A titok a technikában, nem pedig a sajtban rejlik: így készül a tökéletes cordon blue
Gyerekek és felnőttek kedvenc fogása a cordon blue, viszont sok háziasszonynak gyűlik meg vele a baja. Megesik, hogy a hús túl vastagra vagy vékonyra sikerül vagy, ami még ettől is gyakoribb, hogy kifolyik a beletöltött sajt. Arról viszont kevés szó esik, hogy a titok a technikában, nem pedig a sajtban rejlik! Hogyan készítsünk tökéletes cordon bluet, hogy ízben és állagban is pontosan olyan legyen, mint az éttermekben? Ennek jártunk most utána!
A legfontosabb kérdés, ami minden háziasszonyt és lelkes amatőrt érdekel az az, hogy: mitől nem folyik ki a sajt? Fontos, hogy tudjuk, a titok a technikában, nem pedig a sajtban rejlik, pont ahogy a rántott sajtnál is. A megoldáshoz viszont követnünk kell néhány egyszerű pontot, így maradhat bent az olvadt sajt az omlós rántott hús közepében.
Tehát első körben a sajtot nem reszelve, hanem hasábba tesszük a húsba, majd folyamatosan visszahűtjük a tekercset. Miután feltekertük, fagyasztóba tesszük pár percre, miután bepaníroztuk, hűtőbe tesszük 1-2 órára. Biztonsági övként még a dupla panírt ajánlja sok vendéglős és háziasszony egyaránt, így ezt a módszert is érdemes kipróbálni.
Most pedig jöhet a tökéletes Cordon bleu receptje!
Hozzávalók (4 főre):
- 800 g szeletelt karaj
- 200 g ementáler sajt
- 200 g szeletelt sonka
- 1 ek só
Panírozáshoz:
4 db tojás;
200 g finomliszt;
200 g durvaszemű zsemlemorzsa;
500 ml olaj a sütéshez + 1 ek zsír
Elkészítés:
A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, majd 10 percig állni hagjyuk - de akár egy éjszakán át is maradhat a hűtőben. A sajtokat hasábokra vágjuk, kb. kétharmad hossza legyen a klopfolt hússzeleteknek, hogy rá tudjuk hajtani a hús két oldalát, ezután pedig feltekerni. A sonkaszeleteket, ha szükséges felszeleteljük de, ha ráfér a húsra, akkor nem szükséges.
A hússzeletre először a sonkát, majd a sajtot tesszük, két oldalán ráhajtjuk a húst a sajtra, és feltekerjük. Tányérra sorakoztatjuk őket, és 20 percre a fagyasztóba tesszük. Így egyszerűbb és szebb a panírozás végeredménye. Miután bepaníroztuk, a hűtőbe tesszük őket szikkadni és összeállni egészen a sütésig.
Miután az olaj felhevült, a húsokat elővesszük és beletesszük a forró zsiradékba. Az olajhoz egy evőkanál sertészsírt is teszünk, hogy szép pirosra süljön a zsemlemorzsa. Közepesen forró olajban sütjük, az első felét fedő alatt 10 percig, a másik felét már fedő nélkül 7-8 percig.
Nem szeleteljük fel azonnal, hanem 5 percig hagyjuk pihenni, hogy a sajt benne maradjon, de mégis nyúljon-máljon majd, mikor nekilátunk.
Ez is érdemes kipróbálni!
Tökéletes köret lehet hozzá egy kis rízs és friss fejes saláta. Éppen ezért most mutatjuk a pergős, szaftos hagymás rizs titkát is!
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma,
fél dl olaj,
250 g rizs,
100 g zöldborsó,
500 ml víz,
1 tk só.
Elkészítés:
A hagymát, rizset, borsót olajon lepirítjuk, majd felengedjük vízzel és átkeverjük. Ezután felforraljuk és a legalacsonyabb fokozaton 20 percig, fedő alatt főzzük úgy, hogy hozzá sem nyúlunk. Ezután jöhet még egy kavarás és már készen is vagyunk!
Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!
A Gasztromesék péntek reggeli folytatásában Zsófi és András annak jár utána, hogyan készülnek az édes palacsinták. Gundel, csúsztatott, klasszikus, amerikai - hogy készülnek, miért különlegesek? A következő részből kiderül!
Ha nem akarsz lemaradni, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is! Kövesd a pénteken megjelenő új részeket, és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!
Címlapkép: Getty Images
TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!
A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)