percig, majd 180 fokon még 10 percig sütöm. Már egy tálaló tányérra teszem és kihűtöm. Amikor kihűlt (kb 20 perc) már kenem is rá a krémet. Összekeverem a túrót, mascarponét, cukrot és egyenletesen rásimítom a piskótára.

A zseléhez felkockázom az epret, félreteszem. Egy kis fazékba elkeverem a zselatinport, a cukrot, a citrom levét és még fél dl vizet, felforralom pont 1 percre és ekkor hozzáadom az epreket. hagyom picit kihűlni, kb 5-6 percre. Apránként, kanalanként teszem rá a túrós részre, hogy a hideg túrótól rögtön dermedjen és annyira folyjon le, amennyire én szeretném. Amennyiben túlságosan megdermed, picit vissza lehet melegíteni a zselét. Hűtőben 2 órát pihentetem, ezután kóstolunk és még 3 napig, ha marad belőle, bátran ehető!

Hideg eperkrémleves túrófagyival

Hozzávalók (4 főre):

  • 500 g eper
  • 1 citrom leve
  • 400 ml mandulatej
  • 2 ek méz
  • 5-6 levél friss bazsalikomlevél
  • csipet őrölt vagy friss gyömbér

Túrófagyi

  • 150 g rögös túró
  • 100 ml görögjoghurt(vagy növényi joghurt)
  • 1 ek méz

Elkészítés:

Az epret megmosva, minden hozzávalóval együtt egy turmixgépbe teszem és krémesre mixelem. Amennyiben nincs turmixgép, botmixerrel is tökéletesen működik. Érdemes minden hozzávalót előző este a hűtőben tartani, hogy ne a levest keljen bepréselni valahogy a hűtőbe, hogy hideg legyen. A túrófagylalt alapanyagit csak összekeverem, ízesítem. Itt bátran variálhatunk narancshéjjal, mentával, vaníliával.

A legfontosabb azonban, hiszen ez csak egy ’álfagyi’, hogy mikor összekevertem a masszát, rögtön galuskákat formázok egy kiskanállal vagy kis golyókat a kezemmel, és úgy teszem egy tányérra. Lefóliázom és így teszem a fagyasztóba. Tálalás előtt 2 perccel kiveszem, és azonnal dobom bele a levesbe, már a tányérokba. Hűti is, fel is oldódik és megmarad a szép forma is.

Sült túrógombóc eperrel töltve

Hozzávalók:

  • 500 g túró
  • 3 ek eritrit vagy cukor
  • 1 kk vanília kivonat
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 150 g búzadara
  • 1 nagy csipet só
  • 200 g eper

Öntet

  • 350 ml tejföl (20%)
  • 2 ek eritrit
  • 20 g vaj

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral vagy eritrittel habosra keverem egy elektromos kézi mixerrel (kb. 5-6 perc). Hozzáadom a citromhéjat, a sót, túrót és a búzadarát, majd alaposan egy spatulával elkeverem. Ezt a keveréket egész éjjelre vagy 3-4 órára , letakarva félreteszem dagadni. Legalább 25 cm- s piteformában vagy sütőformát készítek elő, amibe beleöntöm az eritrittel elkevert tejfölt és elkezdek gombócozni.

Az epreket félbevágom, majd két evőkanálba masszát veszek, beleteszem az epret és kanállal megformázom, majd beleteszem a tejfölös keverékbe. A tetejére vajat szeletelek és előmelegített, 180 fokos sütőben 40 percig, alufólia alatt sütöm. Tálalásnál eperraguval díszíthetem még, amihez 200 g epret 1 ek eritrittel felforralok 1 percre, citromlével lefacsarom és mellé tálalom.

