Ezzel az ősi magyar édességgel nem foghatsz mellé: filléres, gyors, utánozhatatlan!
Neked melyik a kedvenc hagyományos magyar süteményed, vagy éppen édes főételed? Kóstoltad már az igazi magyaros béleseket? Máris mutatjuk, hogyan készülnek!
Neked melyik a kedvenc hagyományos magyar süteményed, vagy éppen édes főételed? Kóstoltad már az igazi magyaros béleseket? Máris mutatjuk, hogyan készülnek!
Magyarországon a Halloween lassan beilleszkedik kultúránkba. Filmek és iskolai partik révén, a média segítségével vált ismerté hazánkban, de megosztja a társadalmat: vannak, akik elutasítják, míg mások nyitottak rá.
A tradíciók ápolása összekapcsolja a fiatalokat és az idősebbeket, közösséggé kovácsol. A hagyományok nem múzeum falai közé valók, azok megélése, ápolása a közösség erejét növelik – mondta Jászboldogházán a 14. Hagyományok Hétvégéjén Feldman Zsolt.
Nem mindenki tudja, hogy a pünkösdi szokások bár elsődlegesen a keresztény valláshoz kapcsolódnak, gyökerei és egyes elemei a pogány kultúrából származnak.
Húsvéthétfőn immár 16. alkalommal várják palóc húsvétra a füleki várban a látogatókat. A hangsúly a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyeződik, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.
Ősi magyar sütemények a húsvéti vendégváró asztalra: idén a kazári ferentő és a vízen kullogó lesznek az édesszájú locsolkodók nagy kedvencei!
Kihagyhatatlan fogások a disznótor idején: a mai napig felejthetetlenek ezek a frissen sültek, káposztás ételek és desszertek, amelyek a hagyományos disznótoros lakomák hangulatát idézik.
Még ma is élnek őseink újévi babonái: mutatjuk, milyen bolondos szokások jellemzik az újévet és milyen ételekkel hozhatjuk el a várva várt szerencsét és gazdagságot!
Hogyan aratták le őseink a kenyérgabonát, milyen babonás szokások jellemezték a júliusi aratási időszakot? Milyen jellegzetes ételeket készítettek ilyenkor, milyen alapanyag a gersli? Azt is eláruljuk, hogyan készül a hagyományos aratóleves.
Nincs is szebb módja szeretetünk kimutatásának, mint egy eredeti, szívből jövő Valentin-napi vacsora: ezekkel a kipróbált receptekkel garantáltan meghódíthatod kedvesedet!
A magyarok egyik kedvenc klasszikus főétele a töltött paprika, azonban kevesen tudják, hogy többféle recept szerint is lehet készíteni – mutatjuk az izgalmas kalotaszegi verziót!
Nem mindennapi kéréssel fordult néhány hete Szőlősi Zsombor debreceni fotóshoz egy külföldi pár: Sue és Roy hortobágyi pásztorlagzit tervezett tartani a pusztában, annak minden érdekességével együtt.
Nagyszüleink ősi praktikáit követve készítettük el a szatmári töltött káposztát: bebizonyosodott, hogy ha ebben a főzőedényben készítjük, tényleg finomabb lesz az íze. Mutatjuk, miért van így!
A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum. A húsvéthoz számos népszokás kapcsolódik.
Zöld csütörtök a húsvét előtti hét csütörtöki napja, vagyis ma ünnepeljük. Vallási vonatkozása, hogy Jézus ezen a napon hívta össze tanítványait az utolsó vacsorára, és Júdás ezen a napon árulta el.
Téged is nyomaszt a húsvéti készülődés gondolata? Szívesen főznél, de nincs időd vagy kedved? Ezek a szuperegyszerű húsvéti receptek orvosolják a problémát!
Most annak jártunk utána, milyen hiedelmek, hagyományok kapcsolódnak ehhez az ünnephez. Illetve mit érdemes fogyasztani az év utolsó napján.
Mi a különbség a borszőlő és a csemegeszőlő között, hogyan használjuk őket a gasztronómiában? Őseink babonás szüreti szokásai mellett bemutatjuk, hogyan készül a szüreti kakas szőlőágyon burgonya rösztivel!
Mégis mi köze a húsvéthoz a nyuszinak és a csoki tojásnak, milyen ételek kerültek hagyományosan a „szentelőkosárba”? Klasszikus húsvéti ételek, egy kicsit másképp: mutatjuk, hogyan tálaljuk a sonkát és a tojást igazán izgalmasan a húsvéti hidegtálon!
A magyar hagyományok egyik közkedvelt programja a disznóvágás. A hagyományos fogások mellett vannak azonban igazi különlegességek is. Tudd meg, hogyan készül a liptói burka, ami egy igazi felvidéki disznótoros ételkülönlegesség!