Őrületes luxus: ilyen különleges állatokat fogyaszt a magyar elit!

Tóth Viktória   
  Megosztom
Őrületes luxus: ilyen különleges állatokat fogyaszt a magyar elit!

2023-ban már nem megy ritkaságszámba, ha egy étteremben, sőt, mi több, a saját konyhánkban is felkerül egy-egy különleges hússzelet a tányérra. Legyen szó egzotikus afrikai vagy éppen ausztrál állatokról, mediterrán vagy ázsiai kuriózumokról – de nem is kell ilyen messzire utazni, ugyanis már Magyarországon is tenyésztenek igazán érdekes emlősöket, szárnyasokat, emellett a vadászok sem unatkoznak, ha különleges vadakról van szó.

Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen izgalmas, semmilyen értelemben sem szokványosnak mondható húsokat kaphatunk a kereskedelmi nagyforgalomban. Mennyibe kerül a strucc, a muflon vagy például a krokodil, milyen különleges belföldi alapanyagokból varázsolhatunk extrém fogásokat a tányérra? Járjunk utána, melyek Magyarország, sőt, a nagyvilág legdrágább luxushúsai és milyen ételeket készíthetünk belőlük, melyek azok a húsfélék, amikért még a milliárdosok is megőrülnek! Kipróbált receptünkkel bemutatjuk, hogyan készül egy különleges, de bárki számára beszerezhető alapanyagból a „muflon Navarin módra” – ilyen igazán nyárias vadkülönlegességgel biztosan nem találkoztál még!

Egzotikus húsok: Te is vehetsz krokodilt, struccot vagy tevehúst

Habár Magyarország dúskál a vadakban és az édesvízi halakban, statisztikáink szerint kimondottan baromfi- és sertéshúsfogyasztó népnek számítunk, a borjú- és marhahús, a bárányhús, a különleges vadhúsok, és a halak (tegyük hozzá, hogy részben magasabb alapáruk miatt is) csak ritkábban keltik fel a figyelmünket, többnyire a dőzsöléssel teli karácsonyi, a szintén nagy lakomával kísért szilveszteri időszakokban, illetve a keresztény egyház másik legnagyobb ünnepén, húsvétkor kerülnek terítékre.

Alkalomadtán azonban mindannyian úgy döntünk, hogy megérdemlünk valami igazán különlegeset – jeles napokon a csirkét kacsára, libára, fácánra váltjuk, a sertéshús helyett előkerül a fiatal borjú, a szarvas vagy a bárány, a pontypatkót pedig lazacderék váltja le. Egyre többen azonban már ennél is messzebb merészkednek: miért ne kerüljön a tányérunkra japán Wagyu steak, kanadai homár, sőt, krokodil, kenguru vagy emu? Miért is ne adhatnánk esélyt ezeknek az európai ember számára szokatlan alapanyagoknak?

Nos, a legtöbb extrém hússal kapcsolatban elmondhatjuk, hogy semmi ördöngösségre nem kell számítanunk, amikor kicsomagoljuk őket: feldolgozott állapotukban aligha emlékeztetnek gazdáikra, ráadásul a hozzájuk hasonló hazai húsfajtákkal egyenértékűen kell velük bánni. Izmos, kötött textúrájú vörös húsa van a patás vadaknak, a zebrát, antilopot, bölényt a hazai marha- vagy szarvashús mintájára kell elkészíteni, természetesen attól függően, hogy milyen húsrészt kapunk (jellemzően steakhúsokat forgalmaznak belőlük, amiket egy kis utánajárással igazán egyszerű megsütni).

Érdekesség, hogy a krokodilnak a csirkemellhez hasonló megjelenésű és szerkezetű fehér húsa van, a struccnak, emunak viszont vörös a húsa, szintén keményebb, izmosabb állagról beszélünk. A hazai ízléstől eltérő módon készítjük azonban a különlegesebb tengeri halakat, amelyekből halászlé és paprikás lisztben kisütött szelet helyett inkább vajjal gazdagon meglocsolt, zöldfűszerekkel ízesített filét, a rákokból pedig szaftos mártásban úszó feltéteket érdemes készíteni.