Eperlekvár

Hozzávalók (10 db 200ml üveg):

  • 1 kg eper (hámozva)
  • 5 ek eritrit vagy cukor
  • fél citrom leve
  • 6 g pektin

Elkészítés:

Az epreket én 2x áztatom, majd öblítem, így a homok, apró föld szemcsék lejönnek róluk, majd szitán még átmosom egyszer. A szárától megfosztom, így legyen 1 kg eprünk! Felnegyedelem az epreket, összekeverem az eritrittel, citromlével, pektinnel, hagyom 10 percig állni, majd felforralom, és 5 percig főzöm. A legfontosabb, hogy előre elmosott, leszárított, sterilizált üvegeket és tetőket készítek elő, majd még forrón ebbe kanalazom a lekvárt. Alaposan lezárom a tetővel, fejjel lefelé fordítom, alaposan bebugyolálom őket rongyokkal, pléddel, így hűtöm ki őket másnapig.

Univerzális rozé eperbombák mellé

Egy borfogyasztónak ha azt mondjuk, epres, málnás aromák, akkor száz százalék, hogy a rozé fog eszébe jutni. Persze ezek az illatok és ízek azért nem feltétlenül a szőlőből jönnek, sokkal inkább az erjesztés során használt fajélesztőknek köszönhetők, amikből meglehetősen széles a választék. Így fordulhat elő, hogy jó néhány rozénál a piros gyümölcsös jegyeken túl akár még a banános jelleg is egészen jól körülhatárolhatóan felfedezhető. Vannak kifejezetten parfümös, szörpös, nyalós rozék, amolyan lányok kedvence, de ezeket én túlságosan gejlnek tartom, ezért nem szívesen ajánlok ilyet. Mégiscsak az a jó, ha van egyfajta karaktere a bornak, nem?

A kicsit műértőbb közönségnek a rozéról beugrik Dúzsi Tamás, szekszárdi borász is, akit nemes egyszerűséggel csak „rozékirályként” szoktak emlegetni, és kétségtelen, hogy rá is szolgált erre az állandó jelzőre, elég csak a Cannes-i rozévilágversenyen elért eredményeire gondolnunk. Ugyanakkor a „rozékirály” megnevezés mégiscsak egy kétélű fegyvernek tűnik, hiszen kvázi bekategorizálja Dúzsi Tamást, és így hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy azért ő kiváló vörösborokat is készít. Sőt...

A Sparban a 2020-as évjáratú Pannon rozé cuvée nevű borához sikerült hozzájutnom a megszokott 1000-2000 forint közötti áron. Úgy gondoltam, Zsófi eperkavalkádjához passzolni fog, a kékfrankos alapú, zweigeltet, merlot-t, portugiesert, blauburgert, pinot noir-t és egy csipetnyi menoire-t tartalmazó házasítás. Lényegében a pincészet fajtái felsorakoznak ebben a 12,5 százalékos alkoholtartalmú borban, amelyről készítője azt mondja, komplex, a mindennapokat kellemesen elkísérő tétel. Azaz nem ez a borászat csúcsrozéja, viszont az első szó, ami nekem eszembe jut róla az a: korrekt.

Szépek a savai, ami egy rozénál egyáltalán nem hátrány, az illata és az íze pedig inkább roppanó gyümölcsös, minthogy parfümös lenne. Igazából alapvetően ajánlanám a salátákhoz, vagy a különféle gyümölcsökhöz, illetve a halakhoz, már csak azért is, mert a rozé színskálából ez a cuvée leginkább a lazac kategóriába esik. Az eper mellett egyébként a barack és a nektarin aromák dominálnak benne. A fenti fogások közül egyértelmű társa az epres spárgasalátának, de horribile dictu, mi összekóstoltuk a Dán csokitortával is, amelyhez önmagában mondjuk egy hordós kékfrankost ajánlanék, de így, a rajta lévő savanykás eperborítással fogyasztva, már talált a rozénkkal is.

Mindjárt itt a nyár - még ha az időjáráson ez nem is mindig látszik - amint lehet, vegyük a vödrünket, és irány egy szedd magad eper föld! Nekünk ott volt az első randink Zsófival. Csoda, hogy azóta védi a szívemet?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

eper

eperszezon

szamóca

recept

receptek

gasztromesék

földieper

földieper szezon