Ezt ne hagyd ki, ha Villányban jársz: mutatjuk a programokat és a borkóstolókat
Cikksorozatunk első részében Baranya legendás vörösboros vidékére látogatunk.
Cikksorozatunk első részében Baranya legendás vörösboros vidékére látogatunk.
Ezúttal a Villányi borvidék adott otthont áprilisban a portugieser borok világbajnokságának. A portugieser fajta egyetlen nemzetközi versenyén hét ország nyolcvannégy borát indították a pincészetek.
A Pannon Borrégió pincészetei szerint elengedhetetlen lenne az áremelés. Ugyanakkor nehezíti a helyzetüket, hogy világviszonylatban is borpiaci válság van. Milyen lesz a 2021-es évjárat Villányban és Szekszárdon? Ennek is utánajártunk.
Hogyan befolyásolta a szeszélyes időjárás a várakozásokat? Hol tartanak a munkálatok? A HelloVidék többek között ezekről kérdezte Nagy Gergelyt, a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkárát.
Határon átnyúló borvidék létrehozásával egységesítenék a magyar és a horvát területek legjobb termékeit. A tükörprojekt részleteiről a Villány-Siklósi Borút Egyesület képviselőjével beszélgetett a HelloVidék.
A gazdák egy része már augusztus utolsó napjaiban megkezdheti a terület jellegzetes kékszőlőfajtáinak szüretelését a villányi borvidéken.
A kompromisszum nélküli, kitűnő minőséget tűzte ki maga elé Gere Andrea, amikor megálmodta a saját, organikus szűz szőlőmagolajat-, őrleményt és kivonatot tartalmazó arcápolási termékcsaládját. A HelloVidék Gere Andreával beszélgetett.
Megkezdődött és várhatóan október második felében fejeződik be a jellegzetes kékszőlőfajták szüretje a villányi borvidéken, ahol a termés mennyisége várhatóan átlagos, minősége viszont kiváló lesz.
Izgalmas időszakon vannak túl a villányi borászok. A pandémia miatt úgymond egy év „kimaradt”, ám közben egyre nagyobb igény mutatkozik az eltartható borokra, amelyeket akár évtizedek után is lehet kóstoltatni.
Mintegy 240 millió forintos európai uniós támogatásból megújul Villányban a rendezvénytér, lesz kerékpárkölcsönző szervizponttal és parkerdei tanösvény is
A világ legismertebb borászati szaklapja az Egyesült Királyságban elérhető magyar borokat és az export szempontjából legjelentősebb magyarországi borvidékeket mutatja be világszerte.
Vajon hogyan oldják meg a szakemberhiányt a szüret kellős közepén a villányi borvidéken? A HelloVidék Nagy Gergelyt, a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkárát kérdezte.
Prémiumot szüreteltek és senkit sem bocsátottak el a járvány miatt egyelőre a Villányi borvidéken. A HelloVidéknek Nagy Gergely, a Villányi borvidék hegybírója mesélt az idei várható bortrendekről és a járványhelyzet gazdasági hatásairól.
Koch Csabával, a Koch Borászat tulajdonosával nagyapja szerettette meg a szakmát, tőle tanulta a szőlőtermesztés és a borkészítés alapjait. A Hajós-bajai és villányi borvidéken termelő borászt 2018-ban a francia Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend választotta tagjai közé, ezzel pedig első magyarként került fel a szakma nemzetközi térképére.