A világ legdrágább húsai: keményen megviselik a magyarok pénztárcáját

Az egzotikus húsok sorai közt is megkülönböztetünk átlagos minőségű és igazán prémium kategóriákat – mondhatni a húsok világában is fellelhetünk „luxusmárkákat”, amelyek az egyszerű földi halandók tányérját csak ritkán ékesítik. A világ legdrágább húsalapanyagai közé soroljuk a japán Wagyu steak-et, olyan marhák húsát, akik speciális diétán nevelkednek, ennek köszönhetően alakul ki márványos szerkezetű, zsíros húsuk, melynek legszebb darabjai százezer forintos nagyságrendű tételeket is kóstálhatnak (az A5 osztályozású húsok a legkiemelkedőbbek). Szintén a szuperdrága kategóriába tartoznak a különösen hosszan érlelt francia Alexandre Polmard marhahúsok, amelyek több ezer eurós tételeket jelentenek; itt is a régebbi „évjáratú”, 15-20 éves darabok kerülnek ennyibe.

A sertéshúsok világában az ibérico, azaz a szárított ibériai sonka felel meg a Rolls-Royce-nak vagy a Ferrarinak, melynek többszáz eurós kilónkénti ára (egy egész sonka 4-5.000 euróba is kerülhet) elképeszti az átlagembert. Az ibériai sertések kizárólagos tápláléka a makk, a sonkájukat legalább 3 évig érlelik, mielőtt fogyasztásra kínálják őket. Az ibérico kategóriáján belül is kiemelkednek a dél-spanyolországi Eduardo Donato sonkái, amelyeket a család legalább 7 évig érlel saját pincéjében.

Malajziában nem kerül többe, mint bármilyen más csirkehús, azonban Európában több, mint kétezer eurót is megadnak az Ayam Cemani névre hallgató „fekete csirkéért”, aminek nem csak a tollai, hanem bőre és húsa is teljesen fekete, további különlegessége, hogy egy kimondottan nehezen szaporítható fajtáról van szó. A szuperdrága halak fogyasztásának itthon nincs nagy kultúrája, ellenben Ázsiában őrült árakon kelnek el például a legszebb tonhalak – akár egymilliárd forintnak megfelelő összeget is képesek kifizetni egy tökéletes, óriási termetű kékuszonyú tonhalért (az említett ominózus példány 2020-ban kelt el rekordáron egy tokiói árverésen).

Mennyibe kerülnek ezek a különleges húsok?

Így, hogy tudjuk, meddig nyújtózkodik a milliárdosok pénztárcája, ha a világ legkülönlegesebb, legdrágább húsairól van szó, kanyarodjunk is vissza a „földre” és nézzük, milyen árakon kaphatók a fentieknél jóval egyszerűbb, bárki számára elérhető alapanyagok:

  • Krokodilbélszín: ~16.000 Ft/kg
  • Wagyu bélszín (A5): ~85.000 Ft/kg
  • Szarvasbélszín: ~13.000 Ft/kg
  • Bölényhús: ~18.000 Ft/kg
  • Kenguru: ~8.000 Ft/kg
  • Strucccomb: ~6.000 Ft/kg
  • Emufilé: ~5.000 Ft/kg
  • Zebra hátszín: ~10.000 Ft/kg
  • Muflongerinc: ~6.000 Ft/kg

Hol vásárolhatunk ilyen különlegességeket?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha elmondjuk: friss zebrasteaket vagy krokodilbélszínt biztosan nem kapunk a jól megszokott áruházláncok húspultjából, de nagy valószínűséggel még vadhúst sem. Az ilyen különleges húsokért mindenképpen érdemes más kereskedőkkel felvenni a kapcsolatot, akik jellemzően fagyasztott formában értékesítik őket. Magyarországon a vadhúsok és az egzotikus húskülönlegességek forgalmazásában élenjáró cég a Matusz-Vad Zrt., aki nem csak a gourmet éttermeket, hanem a kísérletező kedvű, ínyenc lakosságot is kiszolgálja, már kis kiszerelésű alapanyagokkal is.

Ha tenyésztett állatról van szó, a különleges húsokat beszerezhetjük egyenesen a farmról is – Magyarországon már elérhető ebben a formában például a strucc vagy az emuhús is (ilyen farm a Viss szélén található Bellemu), de a különleges szárnyasokat, például a selyemtyúkot is egyszerűen megvásárolhatjuk. A halkülönlegességeket és tengeri herkentyűket szintén gyorsfagyasztott formában tudjuk beszerezni Magyarországon – lévén igencsak messze vagyunk bármilyen tengertől -, ám a homár, languszta vagy garnéla szinte bármelyik nagyáruház halas részlegén kapható. Célszerű a különleges alapanyagokért, ínyenc finomságokért ellátogatni gourmet boltokba és webshopokba, ahol időnként ritkábbnál ritkább húskülönlegességeket lelhetünk fel.

Különleges állatok Magyarországon: kik ők és hogy kerültek ide?

A magyar farmokon, sőt az erdeinkben is akadnak azért olyan nem hétköznapi állatok, amiket még a módosabb magyarok közül is csak kevesen kóstolhattak, ezek közül hoztunk is néhány példát. A nagy húskedvelőknek érdemes lehet megkóstolni, mert kellemes gasztronómiai kalandot jelent a velük való munka, főleg, ha szeretünk kimozdulni a komfortzónánkból.

Emu és strucc

Magyarországon is egyre gyakrabban találkozhatunk belföldön előállított emu- és strucchússal, ráadásul nem is olyan magas áron, ahogy azt a legtöbben elképzeltük. Emuhúst (jellemzően az állat combrészeit) 3-5.000 Ft-os kilós áron, a struccot minimálisan drágábban, 4-6.000 Ft-os kilós áron beszerezhetjük, forgalmazótól függően. Szintén kuriózumnak számítanak a madarak óriási tojásai: egy-egy strucc- vagy emutojást átlagosan 3-6.000 Ft-ért szerezhetünk be a kereskedőktől.

A strucc és az emu rokonfajok, azonban sokan nem tudják, hogy míg a strucc egy, a legtipikusabb afrikai állat, addig az emunak semmi köze sincs Afrikához, ugyanis Ausztrália legnagyobb madaráról van szó. Az emu és a strucc közös tulajdonságai közé tartozik, hogy röpképtelen óriásmadarakról van szó, ellenben mindketten fölénk tornyosuló magasságúra nőhetnek meg, sebességük pedig elérheti az autókét is (míg az emu 50km/h-val, addig a strucc akár 70km/h-val is képes futni).

Selyemtyúk

Habár nem az Ayam Cemani, a Magyarországon egyre gyakrabban tartott baromfik közé tartozik a selyemtyúk, aminek szintén különleges, sötétkék színű húsa és csontjai vannak (már ha valakinek van szíve megenni őket). A selyemtyúkok kimondottan engedelmes, szelíd fajták, viselkedésük nyugodt, a kakasok nem agresszívek az emberrel szemben, a tyúkok pedig kimondottan jól kotlanak. Több színben is fellelhetjük őket, de a legjellegzetesebb köztük a fehér. A „selyemtyúk” elnevezést pihepuha tollazatáról kapta, ami miatt sokan szinte kiskedvencként bánnak velük a kertben.

Az egyébként kínai származású selyemtyúk tartása Magyarországon sem megy ritkaságszámba, aránylag könnyű őket beszerezni, viszont a baromfifélék között a kimondottan drága állatok közé tartoznak. A termetük kisebb, mint egy átlagos tyúké, a szabadon tartott állatok húsa izmos, és ha megszoktuk érdekes színüket, bátran fogyaszthatjuk is őket, mert ízükben ők sem különböznek a többi baromfitól.

Európai muflon
Európai muflon

Főszerepben a muflon

Hogy ne csak a madarakról, hanem egy – igen ízletes – emlősről is ejtsünk néhány szót, érdemes megismerkednünk a muflonnal, a magyar vadászok egyik kedvenc prédájával. A muflon nem őshonos állat a Kárpát-medencében, Európába kimondottan vadászati céllal telepítették be. Hazánkba Forgách Károly grófnak köszönhetően jutottak el az állatok, még az 1868-69-es években, ezután egyre gyakoribb szereplői lettek a vadaskerteknek. A muflonok jelenleg szigetszerűen elterjedt állatok az országban: bőséggel akad belőlük a Bükkben, a Mátrában, a Börzsönyben vagy a Zempléni-hegységben.

A muflonok a párosujjú patások, ezen belül is a kecskeformák alcsaládjába tartoznak, őket tartjuk a házi juh ősének – ennek megfelelően a fiatal példányokat báránynak, a hímet kosnak, a nőstényt pedig jerkének, majd juhnak hívjuk. A kosok vadászati idénye egész évben tart, a jerkéket és juhokat szeptember 1-től január 31-ig, a bárányokat február végéig lehet lőni. Internetes webáruházakban egészévben elérhető húsfajtáról van szó (csak biztonságos, elismert helyről vásároljunk!).

A muflonnak, ahogy ez a vadhúsokra általánosságban is jellemző, igen erőteljes ízű, aromatikus húsa van – aki nem szereti ezt a „vadízt”, annak érdemes a felhasználása előtt legalább egy éjszakára bepácolnia. A hús textúrája az állatok életmódjának köszönhetően izmos, jellemzően sokáig kell készíteni, és habár sültnek is kiváló, többnyire valamilyen párolt ételt érdemes összedobni belőlük – például ragut, pörköltet vagy tokányételt. Az intenzív ízű húshoz remekül illenek a magyaros alapanyagok és fűszerek, de készíthetünk belőle zöldségesebb, mediterrán hangulatot idéző fogásokat is.

Muflon Navarin módra
Muflon Navarin módra

Recept: muflon Navarin módra

Mivel a muflon a házijuhok közeli rokona, miért is ne készítsük el úgy, ahogy a bárányt, birkát szokás, a franciák klasszikus receptje alapján? Történelmi emlékeink szerint az eredeti recept, a bárány Navarin [ejtsd: náváren] módra már a 19. században kinőtte Franciaország határait, azóta igazi világétellé vált. Az eredeti recept 1827. október 20-án született meg, mikor a francia-angol-orosz flotta győzelmet aratott török-egyiptomi ellenfelei felett a görögországi Navarin kikötőjénél.

A győztes De Rigny admirális ünnepi ebédet rendelt a főszakácstól, aki úgy döntött, egy kis csavart visz a hagyományos bárányraguba, a szokványos rizs helyett inkább zöldségekkel összekeverve tálalta azt – így született meg a „bárány Navarin módra”. A recept eredetének természetesen van egy másik, kevésbé népszerű magyarázata is, miszerint az ételnek köze sem volt az ízletes bárányhoz, helyette olcsó ürühúsból készítették a szegény francia parasztok a kertben megtalálható zöldségekkel.

Ragureceptünk a 21. századi köztudatban egy tavaszi/nyári ételként maradt fenn (ha báránnyal készül, akkor hívjuk tavaszi bárányragunak), azonban, ha a hozzávaló zöldségeket nézzük, csupa-csupa nyári finomságról van szó. Mi most, amellett, hogy a birkahúst a különlegesebb, fűszeres aromájú muflonra cseréltünk, még egy csavart beleviszünk a történetbe: csiperkegomba helyett egy szezonális nyári gombával, a sárga rókagombával készítjük el (ha nem tudjuk beszerezni, természetesen a csiperkével is nagyon finom). Lássunk neki!

A ragu alapja
A ragu alapja

Hozzávalók

A ragu hozzávalói

  • 1 kg mufloncomb vagy lapocka
  • 200 g sárga rókagomba
  • 1-2 ek liszt
  • 4-5 dl vadalaplé (vagy víz)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db répa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db póréhagyma (fehér része)
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 2 ek paradicsomsűrítmény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 szál rozmaring
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 2 db babérlevél
  • só, bors ízlés szerint

A zöldségköret hozzávalói

  • 1 nagyobb db cukkini
  • 10 db koktélparadicsom
  • 1 db zsenge karalábé
  • 4 db újhagyma
  • 4 szál zsenge répa

A recept elkészítése

Készítsünk elő egy jó nagy vasedényt, azt a típust, amit a tűzön és a sütőben egyaránt lehet használni (azért van szükségünk a nagy edényre, mert a köretet rusztikus módon hozzá fogjuk keverni a raguhoz). Kockázzuk fel a muflonhúst aránylag nagy darabokra: ne úgy aprítsuk, mintha pörköltet készítenénk, hanem kb. 5-6 cm nagyságú húskockákat vágjunk. Ha csontos muflonhúst sikerült beszereznünk, akkor se aggódjunk, filézzük le róla a húst és a későbbiekben a csontot is tegyük bele az edénybe, hiszen rengeteg íz főhet ki belőle.

Muflon Navarin módra, öntöttvas edényben
Muflon Navarin módra, öntöttvas edényben

A ragu hozzávalói között felsorolt hagymát, fokhagymát, répát, fehérrépát és póréhagymát (a póréhagyma vastagabb, külső levelét leszámítva) aprítsuk finomra; a rókagombát hosszában négyeljük fel. A felsorolt friss zöldfűszerekből készítsünk francia szokás szerint egy kis ízesítőcsokrot: tekerjük bele a fűszernövényeket a póréhagyma levelébe, majd kössük át szorosan spárgával. Amennyiben lapul a hűtőnkben egy kis alaplé (ebben az esetben a legjobb a vadalaplé, de bármilyen hús- vagy zöldségalaplé megteszi), azt is készítsük elő, de végső esetben sima vízzel is fel lehet önteni.

A felkockázott húst hintsük meg egy kevés liszttel, közben hevítsük az olívaolajat a vasedényben. Pirítsuk körbe a muflonkockákat hirtelen, ekkor már sózhatjuk, borsozhatjuk őket (ne süssük túl nagy lángon, nehogy odaégjen az értékes pörzsanyag). A körbepirított húsokat vegyük ki a vasedényből, majd tegyük a pörzsanyagra a finomra aprított zöldségeket és dinszteljük meg őket. Sózzuk, borsozzuk, krémesítsük az alapot egy evőkanál vajjal és adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt is. Amikor az alap összeesett, a paradicsom elkezdett lepirulni, öntsük fel egy kevés fehérborral és pároljuk addig, míg az alkohol ki nem fő belőle.

Itt az ideje visszatenni a vasedénybe a muflonhúst. Adjuk hozzá a rókagombát és a zöldfűszercsokrot, öntsük fel a ragunkat az alaplével (vagy vízzel), majd az edény tetejével lefedve helyezzük 160°-ra előmelegített sütőbe és hagyjuk is ott 2-3 órán keresztül. Menet közben 1,5 óra elteltével ellenőrizhetjük, hogy puhul-e a hús – ha úgy ítéljük meg, hogy félkész/hamarosan kész állapotban van, akkor hozzáadhatjuk a zöldségeket (a zöldségeket nyugodtan tálalhatjuk külön is, egy kis olívaolaj és vaj keverékén megpárolva vagy blansírozva).

Vegyük elő a köretként felsorolt (zsenge!) zöldségeket, tisztítsuk meg őket és daraboljuk mindet durván falatnyi méretűre, kivéve a koktélparadicsomot, ami maradhat egyben (bármilyen más szezonzöldséget nyugodtan használhatunk: illik az ételünkhöz a borsó, a spárga, a retek és az újburgonya is, ám utóbbit a zöldségeknél legalább fél órával korábban bele kell tenni, ha használjuk). Keverjük a felkockázott zöldségeket a raguhoz, majd pároljuk a sütőben, lefedve addig, míg a húsunk teljesen el nem készül (a zöldség akkor ideális, ha enyhén roppanós a textúrája, de akkor is finom lesz, ha teljesen megpuhul). Tálalás előtt távolítsuk el a fűszercsokrot és az esetleges csontokat.

Mészáros Pál Szekszárdi Cuvée, 2020
Mészáros Pál Szekszárdi Cuvée, 2020

Borajánló: Mészáros Pál Szekszárdi Cuvée, 2020

A bárány, birka, kecskehús és különösen a vadhús mellé, mivel természetükből eredendően is karakteresebb ízvilágú húsokról van szó (ráadásul a paradicsomos ízek is követelőznek érte), érdemes fehér helyett inkább vörösbort kínálni. A választásunk a „muflon Navarin módra” fantázianévre hallgató ételünk mellé jelen esetben a szekszárdi Mészáros Pál dinasztiális pincészetének kiváló száraz vörös cuvée-jére esett, amit Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc szőlőfajták házasítása révén hoztak létre. Ajánljuk bármilyen vöröshús mellé, kiváló választás a marhából, vadból készült ételekhez és bármilyen autentikus magyaros fogáshoz is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

luxus

gasztro

gasztromesék

főzés

különleges faj

magyaros ételek

birka

kecske

csirke

bor